Zvirgzdiņš: Latvijas klubu basketbols atrodas pusmiegā (6)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas klubu basketbols šobrīd atrodas pusmiegā, otrdien publicētajā intervijā izdevumam "Sporta Avīze" atklāja bijušais Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris Ainārs Zvirgzdiņš.

"Skatoties Eiropas turnīrus, Eirokausus un vadošās nacionālās līgas, tur vismaz ir dzīvība, intriģējošas spēles, azarts, līdzjušana tribīnēs. Latvijā šobrīd visu laikam "noēdis" hokejs. Ja apskatās, kas notiek Latvijas līgās - gan vīriešu, gan sieviešu -, šobrīd nav spēcīgu komandu, nav atraktīvu spēlētāju, uz ko cilvēki gribētu nākt skatīties. Ja pirms sezonas klubs publiski deklarē konkrētus uzdevumus - izkļūt no Eirokausu grupas, iekļūt labāko astoņniekā utt. - un dažu mēnešu laikā pēc tam cilvēki redz, ka nekas tamlīdzīgs nenotiek, loģiski, ka ticības vairs nav," savā viedoklī dalījās Zvirgzdiņš.

Intervijā treneris īpaši uzsvēra Latvijas potenciāli vadošo vīriešu un sieviešu basketbola klubu "VEF Rīga" un "TTT Rīga" samocītā sezonas sākuma iemeslus.

"Līdz šim vienīgais, ko dzirdu, ir gaušanās, ka ārzemju spēlētāji mums neesot labākie, latviešiem neesot uzvarētāja gara un cīnītāju īpašību. Es redzu, ka latviešu spēlētāji cīnās, acis pārgriezuši, un mēģina izdarīt visu, ko var. Taču īstais jautājums ir: ko viņi var? Varbūt treneri ir uzlikuši tādas sistēmas, kuras spēlētāji nespēj realizēt, jo tās neatbilst viņu tehniskajai un taktiskajai sagatavotībai," atzina Zvirgzdiņš.

"Es domāju, ka visas šīs basketbolistu maiņas un nesaprašanās rodas no tā, ka daudzi treneri neizskaidro spēlētājiem, ko no viņiem sagaida. Par "TTT Rīga" - es īsti nesaprotu kluba vadības nostāju. Ja tiek ieguldīti šādi līdzekļi, un ideja ir tiešām apsveicama - spēlēt Eirolīgā -, kāpēc šai komandai netiek izvirzīts konkrēts uzdevums, ka obligāti jāizkļūst no apakšgrupas? Nevis "ak, šogad atkal nesanāca...". Neizdošanās gadījumā ir jābūt atbildībai no komandas vadības," pastāstīja treneris.

"Visas pārējās izlases meitenes, kas nolēma doties uz ārzemēm, šobrīd spēlē ļoti labi. Visām lielākoties ir ļoti labi statistikas rādītāji, un tas tuvina tam, ka palikt un spēlēt šeit gribēs arvien mazāk. Manuprāt, kluba vadībai jāsaprot - kura nebrauks uz Eiropu, aizbrauks uz ASV. Toties izlasē būs cita vide un cita mentalitāte, tur visas spēlēs un, domāju, būs laba kvalitāte," par gaidāmo sieviešu izlases startu 2011.gada Eiropas čempionātā un spēlētāju atbilstību turienes līmenim pārdomās dalījās Zvirgzdiņš, atklājot, ka pats ir piedāvājis kļūt par "TTT Rīga" konsultantu.

"Šobrīd kopā ar aģentu joprojām meklējam variantus, kur es varētu turpināt darbību, bet pagaidām, kamēr šādu piedāvājumu nav, esmu mazliet atgriezies pie saknēm - uz brīvprātības principiem Jūrmalā, Pumpuru skolā, vadu basketbola nodarbības pavisam mazām meitenēm. Vasarā piedāvājos ļoti daudziem, biju gatavs pastrādāt individuāli ar spēlētājām. Šādu sadarbības formu piedāvāju arī "TTT Rīga" komandai - varētu treniņdarbā palīdzēt ar to, kas klubam aktuāli. Taču te nevienam to nevajag," ar nožēlu atzina treneris.

Tāpat Zvirgzdiņš atzina, ka ar savu tagadējo pieredzi 2009.gadā nebūtu atkāpies no sieviešu izlases galvenā trenera posteņa.

"Esmu sapratis - kamēr tevi ar mietu laukā nedzen, nekur nav jāiet. Par tādām lietām kā pašvērtējums, kritika un nekaunības slieksnis vienkārši jāaizmirst. Taču es biju izvirzījis sev mērķi un apsolījies - ja neizdosies to sasniegt, atkāpšos. Šobrīd ar grieķu treneri meitenēm ir jauns stimuls un ceru, ka tas palīdzēs viņām sasniegt augstāku pakāpi," pozitīvismā dalījās Zvirgzdiņš.

Kā zināms, par valstsvienības galveno treneri Zvirgzdiņš kļuva 2007.gada aprīlī, šajā amatā nomainot Aināru Čuksti. 2007.gada Eiropas čempionātā Latvijas izlase viņa vadībā izcīnīja ceturto vietu, vēlāk izcīnot tiesības piedalīties Pekinas olimpiskajās spēlēs, kurās parādīja labu sniegumu, lai gan olimpiskā turnīra ceturtdaļfinālā neiekļuva.

Latvijas sieviešu izlase Zvirgzdiņa vadībā pagājušā gada jūnijā notikušajā Eiropas čempionātā ieņēma septīto vietu, pēc kā Zvirgzdiņš nolēma atkāpties no sava amata. Viņa vietu ieņēma Grieķijas speciālists Georgs Dikeulaks, kurš šī gada augustā palīdzēja komandai nodrošināt vietu 2011.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kurš no 18.jūnija līdz 3.jūlijam notiks Polijā.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu