Ostapenko Vimbldonā atzīst Venusas Viljamsas pārākumu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Zaudējumu sezonas trešā «Grand Slam» tenisa turnīra - Vimbldonas čempionāta - ceturtdaļfinālā otrdien piedzīvoja Latvijas tenisa zvaigzne Aļona Ostapenko, kas cīņā par iekļūšanu pusfinālā ar 3-6, 5-7 piekāpās pieckārtējai šo sacensību čempionei Venusai Viljamsai no ASV.

Līdz ar to vien 20 gadus vecā Ostapenko nākamnedēļ nepiedzīvos debiju pasaules ranga pirmajā desmitniekā, kas būtu noticis, uzvarot Viljamsu, tomēr turnīrā kopumā Latvijas tenisiste nodemonstrēja cienījamu sniegumu.

Latvijas sportistei arī pārtrūkusi 11 uzvaru sērija «Grand Slam» turnīros.

Ostapenko šis mačs neiesākās pārāk veiksmīgi, jo otrajā geimā Viljamsa lauza viņas servi un pēcāk izvirzījās vadībā ar 3-0. Pieredzējušās amerikānietes serve bija ļoti spēcīga, lai gan garākās izspēlēs viņai tik labi neklājās. Latvijas tenisistes pretiniece pirmajā setā spēlēja racionāli, uzsvaru liekot uz savu servi, tomēr astotajā geimā Ostapenko pieļāva dubultkļūdu un pēc tam nākamajā izspēlē sita bumbiņu tīklā, kas Viljamsai ļāva panākt «vienādi». Tomēr tas neizsita viņu no ritma un savu servi viņa gan nosargāja.

Pēcāk Viljamsa servēja par uzvaru pirmajā setā, ko viņa arī veiksmīgi paveica, triumfējot ar 6-3.

Pie pirmās breikbumbas šajā mačā Ostapenko tika vien otrā seta otrajā geimā, tomēr amerikāniete to atspēlēja. Jau nākamajā geimā Viljamsa ļoti pārliecinoši lauza Latvijas tenisistes serve, neļaujot pretiniecei uzvarēt nevienā izspēlē. Bija acīmredzams, ka garākās izspēlēs veiksmīgāk darbojās Ostapenko. Tiesa, šo garo izspēļu nebija daudz, bet sestajā geimā, amerikānietei pieļaujot dubultkļūdu, Latvijas tenisiste beidzot tika pie pirmā breika un panāca neizšķirtu 3-3.

Dueļa turpinājumā abas tenisistes nosargāja savas serves, bet, rezultātam esot 5-5, Viljamsa 11.geimā ieguva divas breikbumbas un izmantoja jau pirmo no tām. Līdz ar to pieredzējusī amerikāniete varēja servēt par uzvaru šajā spēlē, ko viņa veiksmīgi arī uzvarēja un otrajā setā bija pārāka ar 7-5.

Viljamsa kļuvusi par vecāko Vimbldonas pusfinālisti 23 gadu laikā.

Iekļūšana ceturtdaļfinālā Latvijas tenisistei devusi 430 WTA ranga punktus, kas jaunākajā rangā ļaus pakāpties uz 12.vietu. Tāpat viņa nopelnīja 275 000 sterliņu mārciņu prēmiju.

Ostapenko ir otrā Latvijas tenisiste, kura spējusi sasniegt Vimbldonas ceturtdaļfinālu, jo 1994.gadā tik tālu tika arī Larisa Neilande.

Savukārt Viljamsai šis bija karjeras 100.mačs Vimbldonā.

Šī gada «French Open» čempione Ostapenko ir WTA ranga 13.vietā un ar šādu numuru arī izlikta sacensībās, bet turnīra desmitā rakete Viljamsa ir 11.pozīcijā. Tikmēr šī gada ieskaitē Ostapenko ir piektā, bet Viljamsa ieņem astoto pozīciju.

Ostapenko un Viljamsai šī bija pirmā savstarpējā spēlē. Latvijas tenisiste iepriekš nav slēpusi, ka viņas elks tenisā ir Venusas Viljamsas jaunākā māsa Serēna, kura Vimbldonā nespēlē grūtniecības dēļ.

Pusfinālā Viljamsa tiksies ar «French Open» finālisti Simonu Halepu no Rumānijas vai mājinieku favorīti Džoannu Kontu. Rumāniete, uzvarot ceturtdaļfināla mačā, nākamnedēļ kļūs par ranga līderi, planētas pirmās raketes godu iegūstot pirmo reizi karjerā.

Viljamsa pirmajā kārtā ar rezultātu 7-6 (9:7), 6-4 apspēlēja beļģieti Elisi Mertensu, kura rangā atrodama 54.pozīcijā, bet otrajā kārtā ar 4-6, 6-4, 6-1 tika pārspēta ķīniete Cjana Vana, kura rangā ieņem 55.vietu. Turpinājumā trešajā kārtā amerikāniete ar 7-6 (7:3), 6-4 uzvarēja japānieti Naomi Osaku, kura ir ranga 59.numurs, bet astotdaļfinālā ar 6-3, 6-2 tika pārspēta talantīgā horvātiete Ana Konjuha, kura rangā ieņem 29.pozīciju.

Zīmīgi, ka 37 gadus vecā Viljamsa trešajā mačā pēc kārtas tiksies ar tenisisti, kura dzimusi 1997.gadā - laikā, kad amerikāniete sasniedza savu pirmo «Grand Slam» finālu.

Vecākā no māsām Viljamsām piecus no saviem septiņiem «Grand Slam» tituliem ieguvusi tieši Vimbldonā. V.Viljamsa iepriekšējo reizi Vimbldonā triumfēja 2008.gadā, bet pēc tam amerikāniete pie «Grand Slam» vienspēļu tituliem nav tikusi.

Viljamsa Vimbldonas čempionāta ceturtdaļfinālā spēlēja 13.reizi karjerā, kas atklātajā ērā ir izdevies tikai četrām tenisistēm. Čehijā dzimusī amerikāniete Martina Navrātilova spēlējusi 20 Vimbldonas ceturtdaļfinālos, bet vēl divām ASV tenisistēm Krisai Evertai un Billijai Džīnai Kingai ir attiecīgi pa 17 un 14 ceturtdaļfināliem. Tikmēr māsas Viljamsas Venusa un Serēna Vimbldonas ceturtdaļfinālā iekļuvušas attiecīgi 13 un 12 reizes.

Savu spilgtāko posmu karjerā Viljamsa aizvadīja iepriekšējā desmitgadē, taču 2011.gadā viņai tika konstatēts Šēgrēna sindroms (eksokrīno dziedzeru autoimūns bojājums), tāpēc viņa pusgadu nespēlēja un rangā atkrita uz 137.pozīciju. Tomēr aizpērn 35 gadu vecumā viņa spēja atgriezties pasaules ranga labāko desmitniekā.

V.Viljamsa 37 gadu vecumā kļuvusi par vecāko Vimbldonas ceturtdaļfinālisti kopš 1994.gada, kad šo turnīra fāzi sasniedza tobrīd 38 gadus vecā Navrātilova.

Ostapenko prestižā turnīra ievadā ar 6-0, 1-6, 6-3 pārspēja Baltkrievijas tenisisti Aļaksandru Sasnoviču, kura rangā ieņem 89.vietu, otrajā duelī ar 4-6, 7-6 (7:4), 6-3 pārspēja kanādieti Fransuāzu Abandu, kura rangā atrodama 142.pozīcijā. Savukārt trešajā cīņā Latvijas tenisiste ar 7-5, 7-5 uzvarēja itālieti Kamilu Džordži, kura ir 86.vietā, bet astotdaļfinālā ar 6-3, 7-6 (8:6) tika pieveikta pasaules piektā rakete Jeļina Svitoļina.

Ostapenko un Anastasija Sevastova piedalījās arī sieviešu dubultspēļu turnīrā, kur gan nepārvarēja pirmo kārtu, savukārt junioru meiteņu turnīrā jau pirmajā mačā zaudēja 16 gadus vecā Daniela Vismane, kura šodien dubultspēlēs pirmajā kārtā duetā ar vācieti Jūli Nīmaieri spēkosies ar amerikānietēm Heiliju Baptistu un Natašu Subhašu.

    Sezonas trešā «Grand Slam» turnīrā kopējais prēmiju fonds ir 31 600 000 sterliņu mārciņu.

    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu