Varšavas tūre

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SK

Izolde Zavadska kopā ar dažiem LV sniega dēļu braucējiem piedalījās nelielā izbraukumā uz Polijas galvaspilsētu Varšavu. Par to, kā viņai tur gāja un ko viņa tur redzēja, lasiet šeitan. Teksts no Izoldes ar Kaspara Bebra epilogu.

22. aprīļa rītā tie, kuri gribēja apmeklēt Red Bull Monstairs pasākumu Varšavā, sakāpa busā un sāka ceļu uz Poliju. No visiem deviņiem Red Bull Monstairs apmeklētājiem Kaspars Bebris bija īpašā statusā. Viņš gatavojās ne tikai skatīties, kā brauc citi, bet arī pats piedalīties. Sākot no 4. aprīļa, jebkurš varēja aizpildīt anketu, lai pieteiktos uz Red Bull Monstairs Slopestyle mačiem. Izvērtējot pieteikto braucēju meistarības pakāpi, pasākuma tiesneši izvēlējās 27 labākos raiderus, un Bebris bija viens no viņiem.

Latvijā atkal snieg, Lietuvā arī mazliet, toties Polijā jau zied ķirši. Varšavā iebraucam kaut kādos 22.00. Atrodam viesnīcu, kura it kā sarunāta par nenormāli izdevīgām cenām. Drīz vājais dzimums iet uz viesnīcas istabām, kamēr džeki aizbrauc uz sacensību norises vietu apskatīties saslietās konstrukcijas.

Nākamajā rītā izrādās, ka tā četru zvaigžņu viesnīca tomēr nav tik lēta, kā bija domāts. Pēc nervozās rēķinu nomaksas braucam uz Red Bull Monstairs norises vietu. Tas ir parks, kuru poļi dēvē par „Aleja na skarpie”. Jau 18. aprīlī tajā sāka veidot grandiozās konstrukcijas, kopumā uzklājot 220 tonnas sniega, kā arī uzceļot alumīnija konstrukciju diviem tramplīniem ar kopējo posmu garumu 26 km. Sākotnēji bija plānots, ka braucēji varēs izvēlēties, pa kuru kikeri lekt – to, kurš ir 5 m augsts, vai arī to, kura augstums sasniedz 5,5 m. Lidojums tramplīniem bija paredzēts +/- 15 m. Kad aizbraucām uz pasākuma vietu, segumu sagatavoja tikai uz ieskrējiena, nosēdiena un mazākā no Big Air. Izrādās, ka 5,5 m augstais kikeris nemaz netiks vērts vaļā. Bebris un pārējie iepriekšējā vakarā uz parku bija atbraukuši tieši tad, kad policija pateica trases sagatavotājiem, lai pārstāj pūst sniegu. Esot jau vēls, un drausmīgais troksnis varšaviešiem neļauj gulēt. Būtībā tas situāciju padarīja diezgan muļķīgu – lielā tramplīna konstrukcija bija uzcelta pilnīgi veltīgi. Vēlāk tur daži uzrāpās, lai labāk redzētu slaidu šovu. Kamēr lēcieniem tika gatavots atlikušais kikeris, daudzi braucēji, arī Bebris, devās uz parka otru daļu, lai izmēģinātu slaidus. Rail daļa sastāvēja no 3 zonām. Pirmajā – 7 m garš rails, 8 m garš un 1,5 m plats box ar augstumu 1,5 m. Nākamā zona – atsevišķs 4,5 m x 3,5 m railbox un 3,5 m x 3,5 double level railbox. Pēdējā zona - 5 m garš rail un 5 m garš railbox + Zuk pikaps. Braucējiem izvēles dažādība, galvenais saprast, uz kura slaida trika izpildījums būs veiksmīgāks un dos lielāko punktu skaitu. Bebris arī pāris reizes nobrauc, saka, esot ok viss. Braucēju kvalifikācija galvenajām sacensībām kavējas par vienu stundu. Šajā laikā teorētiski ir sagatavots arī piecmetrīgais bigairs. Pāris proraideri izlec, bet pagaidām situācija ir tāda, ka trūkst ātruma, lai pārliecinoši tiktu līdz nosēdienam. Tas nozīmē, ka atlase pirms galvenajām sacensībām notiks tikai uz slaidiem. It kā vēlāk bigairu plāno atvērt, jo tad varbūt palikšot aukstāks un būs iespēja sasniegt lielāku ātrumu.

Atlases raideriem ir iespēja nobraukt 2 reizes. Par iekļūšanu finālā cīnās 27 snovbordisti no Polijas, Amerikas, Igaunijas, Austrijas, Holandes, Anglijas, Slovākijas, Čehijas un Latvijas. Patiesībā lielākā daļa braucēju ir no Polijas. Viņi visi savā īpašumā vēlas iegūt wild card. Wild card saņems tikai seši atlases braucēji. Viņi varēs piedalīties lielajā Red Bull Monstairs finālā kopā ar speciāli uzaicinātajiem 14 proraideriem. Bebra pirmais brauciens fināla kvalifikācijai ir vairāk iesildošs. Otrajā raundā viņš rāda pārliecinošu cab 270 fs boardslide uz otrās zonas boksa un bs 50 – 50 uz pikapa. Visiem patīk, un uz apkārtējo fona viņš izskatās labi. Arī citi braucēji rāda gluži labus skatus. Ne velti tieši viņi ir izvēlēti sacensties par wild card.

Wild card īpašnieki ir zināmi jau pavisam drīz pēc pēdējā braucēja. Pirms to oficiālās izlikšanas kāds poļu paziņa izstāsta, ka Bebris ir dabūjis wild card kā ceturtais labākais braucējs. Mums visiem nenormāls prieks, un Bebris pavisam skaidri zina, ka svinēs afterparty. Eju pie oficiālās rezultātu tabulas, lai redzētu, kuri vēl tikuši finālā, bet starp sešiem wild card īpašniekiem nekādi nevaru saredzēt Bebra vārdu un uzvārdu. Ceturtās vietas ieguvējs ir nevis Bebris, bet Lubomir Zelenay no Slovakijas. Tūlīt klāt ir arī smaidošais poļu paziņa, lai pats savām acīm redzētu, ka Bebris ir ieguvis wild card. Žēl, bet arī viņš ceturtajā vietā redz nevis Bebra, bet Lubomira vārdu. Tad polis mazliet apjūk un sola aiziet pie tiesnešiem parunāties. Beigās izrādās, ka rezultātos kļūda nav ieviesusies, vienkārši poļu paziņa mikrofonā it kā dzirdējis nosaucam Latvijas vārdu, arī to, ka iegūta ceturtā vieta, un uzreiz nospriedis, ka Bebris saņēmis wild card. Kaut kā neveikli, bet neko darīt. Drīz Bebri sāk vajāt žurnālisti, un viņš jau izstrādā konkrētas standarta frāzes uz preses jautājumiem, kuri sevišķi nemainās.

Vakarpusē sākās īstais Red Bull Monstairs. 14 uzaicinātie braucēji un 6 wild card īpašnieki sacentās par pirmajām vietām. Mači notika atlases veidā – pēc pirmajiem nobraucieniem nākamajā kārtā tiek 8 labākie. Pēc tam šie astoņi raideri sacenšas, lai tiktu lielajā finālā, kurā noskaidro trīs spēcīgākos braucējus. Pēdējā kārtā raideriem atliek vien noskaidrot, kurš ir uzvarētājs, kurš otrās, kurš – trešās vietas ieguvējs. Katrā kārtā sportistam atļauti divi nobraucieni. Arī fināla braucienos piecmetrīgais kikeris netika atvērts. Tomēr pilnīgi veltīgi tas jamps nebija uzbūvēts - pāris braucēji izleca – gan ar grab, gan arī metot backflip. Grādus negrieza neviens, jo mazā ātruma dēļ nevarētu tikt līdz nosēdienam. Vienīgais grādu griezējs, kuru piefiksēju es, bija slēpotājs. Protams, pasākuma organizatori bigair nebija plānojuši uzcelt tikai tādēļ, lai pa tiem izlektu vien pāris cilvēki. Šis fakts varbūt ir vienīgais akmens Red Bull Monstairs dārziņā.

Kaut kad pēc tumsas iestāšanās tika noskaidroti Red Bull Monstair uzvarētāji:

3. vieta - Manuel Bernert - Austrija;

2. vieta - Tyler Chorlton – UK;

1. vieta – Hannes Metzler – Austrija.

Uzvarētāji saņēma attiecīgi 2000, 4000 un 6500 eiro, savukārt 4. līdz 8. vietas ieguvēji saņēma 500 eiro katrs. Diemžēl neizdevās noskaidrot, kurā vietā no 27 wild card pretendentiem ierindojās Bebris. Organizatori atrunājās, ka informāciju it kā varēšot atrast www.redbullmonstairs.com. Katrā ziņā pāris dienas pēc sacensībām lapā nav atrodamas jaunas ziņas par pasākuma norisi. Iespējams, Bebra rezultātus tur atradīsim kaut kad vēlāk.

Pēc apbalvošanas ceremonijas daļa pasākuma dalībnieku un skatītāju devās uz afetrparty. Mēs nevaram reportēt par šā pasākuma norisi, jo uzreiz pēc pasākuma braucām atpakaļ uz Latviju.

Noslēgumam: Red Bull Monstair laikam uzskatāms par labu dēļošanas noslēgumu Latvijai tuvākajās teritorijās. Atbraukšanas dienā ziemu beidza arī vienīgā atvērtā trase Latvijā – Reiņa trase. Bet citur pasaulē sniegs ir, tādēļ sezona nebeidzas.

Kaspara Bebra reports

Tad, kad uzzināju, ka esmu starp tiem 27 laimīgajiem, kuri cīnīsies par Wild card, biju pārsteigts. Pirms tam neticēju, ka varēšu sacensties ar pārējiem cīņu biedriem, bet nu šis mērķis automātiski bija piepildīts. Nākamais, ko vajadzēja izdarīt, – saņemt wild card. Stāvot augšā, gaidot savu kārtu, vērojot pārējo sniegumu un salīdzinot ar savu ieplānoto nobraucienu, likās ka varētu izdoties tikt finālā. Bet pirmais nobrauciens, kur bija ieplānoti vienkāršāki, bet atstrādāti triki, diemžēl neizdevās. Otrais, ar trakiem un ne tik atstrādātiem trikiem, izdevās labāk nekā pirmais, bet arī ne par visiem 100%. Neskatoties uz to, esmu priecīgs, ka varēju piedalīties priekšatlasē. Tā ir vienreizēja iespēja. Braucot pa Varšavā izveidoto trasi, sajūtas bija pilnīgi savādākas, nekā uz kalna. Red Bull Monstairs viss bija salikts cieši kopā, nolecot no viena slaida, tu jau esi gandrīz virsū nākošajam, tāpēc jāpaspēj ātri savākties.

Runājot par Red Bull Monstairs pasākumu kopumā, domāju, pēc tā skats uz Polijas snowborda pasauli ir izmainījies uz visiem laikiem un noteikti ne uz to sliktāko pusi. Šāda veida pasākumu organizēšana nav viegla, un poļi to paveica godam. Domāju, arī Latvijā nekas nav neiespējams. Mēs līdzīgu rail šovu varētu izveidot Mežaparka lielajā estrādē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu