Video ⟩ Šveices hokeja izlases rekordists un galvenais simbols (1)

Andress Ambīls (priekšplānā) Foto: AFP/SCANPIX
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

39 gadus vecais Andress Ambīls ir viens no Šveices hokeja pazīstamākajiem spēlētājiem. Viņam pieder vairāki valstsvienības un pasaules čempionāta rekordi.

Šveices izlase šogad pasaules čempionātā sešās spēlēs nav zaudējusi nevienu punktu un Rīgas grupā pirms otrdien gaidāmā mača ar Latviju ir garantējusi pirmo vietu apakšgrupā. Turnīra tabulā tā savu pozīciju vairs nemainīs. 

Ambīls aizvada savu 18. pasaules čempionātu, kas nav izdevies nevienam citam hokejistam. Debiju elites divīzijā viņš piedzīvoja 2004. gadā un kopumā pasaules čempionātos laukumā devies 129 spēlēs, kas arī ir turnīra rekords. Viņa kontā pasaules meistarsacīkstēs ir 27 vārtu guvumi un 33 rezultatīvas piespēles. 

Spēļu skaita ziņā otro vietu ieņem Vācijas hokejists Udo Kīslings, kurš savu pēdējo pasaules čempionāta spēli aizvadīja 1991. gadā.

Viens no līdz šim interesantākajiem un saistošākajiem mačiem pasaules čempionātā Rīgā risinājās svētdien starp Šveices un Čehijas izlasēm. Ambīls otrajā trešdaļā mazāk nekā piecu minūšu laikā pamanījās gūt divus vārtus, lielā mērā sekmējot šveiciešu uzvaru ar 4:2. Tieši viņš tika atzīts par labāko spēlētāju Šveices komandā. 

Andress Ambīls
Andress Ambīls Foto: IIHF.com

Ar gūtiem vārtiem viņš izcēlās arī pret spēcīgo Kanādu, kad līdz trešās trešdaļas beigām bija atlicis spēlēt nedaudz vairāk kā septiņas minūtes. Tobrīd Ambīls panāca 3:1 un bija viens no galvenajiem Šveices panākuma kaldinātājiem. 

Debijas pasaules čempionātā 2004. gadā Čehijā Ambīls septiņās spēlēs atzīmējās ar vienu vārtu guvumu un vienu rezultatīvu piespēli. Pirms tam viņš Šveici pārstāvēja arī divos U-20 vecuma grupas čempionātos (2002. un 2003. gadā) un vienā U-18 pasaules čempionātā. 

Pasaules čempionāta elites divīzijā Ambīls nepiedalījās 2018. gadā un 2020. gadā, kad tas nenotika Covid-19 pandēmijas dēļ.

Nospēlējis deviņas sezonas "Davos" komandā, 2009. gada 27. maijā Ambīls parakstīja līgumu ar Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubu Ņujorkas "Rangers". Bet visu 2009./2010. gada sezonu viņš pavadīja "Rangers" fārmklubā Hartfordas "Wolf Pack" Amerikas Hokeja līgā (AHL). Nespējot izkarot vietu galvenajā komandā, šveiciešu uzbrucējs nolēma atgriezties dzimtenē un parakstīja līgumu ar vietējo Cīrihes "Lions". Tur viņš pavadīja nākamās trīs sezonas, pēc kurām atgriezās dzimtajā Davosā, kur turpina spēlēt līdz šai dienai. Turklāt viņam ir līgums arī uz nākamo sezonu, un pagaidām nekas neliecina, ka viņš varētu nepiedalīties arī 2024. gada pasaules čempionātā Čehijā. 

Pēdējo divu gadu desmitu Šveices hokeja galvenais simbols nebija izlases rīcībā 2018. gadā, kad Šveice bija ļoti tuvu tam, lai kļūtu par pasaules čempioni. Pirms pieciem gadiem Šveice pēcspēles metienu sērijā ar 2:3 piekāpās Zviedrijai. Nākamajā sezonā Ambīls atgriezās valstsvienībā un kopš tā laika ir stabila izlases vērtība. 

Lai arī Ambīls ir jau 39 gadus vecs, nacionālās komandas rindās viņš nespēlē par saviem nopelniem vien, bet gan rāda atzīstamu sniegumu un ir paraugs gados jaunajiem spēlētājiem. 

Ambīls uzstādījis virkni vēsturisku sasniegumu un izcīnījis gana daudz titulu ar savu dzimto "Davos" komandu, taču viņš nekad nav spējis izcīnīt pasaules čempionāta zeltu. Varbūt šogad?

Andress Ambīls
Andress Ambīls Foto: IIHF.com

Ilgus gadus Šveices izlase tika uzskatīta par vidusmēra komandu, kas cīnās par iekļūšanu izslēgšanas spēlēs un nepārvar ceturtdaļfināla barjeru. Taču ar sakārtotu hokeja sistēmu pēdējo 10 gadu laikā situācija ir krasi mainījusies. 2013. gadā Šveice pirmo reizi 21. gadsimtā iekļuva finālā, kurā gan ar 1:5 nācās atzīt Zviedrijas pārākumu.  

Tā nebūtu sensācija, ka Šveice ar Ambīlu ierindā šogad Tamperē kļūtu par pasaules čempioni. To varētu apliecināt ikviens kaut cik adekvāts hokeja eksperts. Vai tā notiks, to parādīs šī nedēļa. 

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu