Ar sacīkstēm Melburnā sāksies jaunā F-1 sezona

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šajā nedēļas nogalē Austrālijas pilsētā Melburnā sāksies jaunā Pirmās formulas pasaules čempionāta (F-1) sezona, kas atnesusi būtiskas sastāva izmaiņas spēcīgākajās komandās.

Divkārtējais F-1 čempions spānis Fernando Alonso atgriezīsies «McLaren» komandā, kuru viņš iepriekšējo reizi pārstāvēja pirms septiņiem gadiem. Pirmajā jaunās sezonas posmā gan avārijā gūtās traumas dēļ sportistu aizvietos dāņu autobraucējs Kevins Magnusens. Tāpat komandu sesto gadu pārstāvēs 2009.gada pasaules čempions Džensons Batons, un līdz ar to vismaz pirmajā posmā britu komandai būs pērnās sezonas sastāvs.

Vācietis Sebastjans Fetels starpsezonā pameta «Red Bull» komandu, ar kuru bija saistīts piecpadsmit gadus kopš brīža, kad iesaistījās vienības jaunatnes attīstības programmā. Četrkārtējais F-1 čempions šajā sezonā startēs «Ferrari» komandā, kur viņa komandas biedrs būs pieredzējušais somu pilots Kimi Raikonens, kurš kopvērtējumā triumfēja 2007.gadā.

Fetela vietu «Red Bull» komandā aizņems krievu autobraucējs Daņila Kvjats, kuram šī būs otrā sezona F-1. Viņa komandas biedrs vienībā būs austrāliešu pilots Daniels Rikjardo, kurš sevi iepriekšējā sezonā apliecināja kā konkurētspējīgu pilotu.

Līdz ar Kvjata un francūža Žana Ērika Verņa aiziešanu par «Red Bull» satelītkomandu dēvētajā «Toro Rosso» parādījās divas vakantas vietas, kuras aizņems debitanti - spānis Karloss Sainss juniors, kura tēvs savas panākumiem bagātās karjeras laikā divreiz kļuvis par pasaules autorallija čempionāta (WRC) uzvarētāju un triumfējis «Dakaras» rallijreidā, kā arī vien tikai 17 gadus vecais nīderlandietis Makss Verstapens, kurš kļūs par jaunāko pilotu, kurš debitējis F-1. Nākotnē gan Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) ierobežos jauno censoņu ienākšanu pasaules prestižākajā autosacensību čempionātā, lai tas nenotiktu pārāk agrā vecumā.

Savukārt «Sauber» vienībai pievienojās bankrotējušās «Caterham» bijušais pilots zviedrs Markuss Ēriksons, kuram šī būs otrā F-1 sezona, kā arī debitants Felipe Nasrs no Brazīlijas. Viņu abu sponsori vienībai atnesuši vairākus miljonus dolāru, tomēr šos plānus izjaukusi Austrālijas tiesa, jo tās iepriekšējās sezonas testpilots nīderlandietis Gido van der Garde uzvarējis tiesā par dalību Melburnas «Grand Prix» sacensībās. Līdz ar to «Sauber» komandai būs jāizlemj, kurš no esošajiem pilotiem tiks aizvietots.

Tikmēr «Manor» komandai, kas līdz šim bija pazīstama kā «Marussia», pievienosies britu autobraucējs Viljams Stīvens, kurš pagājušās sezonas Abū Dabī «Grand Prix» startēja kā nu jau bankrotējušās «Caterham» komandas pilots. Stīvena komandas biedrs būs spānis Roverto Meri, kurš pagājušajā gadā arī bija «Caterham» testpilots.

«Force India» komandas sastāvs šajā sezonā ir palicis nemainīgs, vienību pārstāvēs meksikānis Serhio Peress un vācietis Niko Hilkenbergs.

Tāpat izmaiņas nav notikušas arī «Lotus» komandā, kuru pārstāvēs francūzis Romēns Grožāns un venecuēlietis Pastors Maldonado.

Tikmēr nemainīgs ir arī čempiones «Mercedes» vienības sastāvs, kurā arī šogad startēs pagājušās un 2008.gada sezonas čempions brits Lūiss Hamiltons, bet viņa komandas biedrs būs vācietis Niko Rosbergs, kuram šis būs jau sestais gads kopā ar vienību.

Savukārt «Williams» komandā otro sezonu aizvadīs pieredzējušais brazīlietis Felipe Masa, kuram šis ir trīspadsmitais gads F-1 sacīkstēs. Masas komandas biedrs arī šogad būs soms Valteri Botass.

Finansiālu problēmu dēļ bija apdraudēta «Force India» dalība šajā čempionātā, taču, pateicoties F-1 vadītāja Bērnija Eklstouna piedāvātajai palīdzībai tā sauktajām mazajām komandām, vienība divas ar pusi dienas pirms ziemas treniņu beigām varēja uzsākt testus.

Papildus līdzekļus finansiālo problēmu risināšanai ir saņēmušas arī «Sauber» un «Lotus» vienības.

Savukārt «Marussia» pagājušajā novembrī finansiālu problēmu dēļ beidza pastāvēt un nepiedalījās noslēdzošajos trīs sezonas posmos. Komanda ir atradusi jaunus sponsorus - «Ovo» dibinātāju Stīvenu Ficpetriku no Ziemeļīrijas, kā arī bijušo britu lielveikalu tīkla «Sainsbury's» vadītāju Džastinu Kingu - un tā uzsāks sezonu jau ar pirmo posmu ar nosaukumu «Manor».

No motoru piegādātājiem šajā sezonā pirmajā formulā ir atgriezušies «Honda», kuras pakalpojumus šajā sezonā izmantos «McLaren» vienība, kas pārtrauca savu 20 gadu sadarbību ar «Mercedes».

Tikmēr vācu «Mercedes» motorus šajā sezonā izmantos «Lotus» komanda, kas iepriekš sadarbojās ar «Renault» rūpnīcu.

Pirmssezonas testos mainīgi rezultāti

Ar mainīgām sekmēm noslēdzās komandu pirmssezonas treniņbraucieni.

«Mercedes» komanda noslēdzošajos testos Barselonas trasē pat ar mīkstajām riepām bija ātrāka par citām komandām, kas izmantoja supermīkstās riepas.

Kā atzina iepriekšējās sezonas uzvarētājs Hamiltons, viss vēl pagaidām norisinās darba gaitā, bet viņš ir apmierināts ar rezultātiem. «Ir lieliski redzēt visu padarītu darbu ar komandu, un ir laba sajūta par to,» atzina Hamiltons.

Komandas otrs pilots Rosbergs treniņbraucienos veica vislielāko distanci 3643 no komandas 6121 kilometra, kas «Mercedes» ievieto pirmajā vietā šajā rādītājā. «Šī ir bijusi lieliska ziema. Sākums bija ar ne tik daudz problēmu, un izdevās ar auto veikt daudzus kilometrus. Tagad mēs varam pievērsties mašīnas snieguma uzlabošanai,» teica Rosbergs.

Savukārt «Red Bull» 2015.gada sezonu uzsāks ar ekstravagantu formulas ārieni, kura veidota «apžilbinošās» kamuflāžas krāsā. Lai gan Heresas trasē aizvadītie treniņbraucieni nebija īpaši veiksmīgi, tomēr pēc tam Barselonā programmatūras problēmas tika novērstas.

Tikmēr iepriekšējās sezonas pārsteiguma autori «Williams» arī pirmssezonas testos sasnieguši labus rezultātus un gatavi cīnīties ar «Mercedes» par čempiona titulu. Tāpat komanda uzlabojusi formulu aerodinamiskās īpašības un saķeri ar trasi, saglabājot tās īpašības, kas iepriekšējā sezonā ļāva auto būt ātrai.

Savukārt «Ferrari», lai gan arī aizvadīja ne īpaši veiksmīgus treniņbraucienus Heresā, tomēr arī tiek minēti kā vieni no čempionāta favorītiem. Komandas automašīnām bija problēmas ar sensoriem, un Fetelam neizdevās veiksmīgi starti, tomēr starpsezona ir bijis labs periods komandai, lai atgūtos no iepriekšējā gada neveiksmēm.

Kā atzina Rosbergs,

«Ferrari» no visām komandām esot veikusi vislielākos uzlabojumus.

Tikmēr «McLaren» komandai ar jauno «Honda» motoru treniņbraucieni bija īpaši neveiksmīgi, hidraulikas un sensoru problēmu dēļ tā spēja vien veikt testa braucienus 1751 kilometra garumā.

Komandu, kas pēdējo reizi uzvarēja 2012.gada sezonas noslēdzošajā posmā, arī šajā pirmsezonā turpināja vajāt dažādas likstas, piemēram, Alonso avārija testa braucienos Barselonā. Neskatoties uz visām neveiksmēm un to, ka «Honda» motors vēl ir attīstības stadijā, komandas testpilots Magnusens, kurš pirmajā posmā aizstās spāni, atzina, ka ir ļoti apmierināts ar jauno mašīnu.

Pretstatā «McLaren», «Force India» komandai izdevās ļoti veiksmīgas pēdējās divas motora testēšanas dienas. Perezs un Hulkenbergs veica 1699 kilometrus, kas ir gandrīz tikpat, cik Rona Denisa vadītā komanda veica visos testos kopā.

Tāpat kā Alonso, arī «Torro Rosso» komandas pilots Karloss Sainss juniors piedzīvoja avāriju testa braucienos Barselonā. Neskatoties uz to, komandai testos izdevās veikt 5534 kilometrus, līdz ar to jaunie komandas piloti daudz apguva automašīnu un sacensību norisi.

Savukārt «Lotus» komandai situācija salīdzinājumā ar pagājušo gadu ir uzlabojusies. Lai gan sākotnēji automašīnai bija problēmas ar piedziņu un telemetriju, tomēr Barselonas trasē Grožānam pirmajos testos izdevās uzstādīt nedēļas ātrāko apļa laiku, braucot ar «Pirelli» supermīkstajām riepām.

Abi komandas piloti Grožāns un Maldonado atzina, ka jaunais auto ir liels solis uz priekšu.

«Manor» komandas piloti Melburnas sacensībās piedalīsies ar pagājušā gada motoru, kas būs pielāgots šīs sezonas noteikumiem, kamēr jaunais vēl tiek gatavots, turklāt vienība treniņbraucienus nav aizvadījusi.

Tikmēr «Sauber» komandas jaunais motors sevi pilnībā ir attaisnojis. Trešajā treniņbraucienu dienā Nasram izdevās uzrādīt ātrāko laiku Heresas trasē, kamēr viņa komandas biedrs Ēriksons finišēja otrais pārējās dienās.

Šajā sezonā F-1 atgriežas Meksikas «Grand Prix» izcīņa,

kura sacensību kalendārā nav bijusi kopš 1992.gada. Pagaidām vēl nav paziņota Vācijas «Grand Prix» norises vieta, taču, visticamāk, tā notiks Nirburgringas trasē. Atgriezties F-1 kalendārā šogad neizdevās Indijas «Grand Prix» sacensībām - iemesls tam ir domstarpības starp FIA un vietējo pašvaldību, kā arī Dienvidkorejas «Grand Prix» izcīņai, kas pēc gada pārtraukuma vēlējās atkal būt kalendārā. Tāpat trešo gadu pēc kārtas tiesības rīkot ASV «Grand Prix» neieguva Ņūdžersijas trase.

Šajā sezonā viens braucējs varēs izmantot vien četrus motorus, kas ir par vienu mazāk nekā 2014.gadā.

Savukārt pēc negatīvās reakcijas uz iepriekšējās sezonas jaunieviesumu - automašīnu neglītajiem purngaliem - FIA šajā sezonā ir mainījusi noteikumus. Auto purngaliem tagad ir jābūt zemāk un tiem būs jābūt simetriskiem attiecībā pret mašīnas centru, tādā veidā aizliedzot eksotiskos dizainus, kā, piemēram, pagājušās sezonas «Lotus» vienības «twin-tusk» modeli.

Tāpat ir palielināts automašīnas minimālais svars līdz 702 kilogramiem.

F-1 piloti 2015.gada sezonā:

«Ferrari»: Sebastjans Fetels, Kimi Raikonens;

«Force India»: Serhio Peress, Niko Hilkenbergs;

«Lotus»: Romēns Grožāns, Pastors Maldonado;

«McLaren Honda»: Fernando Alonso (pašlaik turpina atlabt pēc traumas un sezonas pirmajā posmā viņu aizstās Kevins Magnusens), Džensons Batons;

«Mercedes»: Niko Rosbergs, Lūiss Hamiltons;

«Red Bull»: Daniels Rikjardo, Daņila Kvjats;

«Sauber»: Markuss Ēriksons, Felipe Nasrs, Gido van der Garde;

«Toro Rosso»: Makss Verstapens, Karloss Sainss juniors;

«Williams»: Felipe Masa, Valteri Botass;

«Manor»: Roberto Meri, Vils Stīvenss.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu