Latvija dramatiskā cīņā pagarinājumā piekāpjas Somijai (271)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ar zaudējumu pasaules čempionātu (PČ) hokejā otrdien noslēdza Latvijas valstsvienība, kas Helsinku apakšgrupas pēdējā, septītajā spēlē ar rezultātu 2:3 pagarinājumā sīvā cīņā atzina turnīra rīkotāju Somijas izlases pārākumu. Vārtus mūsu komandas labā guva Gints Meija un Roberts Jekimovs. Latvija turnīrā izcīnīja 11. vietu.

Maču krietni aktīvāk sāka laukuma saimnieki, pirmajās četrās ar pusi minūtēs liekot Latvijas hokejistiem (Artūrs Kulda un Ralfs Freibergs) divreiz pārkāpt noteikumus. Vairākumā Somijas izlase izveidoja vairākus bīstamus momentus pie Kristera Gudļevska sargātajiem vārtiem, bet pārspēt viņu neizdevās.

Devītajā minūtē teicamu pretuzbrukumu izveidoja Latvijas komanda. Andris Džeriņš sāncenšu zonā piespēlēja Gintam Meijam, kurš ar spēcīgu raidījumu ripu trieca vārtu devītniekā. Kapitulējot Somijas izlases vārtsargam Anti Rāntam, rezultāts kļuva 1:0.

Mūsu komandas, atbalstītāju prieki gan bija īsi, jo jau pēc minūtes izlīdzinājumu panāca Sakari Salminens. Viņš no tuvas distances ripu meta vārtu augšējā stūrī, un Gudļevskis šoreiz nebija glābējs.

Perioda turpinājumā iniciatīva piederēja mājiniekiem, taču rezultāts pirmajās 20 minūtēs vairs nemainījās.

Otrās trešdaļas sākumā cīņa bija līdzvērtīga, bet, ritot laikam, pamazām izpaudās Somijas valstsvienības pārsvars. Trešdaļas vidū viena spēlētāja priekšrocību (6. vairākums) izmantoja talantīgais uzbrucējs Mikaēls Granlunds, kas pēc saspēles Latvijas izlases zonā iemeta otro ripu mūsu komandas vārtos.

36. minūtē ripa vēlreiz nokļuva Latvijas sargātajos vārtos, taču gūtos vārtus arbitrs neatzina, jo ripa vārtu līniju šķērsoja, atsitusies no Salminena slidas. Perioda turpinājumā būtiski pavērsieni nenotika, komandām dodoties atpūtā, kad rezultāta tablo vēstīja 2:1 Somijas labā.

Trešās trešdaļas ievadā Somijas hokejisti savus apgriezienus bija samazinājuši - laukumā bija jaušama līdzvērtīgu sāncenšu spēkošanās. Izlīdzināt rezultātu Latvijai izdevās 57. minūtē, kad kritienā piespēli Robertam Jekimovam no aizvārtes atdeva Meija. Jekimovs nevilcinoties meta pa vārtiem, un ripa caur Rāntas kājsargiem atrada ceļu vārtos.

Pamatlaika turpinājumā rezultāts vairs nemainījās.

Pagarinājumā Latvijas valstsvienība pretinieku ilgi bija iespiedusi savā aizsardzības zonā, bet 64. minūtē pretuzbrukumā izdevās aizskriet Anti Pilstrēmam, kurš ar spēcīgu un precīzu plaukstas metienu vārtu tālajā stūrī nodrošināja savas komandas uzvaru mačā (3:2) un uzvaru Helsinku apakšgrupas kopvērtējumā.

Latvija - Somija 2:3 (1:1, 0:1, 1:0, 0:1)

Vārtu guvēji: 1:0 Gints Meija (Džeriņš, K. Jass) (8:19), 1:1 Sakari Salminens (Korpikoski, Mentile) (9:18), 2:1 Mikaēls Granlunds (Salminens, Lākso) (30:25 vair.), 2:2 Roberts Jekimovs (Meija, Džeriņš) (56:13), 3:2 Anti Pilstrēms (Savinainens, Mentile) (63:46).

Metieni: 20 - 29

Soda minūtes: 16 - 8

Par labāko spēlētāju Latvijas komandā atzina Gintu Meiju, bet Somijas izlasē Mikaēlu Granlundu.

Savukārt par labākajiem spēlētājiem Latvijas izlases rindās pasaules čempionātā tika nosaukti Kristaps Sotnieks, Lauris Dārziņš un Kristers Gudļevskis.

TVNET jau vēstīja, ka dienas pirmajā spēlē Helsinku grupā Slovākija ar 4:1 pieveica ASV komandu, dzēšot Latvijas komandas izredzes kvalificēties 1/4 finālam. Savukārt otrajā spēlē «Hartwall Arena» Francija ar 2:3 pagarinājumā piekāpās Vācijai.

Latvija nekad PČ nav uzvarējusi Somiju

Latvija pasaules čempionātos Somijas izlasi līdz šim nekad nav uzvarējusi. Pēdējā tikšanās reizē (2011. gads) mūsu komanda bija vistuvāk panākumam, kad piekāpās ar 2:3 pēcspēles metienu sērijā, bet 2005. gadā cīnījās neizšķirti 0:0.

Trešdien pasaules čempionātā ir brīvdiena, bet ceturtdien notiks visas ceturtdaļfināla spēles.

Latvijas hokeja izlases sastāvs spēlei ar Somiju

Vārtsargi: Kristers Gudļevskis, (Edgars Masaļskis).

Aizsargi: Artūrs Kulda, Kristaps Sotnieks, Māris Jass, Agris Saviels, Jānis Andersons, Ralfs Freibergs un Krišjānis Rēdlihs.

Uzbrucēji: Zemgus Girgensons, Mārtiņš Cipulis, Jānis Sprukts, Lauris Dārziņš, Gints Meija, Armands Bērziņš, Ronalds Ķēniņš, Roberts Jekimovs, Miks Indrašis, Koba Jass, Aleksejs Širokovs, Andris Džeriņš un Juris Štāls.

Zināmi visi ceturtdaļfinālisti

No Helsinku apakšgrupas vietu 1/4 finālā nodrošināja pagājušā gada spēcīgākā komanda Krievija, ASV, Somija un Slovākija. Savukārt no Stokholmas grupas labāko astoņu vienību skaitā iekļuva Šveice, Kanāda, Zviedrija un Čehija.

Katras apakšgrupas četras labākās komandas kvalificējās ceturtdaļfinālam, bet vājākā valstsvienība atstāja elites divīziju. No spēcīgāko sabiedrības pirmdien atvadījās Slovēnija un Austrija. Kā nākamā turnīra organizatore augstāko divīziju nevar atstāt Baltkrievija. Vietu sadalījums, cīņa par medaļām kļūs zināma Zviedrijā.

Komentāri (271)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu