Krauliņš: Ar sievietēm jāuzvedas toleranti (5)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Armanda Krauliņa vārds pašmāju basketbolā komentārus neprasa - izcila personība, leģendārs treneris ar vairāk nekā 50 gadu stāžu. Pēc viena gada pārtraukuma viņš atgriezies apritē, vada Latvijas sieviešu čempionvienību SK «Cēsis». Treneris ar portālu TVNET dalījās iespaidos par jaunā ceļa sākumu, kas viņu gaida, motivāciju un atskatījās tuvākā un tālākā pagātnē.

Pēdējos gados Krauliņš par treneri nestrādāja, bet lielā mīlestība pret basketbolu un šā sporta veida entuziasta Krišjāņa Kļaviņa uzstājība viņu atgrieza apritē.

SK «Cēsis» piedāvājumam piekritis pēc pārdomu brīža

«Skatījos tenisu, te zvans no Krišjāņa Kļaviņa - gribot aprunāties. Teicu viņam: brauc uz Kandavu, kur es pēdējo gadu pārsvarā uzturējos. Sākām sarunas. Man imponē cilvēki, kas ir entuziasti; lai tādu cilvēku būtu vairāk, kuri iegulda savu naudu! Ja cilvēks iegulda savus līdzekļus, tas mani aizkustina.

Basketbolā esmu bijis vairāk nekā 50 gadus gan Latvijā, gan ārzemēs.

Man deva laiku pārdomām. Protams, tas būtu nenopietni, ja es uzreiz būtu piekritis. Visu apsvēru, aprunājos ar ģimeni, kas mani vienmēr atbalstījusi, faktiski sevi apzogot,» par savu atgriešanos sacīja pieredzējušais basketbola speciālists.

Krauliņš pastāstīja, ka nav viegli aiziet no sporta, ja visu dzīvi esi tajā iekšā ar sirdi un dvēseli. «Ir grūti aiziet, jo esi ļoti pieradis pie tā. Esi bijis režīmā - rīta treniņš, vakara treniņš, spēles, un, ja esi iesprostots un no rīta līdz vakaram skaties sievai acīs, tas man ir grūti. Mani mazliet šokēja, ka pašreiz komanda (SK «Cēsis») nav tīri profesionāla.»

Pēdējo reizi ar dāmām strādāja pirms septiņiem gadiem

Treneris allaž bijis ambiciozs, taču šobrīd par saviem mērķiem runā nelabprāt. Viņš kopā ar komandu ir neilgu laiku, tādēļ nepieciešams adaptēšanās periods.

«Ar vadību par mērķiem neesam runājuši. Mūsu pirmais uzdevums būtu tikt četriniekā [Latvijas un Igaunijas apvienotajā čempionātā], citādi būtu nenopietni, jo «Cēsis» ir Latvijas čempionkomanda. Pēc tam jāskatās tālāk,» teica Krauliņš. «Ir vēl viena lieta - pēdējo reizi ar sieviešu komandu strādāju pirms septiņiem gadiem - Maskavas «Dinamo» un Kurskas «Dinamo». Vēl ar Latvijas izlasi mēs iekļuvām finālturnīrā, bet pārējais laiks bijis, strādājot ar vīriešu komandām.»

Tāpat Krauliņš izteicās, ka kopš viņa pēdējās pieredzes darbā ar sieviešu komandām basketbols ir kļuvis atlētiskāks un vairāk dominē spēlētāju individuālā meistarība.

Individuālā meistarība kļuvusi noteicošāka

«Līmenis ir audzis, līdz ar to basketbols kļuvis vienkāršāks. Sevišķi tas attiecināms uz vīriešiem. Kādreiz tika spēlēts taktiski gudrāks basketbols, jo nebija tik augstas individuālās meistarības. Tagad tas ir vienkāršojies. Vairs nav tik nepieciešamas sarežģītas kombinācijas, to pašu rezultātu iegūstot ar individuālo meistarību,» uzskata SK «Cēsis» galvenais treneris.

Viņš nevar atbildēt, ko trenēt ir ērtāk vai patīkamāk - sievietes vai vīriešus. «Katram dzimumam ir sava specifika, savi plusi un savi mīnusi. Ar sievietēm jāuzvedas toleranti, bet vīriešiem tādā ziņā ir vieglāk. Tu vari pateikt gan latviski, gan krieviski, ko domā. Meitenes, kuras ir nolēmušas sevi ziedot basketbolam, ir uzticīgākas. Tagad ar vīriešiem strādāt ir vieglāk, padomju laikā bija grūtāk - režīma pārkāpumi.»

Pauze nākusi par labu

Vairākus gadus būdams ārpus trenera aroda, Krauliņš neuzskata, ka tas viņam radītu problēmas. Gluži pretēji. «Esmu sekojis basketbolam līdzi. Pēc tāda pārtraukuma entuziasms un vēlēšanās ir lielāka, nekā kad vairākus gadus pēc kārtas strādā bez atvaļinājumiem. Kad strādāju šeit - klubs, Latvijas izlase, PSRS izlase - varbūt man sanāca brīvas 28 dienas gada laikā. Tas nav normāli.

Pēc ilga darba rutīna iestājās, un tas ir slikti.»

Krauliņš SK «Cēsis» galvenā trenera amatā debitēja pagājušās nedēļas nogalē, kad viņa vadītā komanda Latvijas un Igaunijas apvienotā čempionāta pirmajā spēlē ar 89:51 apspēlēja «Liepājas papīra» vienību.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu