«Penguins» galvenais treneris: Krosbijs ar savu uzvaras apetīti inficē arī pārējos

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pitsburgas «Penguins» komandas kapteinim Sidnijam Krosbijam cīņasspars un uzvaras garša ir tik liela, ka no tā inficējas arī pārējie hokejisti, uzskata pēdējo divu gadu Nacionālās hokeja līgas (NHL) čempiones «Penguins» galvenais treneris Maiks Salivans.

«Penguins» finālsērijas sestajā spēlē naktī uz pirmdienu pēc Latvijas laika viesos ar 2:0 (0:0, 0:0, 2:0) uzvarēja Nešvilas «Predators» hokejistus un finālsērijā triumfēja ar 4-2. «Penguins» komanda sacensībās uzvarēja otro gadu pēc kārtas, kļūstot par pirmo komandu, kas sasniegusi šādu panākumu, kopš Nacionālajā hokeja līgā (NHL) ieviesti tā sauktie «algu griesti».

Uzvarētāju kapteinis Krosbijs otro gadu pēc kārtas ieguva Kona Smita balvu vērtīgākajam spēlētājam Stenlija kausa izcīņā, savukārt vārtsargs Mets Marejs atvairīja visus 27 metienus, kad «Penguins» otro spēli pēc kārtas pretiniekiem neļāva gūt vārtus. Krosbijs bija labākais vārtu guvējs regulārajā sezonā ar 44 vārtiem, kā arī rezultatīvākais finālsērijā ar vieniem vārtiem un sešām piespēlēm.

«Penguins» komanda iepriekš Stenlija kausu ieguvusi arī 1991., 1992., 2009. un 2016. gadā, četras no reizēm kausu nodrošinot viesos. Zīmīgi, ka otro sezonu pēc kārtas tai pretim stājās finālsēriju debitante, jo pērn tika pieveikti Sanhosē «Sharks» hokejisti.

Krosbijs kļuva par tikai trešo NHL vēsturē, kurš Kona Smita balvu ieguvis divus gadus pēc kārtas. Pirms sezonas viņš pacēla arī Pasaules kausa vērtīgākā spēlētāja balvu. Kā zināms, šajā turnīrā uzvarēja Kanāda, bet Krosbijs bija komandas kapteinis.

«Dzīvē spēlētāja karjerai atvēlēts ir tikai mazs lodziņš. Man ir paveicies, taču saprotu, cik grūti tas viss nāk, un cenšos vienmēr rādīt labāko,» sacīja Krosbijs

«Penguins» ar piekto titulu panāca dalītā visu laiku sestajā vietā esošo Veina Grecka un Marka Mesjē ēras Edmontonas «Oilers» komandu. Tā ir titulētākā starp komandām, kas līgā nebija pirms 1967.gada paplašināšanās. Tikmēr iepriekšējā komanda ar diviem Stenlija kausiem pēc kārtas bija Detroitas «Red Wings» 1997. un 1998.gadā.

«Viss sākas ar Sidu [Krosbiju], mūsu kapteini,» teica treneris Maiks Salivans. «Viņš ir tik iespaidīga persona un ar tādu uzvaru apetīti, ka ar to inficē arī pārējos.»

Otrgadnieks Marejs kļuva par pirmo vārtsargu NHL vēsturē, kurš abās pirmajās sezonās līgā piedalījies spēlē, kurā komanda nodrošinājusi Stenlija kausu. «Penguins» tagad pieder arī otri vēlākie titula iegūšanas vārti pamatlaikā. Savukārt «Predators» bija komanda, kas pirmo reizi spēlēja finālā, bet kā pēdējā kvalificējās izslēgšanas turnīram.

Uzvaras vārtus «Penguins» labā svētdien vien pusotru minūti pirms pamatlaika beigām guva zviedrs Patriks Hornkvists, kuru 2005. gada NHL draftā ar pašu pēdējo, 230. kārtas numuru, bija izvēlējusies «Predators» komanda. Pēc tam, raidot ripu jau tukšos vārtos, izcēlās arī cits zviedrs Karls Hāgelins.

«Daudzi teica, ka to nespēsim, taču tagad mēs te stāvam,» pēc kausa pasniegšanas sacīja Hornkvists. «Pēc dažām dienām svinības būs Pitsburgā. Tas pasaka daudz par mūsu komandu. Esam to izcīnījuši.»

Krosbijs saņēma Stenlija kausu no NHL komisāra Gerija Betmena, tālāk nodeva to pieredzējušajam aizsargam Ronam Heinsijam, kurš kausu padeva uzbrucējam Metam Kalenam, kam 40 gadu vecumā tā bija pēdējā spēle karjerā.

«Predators» vien pēdējā izslēgšanas turnīra spēlē cieta pirmo zaudējumu pamatlaikā savās mājās. Koltona Sisonsa otrās trešdaļas sākuma gūtie vārti netika ieskaitīti, bet komanda nespēja realizēt četrus skaitliskos vairākumus, ieskaitot 32 sekundes piecatā pret trim laukuma spēlētājiem trešajā periodā, kad Sisonss un Filips Fošbergs katrs trāpīja pa vārtu konstrukciju.

«Tas ir kā dzēliens, kas uz brīdi sāp,» sacīja zaudētāju aizsargs Pernels Karls Subans.

Neieskaitītie vārti ilgi paliks «Predators» atmiņā, jo tiesnesis Kevins Poloks pārtrauca spēli nosvilpjot brīdī, kad neredzēja ripu, kas ripoja tukšu vārtu stūra priekšā aiz Mareja muguras, ko Sisonsam atlika vien iebakstīt vārtos.

«Sapratu, ka viņš [ar acīm] pazaudējis ripu, bet mēs visi kļūdāmies,» sacīja mājinieku vārtsargs Peka Rinne. «Jā, tas bija smagi.»

Savu 50. NHL sezonu «Penguins» noslēdza ar trešo Stenlija kausu Krosbijam un daudziem komandas biedriem kopš 2009. gada. Deviņdesmito gadu sākumā abas reizes Stenlija kausu ieguva komandas pašreizējais īpašnieks Mario Lemjē.

Treneris Salivans Stenlija kausu ieguva otro reizi un vēl nav zaudējis nevienā «playoff» sērijā, kopš vada komandu pēc Maika Džonsona atlaišanas. Viņš ir pirmais ASV dzimušais treneris, kura vadībā kauss iegūts vairāk nekā vienu reizi.

«Šī bija apbrīnojama sezona jau kopš sākuma,» teica Lemjē. «Daudzi laukumā devās ar traumām un parādīja raksturu. Protams, Sids atkal ir labākais spēlētājs pasaulē. Viņš bija mūsu līderis un savāca komandu, kad tas bija vajadzīgs.»

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu