Lāms vāciešiem paver ceļu uz finālu (34)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/AFI

Eiropas futbola čempionāta finālā iekļuvusi Vācijas valstsvienība, kas aizraujošā pusfināla spēlē ar 3:2 pārspēja Turciju. Par mača galveno varoni kļuva vāciešu aizsargs Filips Lāms, kas uzvaras vārtus guva spēles pēdējā minūtē.

Vācijas izlase maču sāka tieši tādā sastāvā, kādā ceturtdaļfinālā ar 3:2 pārspēja Portugāli, turklāt mačā atkal varēja piedalīties galvenais treneris Joahims Lēvs, kurš bija diskvalificēts uz spēli ar Portugāli, turpretī Turcijai diskvalifikācijas dēļ šīsdienas spēlē laukumā nevarēja iziet četri pamatsastāva futbolisti, turklāt pieci futbolisti spēlē nevarēja piedalīties savainojumu dēļ.

Filips Lāms (pa labi) vārtu gūšanas brīdī.
Filips Lāms (pa labi) vārtu gūšanas brīdī. Foto: EPA/AFI

Neraugoties uz visām problēmām, Turcijas izlase no paša mača sākuma uzreiz sāka spēlēt ļoti aktīvi, tādējādi parādot, ka vēlas gūt ātrus vārtus. Tālsitienu izmēģināja Kazims Kazims, Vācijas vārtsargs Jenss Lēmans vienā no epizodēm bija spiests iziet no vārtiem, lai glābtu savu komandu pēc Turcijas futbolista izrāviena soda laukumā, bet vēl vienā epizodē arī Lēmans varēja nebūt glābējs, tomēr Kazims no desmit metriem trāpīja pa vārtu pārliktni. Tas viss notika mača pirmajās 15 minūtes, kad Turcijas izlase centās radīt pēc iespējas lielāku spiedienu uz Vācijas vārtiem.

Vācijas izlase pamazām sāka novirzīt spēli uz Turcijas vārtu pusi, tomēr Turcijas komanda apgriezienus nesamazināja, par ko tika atalgota spēles 22. minūtē. Pēc Ajhana Akmana raidījuma bumba vēlreiz trāpīja pa Vācijas izlases vārtu pārliktni, tomēr šoreiz atlēca pie vārtu priekšā nepiesegtā Borala, kurš to raidīja vārtos. Lēmans šajā epizodē Vācijas izlases vārtus nevarēja glābt. Interesants fakts - Turcijas izlase šajā finālturnīrā pirmo reizi pirmā guva vārtus.

Turcijas izlase turpināja spēlēt aktīvi, tomēr jau neilgi pēc sava vārtu guvuma saņēma Vācijas izlases atbildi. No kreisās laukuma malas piespēli soda laukumā saņēma Šveinšteigers, kurš cīņā ar aizsargu raidīja bumbu vārtos, tādējādi izlīdzinot rezultātu.

Pēc spēles Lukašs Podoļskis un Miroslavs Kloze nelaiž garām iespēju paķircnāt savu komandas biedru Minhenes Bayern rindās - Hamitu Altintopu.
Pēc spēles Lukašs Podoļskis un Miroslavs Kloze nelaiž garām iespēju paķircnāt savu komandas biedru Minhenes Bayern rindās - Hamitu Altintopu. Foto: EPA/AFI

Abas komandas pēc rezultāta kļūšanas 1:1 pat nedomāja par spēles tempa piebremzēšanu, bet turpināja aktīvi uzbrukt, cenšoties gūt otros vārtus. Pēc Hamita Altintopa centrējuma bumbu pāri Vācijas vārtu pārliktnim pārcēla Lēmans, savukārt Vācijai bīstams uzbrukumā bija Lukašs Podoļskis, kurš pēc labas piespēles un izrāviena sita nedaudz garām vārtu tālajām stūrim.

Spēles otro puslaiku abas komandas sāka aktīvi, tikai tagad laukumā jau ritēja līdzīga cīņa. Spēles pirmajā daļā Turcijas izlase Vācijas vārtu taisnstūrī trāpīja deviņas reizes, savukārt Vācija vārtu guvumā pārvērta vienīgo raidījumu, kuru vajadzētu tvert Turcijas vārtsargam Ruštu Rečberam, taču otrajā puslaikā vācieši centās šo statistiku uzlabot.

Abas komandas spēlēja atklātu, ātru futbolu, kurā zīmīga loma bija arī pārkāpumiem. Strīdīga situācija atgadījās mača 50.minūtē, kad pie paša Turcijas izlases soda laukuma nogāzts tika Lāms, tomēr mača tiesnesis pārkāpumu šajā situācijā neskatīja, ļaujot turpināt spēli.

Bastiana Švainsteigera (priekšplānā) un komandas biedru prieks par iekļūšanu finālā.
Bastiana Švainsteigera (priekšplānā) un komandas biedru prieks par iekļūšanu finālā. Foto: EPA/AFI

Mača otrā puslaika vidusdaļā sevi lika manīt nogurums, līdz ar to arī spēles temps kļuva lēnāks. Abas komandas cīnījās vienlīdzīgi, tomēr treneri noteikti atcerējās to, ka lielu nozīmi šajā mačā var nozīmēt rezerves - šajā ziņā priekšrocības bija Vācijas izlasei, jo Turcijas izlasei, kā jau tika minēts, trūka vairāku pamatsastāva futbolistu. Turcijas izlases treneris Fatihs Terims pirmo spēlētāju maiņu izdarīja tikai 81.minūtē.

Komandas uzmanīgi spēlēja aizsardzībā, līdz ar to abu vienību futbolistiem vairākās epizodēs nācās izmēģināt tālsitienus, kuri nebija sekmīgi. Spēle kļuva aizvien mierīgāka, tomēr tās noslēgums izvērtās ļoti spraigs un negaidīts.

Ritēja spēles 78.minūte, kad Kloze precīzi sita ar galvu, tādējādi vadībā jau izvirzot Vācijas izlasi. Turcijas izlasei izdevās atspēlēties 86.minūtē, kad vārtu priekšā labu piespēli saņēma nepiesegtais Senturs, kurš to ievirzīja Vācijas vārtos.

Likās, ka komandām būs jāspēlē pagarinājums, tomēr 90.minūtē Lāms ielauzās Turcijas izlases soda laukumā, bet epizodes noslēgumā izdarīja precīzu sitienu vārtu augšējā stūrī, tādējādi nodrošinot Vācijas izlasei iekļūšanu turnīra pusfinālā, kur tā tiksies ar Spānijas un Krievijas pāra uzvarētāju.

Kopumā mača gaitā savainojumu un diskvalifikāciju novājinātā Turcijas izlase Vācijas izlases vārtu taisnstūrī trāpīja 11 reizes, savukārt Vācijas futbolistu visi trīs raidījumi vārtos sasniedza savu mērķi.

Vācijas pretinieks finālā būs Spānijas un Krievijas pusfināla mača uzvarētājs. Otra pusfinālspēle notiks ceturtdien.

Komentāri (34)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu