Latvijas pirmais starts Olimpiskajās spēlēs

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFI

2. maijā Latvijas skolniece un vieglatlētikas sportiste Anete Midrijāne un kompānijas RD vadītājs Aleksandrs Meilehs dosies uz Ķīnas pilsētu Sanju, lai piedalītos vērienīgajā XXIX Olimpisko spēļu Olimpiskās lāpas stafetē un klātienē izjustu tuvojošos Olimpisko spēļu gaisotni.

Viņi būs to 22 tūkstošu lāpnešu vidū, kuri nesīs olimpisko uguni olimpiādes spēļu vēsturē visgarākajā un visvērienīgākajā Olimpiskās lāpas stafetē, kas tika sākta 25. martā ar svinīgo lāpas aizdegšanu Grieķijā un kas 130 dienas, noritot 137 tūkstošu kilometru garumā.

Mūsu lāpneši savu skrējiena distanci veiks Hainanas salas Vaningas reģionā, netālu no Sanjas pilsētas, kas ir viena no populārākajiem Ķīnas kūrortiem un tiek dēvēta par Austrumu Havaju salām. Hainanas sala ir lielākā Ķīnai piederošā okeāna sala, tā atrodas Ķīnas dienvidos un ir iecienīts tūristu galamērķis balto smilšu pludmaļu dēļ. 4. maijā Olimpiskā uguns tiks atvesta uz Ķīnu, un tieši Hainanas provincē tiks sākts stafetes Ķīnas posms, kas ilgs vairāk nekā trīs mēnešus.

Latvijas lāpneši olimpisko uguni nesīs 5. maijā un kopā ar pārējiem Baltijas, Krievijas un Ukrainas lāpnešiem būs to stafetes dalībnieku vidū, kuri piedalīsies skrējienā tā pirmajā Ķīnas posmā. Katrs no Latvijas lāpnešiem veiks aptuveni 250 metru garu distanci laika posmā no plkst. 10.00 līdz 11.00 (pēc Ķīnas laika).

"Apbrīnojami, cik ilgu un apjomīgu sagatavošanās procesu prasa šāds mirklis 250 metru garumā – sagatavošanās lāpnešu stafetei tika sākta jau pagājušā gada septembrī. Samsung ir gandarīts par paveikto darbu, lai nodrošinātu Latvijas pārstāvju dalību šāda mēroga notikumā. Ceram, ka pirmais Latvijas pārstāvju starts šā gada Olimpisko spēļu pasākumu sērijā izdosies pietiekami stabils un pārliecinošs, lai kalpotu par iedvesmu visiem mūsu sportistiem, kuri augustā dosies uz Pekinu," sacīja Samsung mārketinga vadītāja Baltijas valstīs Gundega Piebalga.

72 centimetrus garā Pekinas lāpa izgatavota no alumīnija un sver nepilnu kilogramu (985 gramus). Lāpa veidota papīra tīstokļa formā, un tās grafiskajā dizainā izmantoti ķīniešu dekoratīvie ornamenti ("veiksmi nesošie mākoņi", kas simbolizē harmoniju).

Olimpiskie lāpneši tika izvirzīti no iedzīvotāju un no starptautiskās tehnoloģiju kompānijas Samsung sadarbības partneru vidus. Kompānija Samsung ir ilggadējs Olimpisko spēļu un Olimpiskās lāpas stafetes globālais partneris un lāpnešu atlases rīkotājs visā pasaulē.

Lāpnesis, kurš tika izvēlēts no iedzīvotāju vidus, piedalījās konkursā, kas noritēja vairākās kārtās. Septembrī interneta mājas lapā "www.samsung.lv" notika Latvijas Olimpiskās komitejas un Samsung rīkotais konkursa pirmais posms – eseju konkurss, kura laikā ikviens Latvijas iedzīvotājs varēja pieteikt, viņaprāt, vispiemērotāko lāpneša kandidātu un uzrakstīt eseju par kandidāta dzīvesstāstu. Nākamajā posmā žūrijas komisija izvēlējās 20 labākās esejas par cilvēkiem ar visiedvesmojošākajiem dzīvesstāstiem un motivāciju piedalīties Olimpiskās lāpas stafetē.

Deviņi vispiemērotākie kandidāti piedalījās žūrijas rīkotajās intervijās un konkursa pēdējā posmā – finālā, kurā lāpneša tituls tika svinīgi nodots 12. klases skolniecei no Kuldīgas Anetei Midrijānei.

Anete Midrijāne.
Anete Midrijāne. Foto: AFI

Latvijas pārstāvji Olimpiskās lāpas skrējienā piedalās jau trešo reizi. 2006. gadā pirms Olimpiskajām spēlēm Turīnā lāpu nesa trīs Latvijas lāpneši – bijušais Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Vilnis Baltiņš, students Māris Čīma un biatlonists Krists Eiduks. Stafetē pirms Barselonas olimpiādes 1992. gadā piedalījās Mārtiņš Zemītis.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu