Ali Strunke: izcilais latvietis mūžībā...

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Miris trimdas latviešu sabiedriskais darbinieks Ali Strunke, kuram šā gada 25. oktobrī būtu apritējuši 80 gadi. Strunke, kurš kļuvis par basketbola ciltstēvu Zviedrijas karaļvalstī, uzskatāms par vienu no ievērojamākiem latviešu sabiedriskajiem darbiniekiem ārzemēs.

Strunke pievienojis Zviedriju pasaules basketbola virsorganizācijai FIBA. Pēc tam Zviedrijas Basketbola savienība, kuru Strunke vadījis 25 gadus, izvērtusies par varenu sporta organizāciju, kuras 12 novadu apvienību biedru kopskaits sasniedz apmēram 100 000.

Strunkes vadības laikā zviedru skolās vispārējās fiziskās attīstības līmenim ieviests minibasketbols, bet viņš pats kļuvis par FIBA tiesnesi un komisāru, kā arī populāru basketbola izdevumu redaktoru. Tagad Zviedrijas basketbola valstsvienība, kurā savulaik spēlējuši arī latvieši, ir starptautiskā mērogā respektējams spēks, norāda laikraksts.

Strunke mācījies vienā klasē ar Viesturu Baldzēnu, kurš, tāpat kā viņš, kļuvis par FIBA tiesnesi. Padomju laikos abi Helsinkos vadījuši kādu Eiropas kausa izcīņas spēli, kas ļoti nepaticis Latvijas partijas funkcionāriem, un rīdziniekam Baldzēnam bijušas nepatikšanas.

Nav paticis arī tas, ka Zviedrijas latvieši, kuru basketbola klubs "Rīga" darbojas vēl tagad, uzvarējuši šīs valsts pirmajās meistarsacīkstēs un iedibinājuši īpašu kausu Baltijas valstu komandām.

Savulaik FIBA komisārs Strunke līdz asarām aizkustinājis skatītājus pārpildītajā Daugavas sporta namā, TV kameru klātbūtnē pasniedzot Eiropas kausu TTT dāmu komandai un apsveikuma runu sakot latviski.

Kā uzsver laikraksts, daudzas latviešu lietas FIBA citadelē Minhenē veiksmīgi kārtotas, pateicoties Strunkes autoritātei, pieredzei un zināšanām.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu