Šķēpmetējiem jāsakārto galva, tad būs... (19)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas šķēpmetēji allaž pieskaitāmi pasaules elitei, par ko gadu desmitus rūpējušies vesela virkne priekšgājēju. Pēdējā laikā mūsu šķēpraiži nav priecējuši ar izciliem sasniegumiem, kas skaidrojams ar psiholoģisko gatavību, uzskata trenere Valentīna Eiduka. Viņa portālam TVNET pastāstīja: ja sportisti sakārtos galvu, Londonas olimpiskajās spēlēs var cerēt uz augstiem rezultātiem.

«Katrā ziņā centīsimies sasniegt visu labāko, bet neko nevaru solīt. Viss ir audzēkņu rokās,» atbildot uz jautājumu, ko varam sagaidīt no Latvijas šķēpmetējiem, norāda pieredzējusī trenere.

Turpinās darbs visās jomās

«Pašlaik veicam lielu darba apjomu, jo mūsu starts ir vēl tālu, tāpēc aktīvi turpinās tehnikas slīpēšana un spēka treniņi,» viņa sacīja.

Pēdējā laikā Latvijas šķēpmetējiem nav bijis augstu sasniegumu. Eiduka to skaidro ar psiholoģisko nenoturību. «Varētu teikt, ka meitenes ir startējušas samērā labi. Savukārt puišiem jāsakārto galvas - psiholoģiski. Te gan es neko nevaru darīt. Ja, izejot stadionā, kājas paliek mīkstas, tad neko labu nevar gaidīt. No manis tas nav atkarīgs.»

Sportisti apmeklē psihologus

Lai arī sportistiem ir uzkrāta liela pieredze, dažkārt viņi nespēj pilnībā koncentrēties augstākās raudzes sacensībās. «Ir pieredze. Viņi arī apmeklē psihologus, taču vienalga kaut kas klibo. Bet mēs darām visu iespējamo, lai psiholoģiskā barjera tiktu pārvarēta.»

Treniņos viss ir kārtībā, bet sacensībās neiet

Eiduka pastāstīja, ka katrs atlēts ar savu psiholoģiju strādā individuāli, cenšoties koncentrēties vasaras četrgades nozīmīgākajam startam. «Cik ir manos spēkos, tik es palīdzu. Nākamajā ceturtdienā mēs dosimies uz Londonu, kur adaptēsimies šajā gaisotnē. Arī tas atvieglos, citādi neilgi pēc ierašanās būtu mandrāža - lielas sacensības, liels stadions (..). Kaut gan Vadimam ar to problēmām nevajadzētu būt. Grūti pateikt, kāpēc viņam neiet, jo treniņos viss ir kārtībā, bet, kā pienāk lieli mači, tā neiet.»

Viņa atklāj, ka nodarbībās ar tehniku viss ir teicami, bet sacensībās pretēji.

«Treniņos tehnika izskatās ļoti labi, taču sacensībās man jāver acis ciet - nekas no treniņos redzētā. Uzreiz pilnīgi viss aizmirsies.»

Ja izdosies savienot psiholoģisko noturību, tehniku un fizisko sagatavotību, tad sportisti varētu sasniegt augstus rezultātus, uzskata Eiduka. «Ja viņi būs mierīgi, nosvērti un neuztrauksies, tad visi var sasniegt labus rezultātus. Taču, ja uztraukums pārņem ķermeni, tad vairs nekas nav glābjams, lai arī cik tu esi stiprs un tehnisks.»

Latviju Londonā pārstāvēs seši šķēpmetēji

Uz Londonu Eidukas audzēkņi - Vadims Vasiļevskis, Zigismunds Sirmais, Ainārs Kovals, Sinta Ozoliņa-Kovala un Līna Mūze dosies 26. jūlijā, dienu pirms atklāšanas ceremonijas. Tāpat Latviju šajā vieglatlētikas disciplīnā pārstāvēs Madara Palameika, kuras treneris ir viņas tēvs Gints Palameiks.

Dāmām priekšsacīkstes paredzētas 7. augustā, kungiem vienu dienu vēlāk. Savukārt finālsacensības sievietēm notiks 9. augustā, un 11. augustā vīriešiem.

Komentāri (19)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu