Visockis-Rubenis: Filipīnas spēlē mums neierastā veidā – ar Džeksona un "Bulls" trijstūri

Latvijas U-18 basketbola izlases galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis piedalās preses konferencē pēc Eiropas U-18 čempionāta basketbolā.
Latvijas U-18 basketbola izlases galvenais treneris Artūrs Visockis-Rubenis piedalās preses konferencē pēc Eiropas U-18 čempionāta basketbolā. Foto: Paula Čurkste/LETA

Nākamā pretiniece Filipīnu valstsvienība spēlē Latvijas vīriešu basketbola izlasei neierastā veidā – līdzīgi kā deviņdesmitajos gados leģendārā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) komanda Čikāgas "Bulls" trenera Fila Džeksona vadībā, trešdien sarunā ar žurnālistiem norādīja treneris Artūrs Visockis-Rubenis.

Rīgā notiekošajā Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā Latvijas izlase otrdien uzveica Gruziju, bet Filipīnas pirmo maču aizvadīs trešdien, stājoties pretī mājiniekiem (sākums plkst. 19.00). Latvijas basketbolistiem šī būs otrā spēle divās dienās, līdz ar to rūpīgi jāstrādā pie spēlētāju fiziskās kondīcijas atjaunošanas.

"Tas ir normāli, ka nākamajā dienā ir nedaudz jāpārkāpj sev pāri – gan fiziskajam, gan mentālajam nogurumam. Jāatjauno fokusa līmenis, tieši tam ir domāti rīta treniņi, kuros pastrādā arī fiziskās sagatavotības treneris, lai aktivizētu spēlētāju ķermeņus. Pēc tam ir treneru uzdevums ar video analīzi un taktiskajām niansēm aktivizēt viņu prātus. Galvenais būt gataviem vakarā," sacīja Latvijas izlases galvenā trenera Lukas Banki asistents Visockis-Rubenis.

Gruzijas izlase ir augumā ražena, kas uzbrukumā radīja spiedienu uz groza apakšu. Filipīnas spēlē citādāk.

"Pilnīgi divi dažādi stili. Tas ir interesantākais Pasaules kausā un olimpiskajās spēlēs, ka katru dienu vari sastapties ar citādāku spēli. Vakar bija Gruzija ar ļoti strukturētu spēli. Viņiem gan nespēlēja līderis Tonike Šengelija, kas ir milzīgs faktors. Tā ir komanda ar sakārtotām aizsardzības un uzbrukuma darbībām," skaidroja treneris.

"Filipīnas spēlē trijstūra veida uzbrukumu kā Čikāgas "Bulls" savulaik Fila Džeksona vadībā. Tas mums ir neierasts spēles stils – daudz kustības bez bumbas, maz "pick'n'roll" sadarbību. Ir līderis Džastins Braunlī, kurš var individuāli spēli paņemt savās rokās," pretinieku komandu raksturoja Visockis-Rubenis.

Ar līdzīgu spēles stilu Latvijas izlase sastapās pērn pārbaudes spēlē pret Puertoriko.

"Viņiem bija līdzīgs spēles stils, bet ne tik izteikts. Šis būs kaut kas pilnīgi unikāls. Somija neizmanto trijstūri, taču spēlē ļoti daudz bez bumbas."

Filipīnām šovasar nepalīdz komandas spožākā zvaigzne Džordans Klārksons, kuram ir 10 sezonu pieredze NBA, ar karjerā vidēji mačā 16 gūtiem punktiem. Iepriekšējā sezonā viņš bija viens no vadošajiem spēlētājiem NBA klubā Jūtas "Jazz".

"Pērn viņi daudz spēlēja caur Klārksonu. Šogad viņiem ir komandas spēle, taču ir Braunlī, kurš var nospēlēt viens pret vienu. Ja kaut kas uzbrukumā nesanāk, viņš paņem to uz sevi – pietiekoši meistarīgs spēlētājs," pastāstīja Visockis-Rubenis.

"Neatkarīgi no pretinieka, mums ir jāsaglabā savs spēles stils. Uzbrukumā kustīgums, izmantojot mūsu kustīgos garos. Tādā veidā atbrīvojas mazie spēlētāji. Jāizmanto ātrās pārejas no aizsardzības uzbrukumā. Ir svarīgi jaukt ārā viņu ritmu ar gudru spiedienu," norādīja treneris.

Visockis-Rubenis gan uzsvēra, ka aizsardzībā jābūt uzmanīgiem, jo Filipīnu basketbolisti ir pieraduši spēlēt pret agresīvu aizsardzību un prot atrauties no saviem pretiniekiem.

"Nedrīkstam būt aizsardzībā pārāk agresīvi, jāspēlē gudrāk – varbūt jāietur distance. Galvenais ir kontrolēt spēli no aizsardzības, jo otrā spēle divās dienās vienmēr ir grūtāka. Bumba bieži nelido grozā kā gribētos, taču ceram, ka tā nebūs. Ja kontrolēsim spēli aizsardzībā, varēsim cīnīties neatkarīgi no tā, cik sekmīgs būs uzbrukums."

Latvijas izlasei ceturtdien būs brīvdiena, bet savstarpējo maču aizvadīs Gruzija un Filipīnas.

B apakšgrupā spēkojas Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna. Jau vēstīts, ka pirmajā spēlē Brazīlija uzveica Melnkalni.

Katras grupas divas labākās komandas iekļūs pusfinālā. Parīzes olimpiskajām spēlēm kvalificēsies tikai viena komanda – šī turnīra uzvarētāja.

Rīgas turnīra uzvarētāji Parīzes olimpiskajās spēlēs piedalīsies B apakšgrupā, kur spēkosies arī Pasaules kausa ieguvēja Vācija, mājiniece Francija un arī Japāna.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu