Vadošos maratonskrējējus vēl cītīgāk pārbaudīs dopinga apkarotāji

BNS
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vadošajiem pasaules maratonskrējējiem nākotnē ir jārēķinās ar vēl biežākām dopinga pārbaudēm, jo Starptautiskā vieglatlētikas federācija (IAAF) sadarbībā ar pasaules vadošo maratonu organizētājiem vienojušies par pārbaužu skaita palielināšanos.

Šāds lēmums pieņemts pēc tam, kad dopinga lietošanā tika pieķertas divas vadošas maratonskrējējas - krieviete Lilija Šobuhova, kura ir visu laiku otra labākā rezultāta īpašniece pasaule, un kenijiete Rita Džeptū, kura divus gadus pēc kārtas guva uzvaras Čikāgas un Bostonas maratonos.

IAAF vienojās ar maratonu organizatoriem, ka tie palielinās finansējumu dopinga pārbaudēm, kuras regulāri tiks veiktas 150 līdz 250 pasaules vadošajiem maratona skrējējiem ne tikai pēc sacensībām, bet arī ārpus tām, kad sportisti tikai gatavosies skrējieniem.

Pasaules vadošo maratonu rīkotāji no Londonas, Ņujorkas, Bostonas, Čikāgas, Tokijas un Berlīnes ir apvienojušies kopīgā organizācijā, kura cieši sadarbojas ar IAAF.

Pēdējo divu gadu laikā 35 Kenijas skrējēji un pieķerti un sodīti par dopinga lietošanu. Kenija ir vadošā valsts garo distanču skriešanā. Šajā valstī drīzumā tiks atvērta antidopinga laboratorija, kurai vajadzētu uzlabot situāciju cīņā ar krāpniekiem, ļaujot pārbaudīt arī asins analīzes.

IAAF norada, ka maratonskrējējus ir grūtāk regulāri pārbaudīt, jo viņi sacensībās piedalās retāk nekā citi vieglatlēti.

Latvijas labākā maratonskrējēja Jeļena Prokopčuka arī ir pasaules elites klases sportiste, kura divas reizes ir uzvarējusi Ņujorkas maratonā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu