Basketbolistiem svarīga cīņa pret Turciju, lai izvairītos no Spānijas

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienība ceturtdien Stambulā plkst. 20.45 dosies laukumā Eiropas čempionāta D apakšgrupas noslēdzošajā mačā pret mājinieci Turciju. Abas komandas spēkosies uz «dzīvību vai nāvi», lai izvairītos no 4. vietas apakšgrupā, kas nozīmē astotdaļfinālā tikšanos ar titulēto Spāniju.

Latvijas izlase sekmīgi aizvada Eiropas čempionātu. Turnīra ievadā piedzīvots cienījams zaudējums sīvā cīņā pret olimpisko vicečempioni Serbiju ar 82:92, turpinājumā sekoja uzvaras pār apakšgrupas nosacītajām pastarītēm Beļģiju (92:64) un Lielbritāniju (97:92), bet otrdien izcīnīts panākums emocionālā duelī pret Krieviju ar 84:69.

Tikmēr laukuma saimnieki Turcijas basketbolisti čempionāta sākumā piekāpās Krievijai ar 73:76 un Serbijai ar 74:80, taču tagad tikuši uz uzvaru takas - panākums pār Lielbritāniju ar 84:70 un Beļģiju ar 78:65.

Abām komandām spēles likme ir ļoti augsta. Latvijas izlasei uzvara var atnest otro vietu apakšgrupā, kas nozīmēs astotdaļfinālā tikšanos ar Melnkalni, ja pretinieku apakšgrupā nenotiks pārsteigumi. Ciešot zaudējumu, tiks iegūta 4. vieta apakšgrupā un izslēgšanas turnīra pirmajā kārtā būs jātiekas ar pašreizējo Eiropas čempioni Spāniju.

Savu skatītāju priekšā Latvijas uzvaru centīsies nepieļaut Turcijas basketbolisti. Gūstot panākumu, turki var iegūt 3. vietu apakšgrupā, kas nozīmētu astotdaļfinālā tikšanos ar Horvātiju. Savukārt zaudējums turkus atbīdīs uz 4. vietu, proti, tad turnīra otrajā fāzē būs jācīnās pret Spāniju, kas iepriekšējos piecos Eiropas čempionātos tikusi pie medaļām, turklāt trijos no tiem izcīnīts zelts.

Tiesa, pirms Latvijas un Turcijas dueļa laukumā dosies pārējās D apakšgrupas komandas. Vispirms plkst. 14.30 spēkosies Krievija ar Lielbritāniju, bet plkst. 17.15 sacentīsies Beļģija ar Serbiju. Favorītu Krievijas un Serbijas negaidīti zaudējumi vēl var krietni sajaukt vietu secību turnīra tabulā, tomēr tas ir maz ticams, ņemot vērā Beļģijas un Lielbritānijas zudušās cerības sasniegt astotdaļfinālu.

Latvijas valstsvienība ar Turcijas izlasi kopš 1992. gada spēlējusi desmit reizes. Bilance ir negatīva 2 pret 8, taču abas uzvaras izcīnītas tieši pēdējās savstarpējās spēlēs - 2013. gadā pārbaudes turnīrā Celjē ar 66:61 un 2015. gadā Superkausa izcīņā Hamburgā ar 81:79.

Oficiālos turnīros spēlēts tikai trīs reizes - 1999. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā (Rīgā 74:84, Ankarā 65:78) un 2001. gada finālturnīra atklāšanas dienā Ankarā (82:85). Interesanti, ka turki būs Latvijas valstsvienības pretinieki 2019. gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijas turnīra spēlēs 23. novembrī izbraukumā un 26. februārī Rīgā.

Turnīrā līdz šim četros aizvadītajos mačos vidēji spēlē rezultatīvākais Latvijas izlases spēlētājs ir Kristaps Porziņģis ar 21,0 caurmērā gūtu punktu. Labākais cīņā par atlēkušajām bumbām ir Jānis Timma, kurš vidēji savācis 7,0 bumbas, bet Jānis Strēlnieks atzīmējies ar 7,5 rezultatīvām piespēlēm.

Turcijas izlases rindās līderis visos trijos iepriekš minētajos statistikas rādītājos ir Džedi Osmans, kurš šovasar noslēdza trīs gadu līgumu ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēcīgo klubu Klīvlendas «Cavaliers». 22 gadus vecais basketbolists čempionātā vidēji guvis 16,0 punktus, izcīnījis 5,0 atlēkušās bumbas un veicis 3,8 rezultatīvas piespēles.

C apakšgrupā Spānijas un Horvātijas basketbolisti nodrošinājuši attiecīgi 1. un 2. vietu. Melnkalnei 3. vietu apakšgrupā var atņemt tikai pašu zaudējums ceturtdien Rumānijai kopā ar Ungārijas sensacionālu uzvaru pār Spāniju. Ungārijai garantēta vismaz 4. vieta un, ja nenotiks lieli pārsteigumi, ungāri astotdaļfinālā spēlēs pret D apakšgrupas uzvarētāju.

C un D apakšgrupas labākās komandas astotdaļfināla mačus aizvadīs svētdien, 10. septembrī, Stambulā.

40. Eiropas čempionāts risinās no 31.augusta un noslēgsies 17.septembrī. Šī ir pēdējā reize, kad Vecā kontinenta labākās komandas noskaidro reizi divos gados, jo turpmāk Eiropas čempionāts risināsies ik pēc četriem gadiem.

Eiropas čempionātā Latvijas vīriešu basketbola izlase kopš valsts neatkarības atjaunošanas piedalās 11. reizi. Pirms diviem gadiem meistarsacīkstes izdevās noslēgt 8. vietā, sasniedzot ceturtdaļfinālu pirmo reizi kopš 2001. gada, kad čempionāts risinājās Stambulā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu