Sējējs: Līdzjutēji nepiedos, ja hokejisti neatdos sevi visu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Raimonds Volonts, volontsphotography.com

Dažādām vēsmām pienākusi 8. Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezona. Tā sāksies jau jaunnedēļ. Vēl vasaras sākumā nebija skaidrības, vai čempionātā piedalīsies Rīgas «Dinamo». Kluba vadība sāpīgāko jautājumu - finanses - sezonas griezumā esot sakārtojusi. Kāds būs 2015./2016. gada sezonas Rīgas «Dinamo», ko līdzjutējs var sagaidīt un citus jautājumus vaicāju vienības ģenerālmenedžerim, galvenā trenera asistentam Normundam Sējējam.

TVNET: Jautāšu vispārīgi un ceru, ka vispārīgi arī atbildēsiet. Mazāk par nedēļu līdz jaunās sezonas sākumam, kāds noskaņojums?

Normunds Sējējs: Ir labs. Mazliet esam paguruši, ne tik daudz fiziski, cik morāli, emocionāli, jo izdarīts liels darba apjoms. Var teikt, ka esam labi pastrādājuši. Būs vēl dažas dienas laika atpūtai un dosimies jaunās cīņās. Līdz šim katru dienu bijusi sava veida rutīna - katru dienu viens un tas pats. Ārā ir smuks laiks, un mazliet nogurums sakrājas.

TVNET: Šogad Rīgas «Dinamo» nometnē daudz kas no jauna. Jauns treneris, sastāvs, pašam jauni pienākumi. Vairāk vai mazāk līdzīgi ir katru gadu, bet tomēr...

Normunds Sējējs: Jāaug, jāattīstās. Ir jāiet uz priekšu. Nevaram uz vietas sēdēt, uz veciem nopelniem vai veciem lauriem, cerot, ka viss notiks pats par sevi. Tas, ka esmu treneru sastāvā, ir vairāk apstākļu sakritība. Pirms astoņiem gadiem biju «Rīga 2000» treneris un vienmēr esmu teicis, ka man būs interesanti atgriezties pie šā darba. Tagad ir iespēja to atkal izbaudīt un atcerēties, kā tas bija kādreiz. Protams, daudz kas pa šo laiku ir pamainījies, daudz kas jauns. Hokejs uz vietas nestāv - attīstās. Sākums nav viegls.

TVNET: Ko līdzjutēji jaunajā sezonā var sagaidīt no Rīgas «Dinamo»? Ko pats gaidi un kādu redzi šīs sezonas komandu?

Normunds Sējējs: Man pašam personīgi patīk, ka komanda ir ļoti draudzīga. Teikšu, ka ir gatavi viens par otru pastāvēt un kopā cīnīties. Jā, kļūdas ir un kļūdas būs. Tas ir sports, un uzvar tas, kurš kļūdās mazāk. Tā kā komanda ir draudzīga, gribētos cerēt, ka sezona būs veiksmīga. Cik tālu mēs aiziesim, cik labi spēlēsim, to vēl redzēsim. Daudz kas būs atkarīgs no dažādiem apstākļiem. Gribam panākt, lai hokejisti cīnās katrā spēlē līdz galam neatkarīgi no rezultāta. Visādi var gadīties. Arī līdzjutēji mums ir pietiekami hokeju zinoši, prasīgi. Viņi piedos spēlētājiem, ja nevinnēs kādu spēli, bet nepiedos to, ja līdz galam necīnīsies un neatdosi sevi visu uz laukuma.

TVNET: Par pašu spēli, tās stilu. Tā kā Kari Heikile ir soms, vai «Dinamo» rokrakstā gaidāms Somijas, Kanādas hokeja stils?

Normunds Sējējs: Hokejs nav tik agresīvs, kā to gribēja piedāvāt Peka Rautakallio. Bet gribam spēlēt aktīvu hokeju. Redzams, ka visā pasaulē šobrīd spēlē tādu Eiropas-Amerikas miksli. Visus šos divus mēnešus esam trenējušies un spēles stilu gribam aktīvu. Ir zināmas atšķirības no spēles pagājušajā sezonā. Dažbrīd spēlētāji izpilda prasīto, bet, kad pagurst, aizmirstas un sāk viss pajukt. Veikt uzlabojumus vēl mazliet laiks ir.

TVNET: Savulaik bijis tā, ka «Dinamo» sagatavošanās ciklā izcīna uzvaru teju visās pārbaudes spēlēs. Cik nozīmīgas jums pašiem ir uzvaras šajās pārbaudēs?

Normunds Sējējs: Teiksim tā - vienmēr ir patīkami vinnēt. Bet tas nav pašmērķis par katru cenu. Kaut vai «Latvijas Dzelzceļa kausā» ir iespēja nopelnīt naudas prēmiju. Tādēļ ir arī par ko pacīnīties. «Dinamo» gan šo prēmiju parasti ziedojusi labdarībai, nekad nav paturējusi sev. Ja godīgi, gribas uzvarēt, iegūstot arī pārliecību, bet galvenais ir redzēt, īpaši spēlējot pret labām komandām, kuri ir mūsu trūkumi, lai uzlabotu mūsu spēli.

TVNET: Kā raksturotu treneri Heikilu? Kāds viņš ir?

Normunds Sējējs: Viņš ir diezgan komunikabls, prasīgs. Tajā pašā laikā viņš nav no tiem, kas bļauj, ārdās. Lietas viņam patīk izskaidrot mierīgā ceļā. Nav no tiem, kas visas komandas priekšā kādu kauninās. Ja ir kādi jautājumi, viņš tos izrunās individuāli. Par lietām, kas nepatīk, neapmierina, izrunāsies ar mums visiem kopā, vai viņam kā galvenajam atsevišķi. Nevar teikt, ka viņš ir baigais demokrāts, nav arī diktators.

TVNET: Ilgu laiku bija neskaidrība, vai «Dinamo» vispār būs, neskaidrība ar finansēm. Pašam nācās komplektēt komandu. Kāds bija spēlētāju tirgus un kā finanšu lietas ietekmēja komplektāciju?

Normunds Sējējs: Vienubrīd tirgus bija ļoti aktīvs, pieejami bija ļoti daudzi hokejisti. Bet tas bija pašā sākumā, kad mums vēl bija neskaidrība. Uz papīra man nomainījās vismaz trīs komandas. Kad viss noskaidrojās ar finansējumu, tad tirgū bija atlikuši ļoti maz spēlētāju. Tas saistīts ar politisko situāciju un ka Ziemeļamerikā pacēla algu griestus ne tikai NHL, bet arī AHL komandām. Pirms diviem gadiem tieši samazināja, un toreiz liela daļa spēlētāju centās braukt uz Krieviju vai Eiropu, jo nebija izdevīgi mājās spēlēt. Tā sakarā aizplūda ļoti daudzi jaunie hokejisti. Amerikā laikam to saprata. Nākotnē tie, kas varētu būt relatīvi labi hokejisti, potenciālās zvaigznes, tie brauca prom. Tad viņi mainīja savu politiku un nedaudz pacēla algu griestus. Piemēram, AHL normāls hokejists arī normāli saņem. Tāpēc tirgū bija ļoti maz spēlētāju, par ko sūdzējās visas pārējās KHL komandas.

TVNET: Bet pēc jūsu finansiālās rocības, vai esat apmierināti ar tiem spēlētājiem, kurus ieguvāt?

Normunds Sējējs: Esmu apmierināts un ceru, ka viņi mums būs pienesums. Pārbaudes spēlēs redzams, ka ārzemju spēlētāji būtībā taisīja rezultātu. Nekādā ziņā tas nav pārmetums mūsu hokejistiem. Ārzemnieki tāpēc arī ir labi apmaksāti un šeit aicināti, lai palīdzētu. Viņu darbs ir arī palīdzēt pārējiem spēlētājiem grūtajos brīžos pavilkt komandu uz augšu.

TVNET: Cik spēlēm būs jāpaiet, lai varētu saprast, kā sezona varētu iegrozīties visā tās garumā? Tas vispār ir iespējams?

Normunds Sējējs: Grūti pateikt. Jebkurā gadījumā svarīgs būs sākums. Tieši septembrī un oktobrī būs ļoti daudz spēļu. Un tie mums būs svarīgi mēneši.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu