Bagatskis: Daļa basketbolistu mačam nebija gatavi

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Daļa Latvijas vīriešu basketbola izlases spēlētāju Eiropas čempionāta mačam pret Igauniju nebija gatavi, tāpēc cīņas gaitā nācās mainīt virknējumus, pēc dueļa sacīja valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Latvija «Arēnā Rīga» notikušajā D apakšgrupas mačā ceturtdien ar 75:64 pieveica Igauniju, tādējādi nopelnot ceļazīmi uz izslēgšanas mačiem.

«Pirms dažiem mēnešiem jau teicu, ka Latvijas un Igaunijas spēle būs atslēgas mačs. Man bija taisnība. Spēles sākumā bijām pārāk mīksti, aizmirsām, kas mums jādara laukumā. Vēlāk, kad nomierinājāmies un sākām kontrolēt savas emocijas, beidzot spēlējām basketbolu, kas mums padodas vislabāk. Izskatījāmies nedaudz agresīvāki un svaigāki. Varbūt tāpēc, ka mums bija vairāk laika atjaunoties nekā igauņiem. Kopumā esmu ļoti priecīgs, ka braucam uz Lilli,» izteicās Bagatskis. «Katrā situācijā uzbrukumā vai aizsardzībā mēs cīnījāmies līdz galam. Pirms mača spēlētajiem teicu, ka tas arī izlems, kura komanda uzvarēs. Paldies Igaunijai par agresīvu basketbolu. Šie visām trim Baltijas valstīm bija lieli basketbola svētki.»

Pēc šīs izcīnītas uzvaras Latvijas izlases ģērbtuvē ciemojās arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis, tādejādi sveicot basketbolistus ar gūto panākumu.

«Spēles laikā nācās mainīt virknējumus, jo tās sākumā daļa basketbolistu nebija gatavi šim mačam. Mēs nedarījām neko no tā, ko bijām runājuši. Uztraucāmies, darījām pilnīgi pretējas lietas. Meklējām vieglākos ceļus uzbrukumā, turklāt izskatījās, ka igauņi pat ir vairāk nekā mēs, jo visu laiku kāds no viņiem bija brīvs. Tāpēc vajadzēja meklēt risinājumus un spēlētājus, kas var uzņemties līdera lomu. Varbūt nav daudz punktu un spēlētu minūšu Žanim Peineram, Kristapam Janičenokam vai Jānim Blūmam, bet viņi izdarīja to, ko vajadzēja paveikt. Atsevišķos brīžos šie spēlētāji radīja agresivitāti, iemeta tad, kad to vajadzēja,» uzsvēra Bagatskis. «Jau iepriekš esmu teicis, ka ar mūsu uzbrukumu vienmēr tiksim pie metieniem. Mums vajadzēja radīt spiedienu uz groza apakšu. Pamazām to izdevās atrast, bet, kad vajadzēja, ik pa laikam iemetām tālmetienu. Tā kā sākām spēli virzīt uz groza apakšu, igauņiem radās problēmas ar piezīmēm. Tādejādi viņi pazaudēja Stenu Soku, arī citiem basketbolistiem bija problēmas. Igaunija visu darīja tā, kā vairāk vai mazāk bijām plānojuši. Protams, bija situācijas, kuras nevar paredzēt.»

Bagatskis pēc cīņas izcēla saspēles vadītāju Jāni Strēlnieku, kurš mačā pret Igauniju paveicis izcilu darbu.

«Strēlniekam vairākas reizes atgādinu, ka viņš ir šīs komandas agresīva, neatņemama sastāvdaļa. Ja Jānis ir mierīgs, viņš māk atrast situāciju partneriem. Viņam esot laukumā, komanda ir lielos plusos. Mēs vienlaikus Strēlniekam sakām, ka mums nevajag viņa piespēles - vajag agresivitāti, caurgājienus un spēles saasinājumus. Tikmēr Marekam Mejerim un Rolandam Freimanim arī statistika nebija nekāda lielā, taču viņi šajā mačā bija mobilāki par Kasparu Bērziņu un Mārtiņu Meieru,» sacīja Bagatskis.

Latvijas izlase, patiecoties uzvarai pār Igauniju, ir nodrošinājusi vietu izslēgšanas spēlēs, kas notiks Francijas pilsētā Lillē. Sagaidāms, ka latviešiem pretī stāsies Slovēnijai vai Horvātija.

«Mēs zinām, ko šajā Eiropas čempionātā gribam sasniegt. Mums nav jādomā par pretiniekiem. Mums jākoncentrējas uz pašiem. Mums šoreiz bija tāda nestandarta pieeja un pirms mača ar Igauniju teicām, ka vajag katru situāciju nostrādāt līdz galam. Šoreiz nebija visādu sīkumu - bija paceltas rokas, cīņa par vietu. Bija arī kaut kādas nepamatotas rīcības, bet bez tām nevar iztikt. Pats galvenais, ka nomierinājās, un sākām cienīt savu darbu,» izcēla Bagatskis. «Pienāks laiks, un uzzināsim, kas mums stāsies pretī izslēgšanas spēles. Lai kas nāktu pretī - Slovēnija vai Horvātija - nekādu noslēpumu nebūs, jo viss par šiem pretiniekiem ir zināms. Tur nevar būt pārsteigumu.»

Igaunijas izlases galvenais treneris Tīts Soks apstiprināja, ka spēlētāju virknējumu un aizsardzības taktikas maiņa bija cēlonis, kāpēc mājinieki lauza spēles gaitu.

«Sākām labi, aizvadījām lielisku pirmo puslaiku. Taču Latvija sāka mainīt taktiku aizsardzībā, tāpēc nevarējām atrast metienus. Nav svarīgi, kas sāk labi. Svarīgāk, kurš labāk noslēdz spēli,» norādīja Soks. «Šo turnīru sākām ļoti slikti, taču tad atradām savu spēli, basketbolisti uzņēma formu, un bija daudz maz labi. Šodien spēlējām pret mājiniekiem, kas vienmēr ir ļoti grūti. Šajā turnīrā sākām spēlēt pārāk vēlu.»

Viens no rezultatīvākajiem Igaunijas izlasē šajā mačā bija Joseps Tome, kurš guva desmit punktus.

«Lai gan sākām labi, Latvija mums atņēma pārliecību un guva vieglus punktus,» minēja Tome.

D apakšgrupā trīs panākumi piecās cīņās ir Latvijai un Beļģija, bet trīs uzvaras četros mačos izcīnījušas Lietuva un Čehija. Tikmēr Igaunijai un Ukrainai viens panākums piecos dueļos.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisinās četrās valstīs - Francijā, Horvātijā, Vācijā un Latvijā. No katras grupas tālāk turnīram kvalificēsies četras labākās komandas, bet izslēgšanas spēles no 12. līdz 20.septembrim tiks aizvadītas Francijas pilsētā Lillē.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu