Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Simo Valakari paliek bez dāvanas, "rīdzinieki" - atkal bez uzvaras pār RFS

Anatolijs Kreipāns
, Sporta žurnālists
CopyDraugiem X Whatsapp
RFS futbolists Petrs Marešs
RFS futbolists Petrs Marešs Foto: Sanita Ieva Sparāne (RFS)

Latvijas "Tonybet" futbola virslīgas čempionātā beidzies aizvadīts pirmais aplis. Ceturtdaļa turnīra. Pirmo starpfinišu pirmā sasniedza čempione, turklāt pēdējā spēlē pirms starpfiniša vēl palielināja savu pārsvaru. Vai līderu sešinieks jau sāk atrauties? Nesteigsimies. Vai Liepājas komanda jau neglābjami iestrēgusi turnīra tabulā "aiz ekvatora"? Arī nesteigsimies. Skaidrs viens – turpinājums sekos vēl aizraujošāks.

Kārtas spēle

Laikam būtu ļoti dīvaini, ja tā nebūtu spēle starp "Riga FC" un RFS komandām. Pērn tikai "finiša metros" noskaidrojās, kura no tām iegūs titulu, un nebūs pārsteigums, ja tā notiks arī šosezon. Jau rakstīju, ka pērn visas četras savstarpējās spēles virslīgā starp "Riga FC" un RFS beidzās neizšķirti. Ja pierēķina pagājušā gada Latvijas kausa izcīņu un šā gada Superkausa izcīņu, tad sešas pēdējās spēles starp abām komandām pamatlaikā beidzās neizšķirti (abus kausus pēcspēles 11 m sitienu sērijās ieguva "Riga FC"). Līdzsvars. "Rīdzinieki" virslīgas spēlēs RFS komandu nebija uzvarējuši jau sešās spēlēs, un viņiem vispār bija tikai viena uzvara pēdējās 14 savstarpējās spēlēs virslīgā (pēdējā uzvara – 2:0 2022. gada čempionāta otrajā riņķī šeit pat "Skonto" stadionā). Tagad jau attiecīgi 7 un 15 spēlēs...

Bija zināms, ka RFS nāksies iztikt bez Jāņa Ikaunieka, un arī par Darko Lemajiča piedalīšanās nebija skaidrības, kaut gan starp rezervistiem viņš tika ierakstīts. Ikaunieka loma komandā ir ļoti svarīga, taču viņš nepiedalījās jau piecās iepriekšējās spēlēs, viņa izkrišana no sastāva nenotika pēkšņi un spēles priekšvakarā, tā ka RFS komandai neko pēdējā brīdī pārkārtot nevajadzēja. Savukārt "rīdziniekiem" nācās iztikt bez turnīra labākā vārtu guvēja Marko Regžas, un viņa uzbrukumu smailē varbūt arī pietrūka. Viņa izkrišana gan bija tieši neilgi pirms šīs spēles. Tamlīdzīgās spēlēs visu var izšķirt jebkas. Veiksmīga maiņa. Veiksmīgs sitiens. Kāda nejaušība. Tik līdzīgs ir abu komandu spēku samērs. Abu komandu galveno treneru Simo Valakari un Viktora Moroza pagājušās sezonas duelī – soms tad bija FK "Auda" galvenais treneris – trīs reizes pārāka bija Moroza vadītā komanda un vienreiz bija neizšķirts, taču šīs sezonas priekšvakarā Valakari guva pirmo uzvaru pār Morozu (Superkausa izcīņas spēlē). Tagad galaiznākums varēja būt jebkāds – vienas vai otras komandas uzvara, kā arī neizšķirts. RFS futbolisti pirmie guva vārtus ar patālu čehu aizsarga Petra Mareša sitienu – Rihards Matrevics cauri spēlētāju burzmai mirkli par vēlu ieraudzīja bumbu. Veiksmīgs sitiens? Jā, neiztika arī bez veiksmes, taču Mareša vārti tikai apliecina tālsitienu nozīmi, par ko mūsu komandu spēlētāji pārāk bieži piemirst (tas vairāk vai mazāk attiecas uz visām virslīgas komandām). "Rīdzinieki" panāca neizšķirtu (Gotjē Mankendā) arī ne bez veiksmes palīdzības un, kad jau likās, ka būs kārtējais neizšķirts abu komandu spēlēs, tad izcilu piespēli izpildīja Roberts Savaļnieks un vārtus ar galvu meistarīgi guva ... Darko Lemajičs. Viņš tikai pirms desmit minūtēm bija izgājis uz maiņu, viņam dakteri bija ieteikuši ar galvu spēlēt uzmanīgi vai nespēlēt nemaz. Veiksmīga maiņa? Jā, arī tas nostrādāja. Taču tikpat labi uzvaras vārtus varēja gūt arī "Riga FC" komanda, bet atkal savu galveno konkurentu nepārspēja. Tik līdzvērtīgu komandu spēlēs uzvaru var atnest jebkāda nianse, un šoreiz tā arī notika. Nianse, kas balstīta uz spēlētāju meistarību (šajā gadījumā – Savaļnieks un Lemajičs).

Simo Valakari nākamajā dienā pēc spēles bija dzimšanas diena, un viņš palika bez dāvanas. Vai varētu palikt arī bez darba? Zinot "Riga FC" vadības straujos lēmumus, nekas nav neiespējams. Droši vien, ka Valakari krēsls vairs nav tik stabils, jo komanda tomēr jau ir zaudējusi 7 punktus un no RFS atpaliek par 4 punktiem, taču priekšā vēl ir 27 spēļu kārtas. RFS komanda jau arī ir zaudējusi 5 punktus, un turpinājumā daudz var izšķirt ne tikai atlikušās trīs savstarpējās spēles.

Pagājušajā sezonā FK "Tukums 2000/TELMS" un "Valmiera FC" komandu spēlēs tika gūti 18 vārti, kaut gan viena no savstarpējām spēlēm beidzās arī ar 0:0. Jautrs futbols bija arī tagad Tukumā, arī šajā spēlē varēja būt vairāk par trim gūtiem vārtiem, taču vispirms jau viesus pievīla liels brāķis uzbrukumos – vai nu novēlots, vai neprecīzs sitiens, vai neprecīza piespēle, kas atņēma iespēju tikt pie labas iespējas gūt vārtus. Ar 2:1 uzvarēja Valmieras komanda, tas ir likumsakarīgi, taču uzvara nāca smagi un Tukuma futbolisti kārtējo reizi apliecināja savu nepiekāpību. Pirmos vārtus Valmieras komandas rindās guva Renārs Varslavāns – pirmie vārti Valmieras komandā vispār un pirmie virslīgā pēc savainojuma (iepriekšējie bija vēl RFS komandā 2022. gada sezonā). Tukumniekiem pirmos savus vārtus virslīgā guva Kristaps Kārlis Krieviņš, bet uzvaras vārtus viesiem 8 minūtes pēc iziešanas uz maiņu guva Džeisons Bahambula – pirmos Valmieras komandas rindās virslīgā. Spēles 77. minūtē Valmieras komandā uz maiņu izgāja Kristers Penkevics. Tukuma futbola audzēknis pēc smaga savainojuma un ilgas ārstēšanās (divas operācijas) laukumā atgriezās jau spēlē Jelgavā (iepriekšējā spēle virslīgā Penkevicm bija 2022. gada 4. septembrī Valmierā ar FK "Liepāja"), un iziešana laukumā dzimtajā pilsētā 21 gadu vecajam talantīgajam futbolistam bija īpaši patīkama.

Pirmā riņķa patīkamākais pārsteigums pret nepatīkamāko pārsteigumu. BFC "Daugavpils" pret FK "Liepāja". Abu komandu spēlētāji kopā tikai četras reizes trāpīja bumbu vārtos (mājinieki – vienreiz...), un abiem vārtsargiem darba nebija daudz (Frenks Orols mājiniekus gan vienreiz pa īstam glāba), tāpēc likumsakarīgs 0:0. Tikai otrais 0:0 abu komandu 32 savstarpējās spēlēs virslīgā. Daugavpiliešiem pēdējās sezonās Liepājas komanda ir viens no neērtākajiem pretiniekiem – pēdējās trijās sezonās un šajā tikai viena uzvara un 9 zaudējumi. BFC "Daugavpils" saglabā vietu līderu grupā, bet FK "Liepāja"... Vai atceraties, kad liepājnieki pēc pirmā riņķa bija pēdējā vietā? Šīs komandas vēsturē tā nebija.

Pagājušā gada jaunpienācēji pret šā gada jaunpienācējiem. FS "Jelgava" pret Grobiņas SC/LFS. Pērn jelgavnieki, bet šosezon Grobiņas komanda sevi virslīgā uzreiz sāka apliecināt. Šosezon Jelgavas komandai sezonas sākums nav ne tuvu tik labs kā pērn (tad pēc pirmā riņķa bija 11 punktu), taču ar katru nākamo spēli jelgavnieku sniegums kļūst pārliecinošāks. Viesiem savainojuma dēļ trūka "galvenā diriģenta" laukuma vidusdaļā Andra Krušatina, kas nevarēja neietekmēt komandas sniegumu. Plus vēl puslaika beigās savainojuma dēļ laukumu atstāja Kristers Čudars. Jelgavas komanda uzvarēja ar 2:1. Varēja būt 3:1, bet varēja būt arī 2:2 – skaistus vārtus guva Devids Dobrecovs, taču pirms tam bija aizmugure. Jelgavas komandā abus vārtus guva nigērietis Oloko, kurš arvien pārliecinošāk iejūtas virslīgā.

FK "Metta" joprojām virslīgā nespēj pieveikt FK "Auda" - šoreiz 0:3. Ceturtais zaudējums pēc kārtas, sešas pēc kārtas spēles bez uzvarām. Savukārt "Audas" brazīlietim Režinaldu Ramiresam – trīs gūti vārti jeb hat-trick!

Latvijas meistars

Šo sezonu Roberts Savaļnieks sāka varbūt ne tik spilgti, kā tika gaidīts un kā ir ierasts. Tiesa, divi vārti un trīs piespēles pirmajās astoņās spēlēs arī nebija peļams rādītājs, turklāt ne jau tikai šie statistikas dati izsaka spēlētāja vērtību – Roberts laukumā caurmērā pavadīja 85 minūtes, un spēle ar "Riga FC" viņam bija septītā "no zvana līdz zvanam" (divās citās spēlēs – 68 un 72 minūtes) šosezon virslīgas čempionātā. Liels bija Roberta nopelns, ka ierobežota, salīdzinājumā ar iepriekšējām spēlēm, tika Eduarda Dašķeviča darbošanās, bet viņa piespēle Darko Lemajičam... Labs meistars tieši ar to ir visvērtīgākais, ka izcelsies vissvarīgākajā brīdī. Roberts Savaļnieks arī izcēlās. Tagad viņam šosezon ir divi vārti un četras piespēles. Atgādināšu, ka 2022. gada sezonā, spēlēdams Liepājas komandā, Roberts neguva nevienus vārtus, toties veica 16 rezultatīvas piespēles, un viņam ir arī kopā visvairāk rezultatīvu piespēļu starp virslīgas spēlētājiem – 76.

Otrā riņķa ievadā jeb 10. spēļu kārtā vispirms piesaista spēle starp RFS un FK "Auda". Līderi pret komandu, kas pēdējās spēlēs rāda pārliecinošu sniegumu. Pirmā riņķa spēlē RFS ne bez pūlēm izrāva 2:1 uzvaru. Turklāt vēl spēle tikai dažas dienas pēc tik emocionāla mača ar galveno konkurentu cīņā par titulu. Karsti ies Tukumā, kur mājinieki uzņems Liepājas komandu – liepājniekiem pēdējais laiks sākt kāpt augšup turnīra tabulā. FK "Metta" tiksies ar "Valmiera FC", "Riga FC" uzņems Grobiņas komandu, bet Daugavpils komanda savā laukumā tiksies ar FS "Jelgava". Daugavpilieši nav zaudējuši jau 6 spēlēs pēc kārtas, kas ir atkārtots komandas rekords (tas tika sasniegts pērn). Vai būs jauns rekords?

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu