Irbe: Vēlos pieskarties Stenlija kausam (33)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Leģendārais latviešu vārtsargs Artūrs Irbe, kurš šobrīd strādā par Nacionālās hokeja līgas (NHL) komandas Vašingtonas "Capitals" vārtsargu treneri, gribētu pieskarties Stenlija kausam, otrdien publicētajā intervijā izdevumam "Sporta Avīze" atzina Irbe.

Spēlētāja karjeras laikā Irbem tā arī neizdevās izcīnīt Stenlija kausu, tāpēc viņš tam pieskarties cer vismaz kā treneris.

"Ja es nevēlētos iegūt Stenlija kausu vismaz kā treneris, manis šeit noteikti nebūtu. Es varētu organizēt vārtsargu skolas un ar to pelnīt naudu. Manī vēl ir sacensību gars. Tas ir līdz galam nepadarīts darbs. Vienreiz jau biju nokļuvis pietiekami tuvu Stenlija kausam. Saredzēt varēju, bet sataustīt vēl ne. Gribētos uzvarēt," intervijā pārdomās dalījās Irbe.

Stenlija kausu vēlas izcīnīt kā treneris

"Vai tas izdosies? Tas nav tik daudz atkarīgs no manis. Tā jau ir cita pieeja. Acīmredzot ir pienākuši gadi, kad vairs nevaru piedalīties un ir jāizmanto savas domas, pieredze un zināšanas, lai palīdzētu tiem, kuru laiks ir pienācis tagad. Sasniegt mērķi un uzvarēt man būtu ļoti liels prieks. Kopā ar audzēkņiem priecātos, ka Stenlija kauss beidzot ir mūsu rokās. Varētu tam beidzot pieskarties," pastāstīja Irbe.

Tomēr Irbe nevēlējās prognozēt, kura komanda šosezon izcīnīs Stenlija kausu, atzīstot, ka tas ir bezkaunīgs jautājums.

"Pretendentu ir daudz, un tie parasti izkristalizējas sezonas beigās, jo sastāvi pamainās. Viss būs atkarīgs no tā, kādas spēlētāju maiņas notiks februāra beigās, kad tiks uzlikts veto un nevienu hokejistu vairs nevarēs iemainīt. Maiņas ļoti izšķir, vai komanda ir gatava "play-off" cīņām. Viena komanda var veiksmīgi spēlēt regulārajā čempionātā, bet "play-off" nav gatava, jo tur ir citādāks spēles stils. Turklāt ar vienu un to pašu pretinieku ir jāspēlē vismaz četras reizes. Pirmajā spēlē ir emocijas. Otrajā tu ienīsti pretinieku, jo viņš jau ir apnicis. Trešajā ienīšana pāriet stadijā "es vairs nevaru izturēt, ka tik ātrāk ar viņiem tiktu galā". Ceturtajā konkurentus sāc cienīt, jo viņi iet cauri tieši tam pašam, kam tu," izteicās Irbe.

"Capitals" komanda ir pretendentu skaitā uz Stenlija kausu

"Pretendentu vidū Vašingtonas klubs ir jau vairākus gadus. Tiesa, mēs zaudējām astoņas spēles pēc kārtas, un neviens mūs par pretendentiem vairs neuzskata. Tomēr vēsture liecina par ko citu. Pirms pāris gadiem, kad Detroitas "Red Wings" izcīnīja Stenlija kausu, tā, manuprāt, 11 mačos zaudēja. Pitsburgas "Penguins" vienā no iepriekšējām sezonām zaudēja septiņās vai astoņās spēlēs pēc kārtas un vinnēja kausu. Pagājušajā sezonā arī Čikāgas "Blackhawks" bija posms, kad tā deviņos mačos zaudēja. Tas ir noticis ar visiem pēdējo trīs gadu Stenlija kausa uzvarētājiem. Tāpēc es neteikšu, kas uzvarēs, bet teikšu, ka mēs esam izvēlējušies pareizu ceļu un gatavojamies kausu iegūt," atzina Irbe.

Irbe piebilda, ka abi pašreizējie "Capitals" komandas vārtsargi Semjons Varlamovs un Mihals Noivirts ir ļoti talantīgi. "Viņi vēl daudzus gadus šajā līgā spēlēs vadošās lomas."

NHL Austrumu konferences kopvērtējumā "Capitals" komanda ar 54 punktiem 42 spēlēs pašlaik ieņem piekto vietu.

Saskata Latvijā jaunus un talantīgus vārtsargus

Savukārt runājot par to, vai Latvijā ir kāds jauns un talantīgs vārtsargs, Irbe izteicās, ka tādu ir daudz, taču iespēju viņiem ir maz.

"Mums noteikti ir talantīgi vārtsargi. Un viņu ir daudz bijis. Iespēju ir maz. Mēs esam mazliet neveiksmīgā situācijā. Spēlētājam, it sevišķi uzbrucējam, 20 gadu vecumā var uzticēties, aizsargam - mazāk, bet vārtsargam - ļoti reti. Jauni vārtsargi parasti reti ieņem stabilu vietu vārtos. Latvijā jaunatnes hokeja sistēma nav tuvu ideālai. Viss atsitas pret finanšu jautājumu, un hokejs ir dārgs sporta veids. Latvija ir dārga valsts. Līdz ar to talantīgos hokejistus ir grūti izaudzināt," teica Irbe.

"Latvijas U-20 izlase triumfēja pasaules čempionātā pirmajā divīzijā. Dzirdēju par Jāņa Kalniņa sasniegumiem un citiem spēlētājiem, par kuriem diezgan daudz jau zinu. Taču neslavēsim viņus, jo šādi stāsti mums jau bijuši. Vārtsargi nobriest vēlāk. Kur viņiem spēlēt? Rīgas "Dinamo" nebūs vajadzīgi. Ir "Dinamo" fārmklubs, bet tur arī spēlē līdz 21 gadu vecumam un - cauri. Visu laiku cīnoties pret tādiem pašiem jauniešiem, meistarību neuzlabosi. Labākajiem ir jāspēlē pret večiem. Mūsu vārtsargiem šādu iespēju nav," pastāstīja Irbe.

"Mums bija Mārtiņš Raitums, ar Nauri Enkuzenu smagi gājis, arī Dainis Vasiļjevs ļoti labi spēlēja atlases turnīrā B grupas pasaules čempionātam. Kalniņš izcili spēlēja. Arī Kristers Gudļevskis ir ļoti labs vārtsargs. Vēl nav zināms, kurš beigu beigās izaugs par lielāku meistaru," piebilda Irbe.

Kā ziņots, pagājušā gada novembrī Irbe tika uzņemts Sanhosē pilsētas sporta Slavas zālē. Viņš kļuva par pirmo NHL komandas Sanhosē "Sharks" spēlētāju, kurš uzņemts pilsētas sporta Slavas zālē.

Jau vēstīts, ka Irbe par "Sharks" komandas pamatvārtsargu kļuva 1993./94.gada sezonā, palīdzot komandai veikt lielākās pārmaiņas NHL vēsturē. Šajā sezonā "Sharks" kvalificējās Stenlija kausa izcīņai ar 82 punktiem, izcīnot par 58 punktiem vairāk nekā sezonu iepriekš.

1994.gadā Irbe kļuva par pirmo "Sharks" komandas vārtsargu, kurš piedalījies zvaigžņu spēlē. Pēc tam viņš Sanhosē komandu pārstāvēja vēl divas sezonas.

Irbe savas hokejista karjeras laikā 13 sezonas aizvadīja NHL, bez "Sharks" pārstāvot arī Dalasas "Stars", Vankūveras "Canucks" un Karolīnas "Hurricanes" vienības. 2002.gadā latvietis palīdzēja Karolīnas klubam aizkļūt līdz Stenlija kausa izcīņas finālsērijai, kurā "Hurricanes" hokejisti ar rezultātu 1-4 zaudēja Detroitas "Red Wings" komandai.

Pēc 2004./2005.gada NHL lokauta Irbe spēlēja dažādos Eiropas klubos, tostarp arī Latvijas komandā "Rīga 2000", bet 2008.gadā nolēma beigt sportista karjeru un kļuva par Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) spēlējošā atjaunotā Latvijas kluba Rīgas "Dinamo" vārtsargu treneri. Savukārt pašlaik viņš otro sezonu ir NHL vienības Vašingtonas "Capitals" vārtsargu treneris.

Latvijas izlases sastāvā Irbe aizvadījis 64 spēles un piedalījies deviņos pasaules čempionātos, kā arī divos olimpisko spēļu turnīros. 1989. un 1990. gadā Irbe piedalījās pasaules čempionātos PSRS izlases sastāvā.

Kā ziņots, pagājušajā gadā Irbe tika uzņemts Starptautiskās Hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē.

Komentāri (33)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu