Kā pasargāt Ventspili no Šķēles? (14)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šovakar Ventspilī ar spēli pret Beļģijas "Euphony Liege", savu lidojumu ULEB kausā centīsies turpināt BK "Ventspils", kas pēc trīs kārtām ar trīs uzvarām ieņem pirmo vietu B grupā. Tā nebūs parasta spēle, jo Beļģijas komandas līderi ir lunkanais Armands Šķēle (att.) un sīkstais cīnītājs Trojs Ostlers.

Uzmanību, uzmanību! Uz Ventspili ciemos brauc puiši no Latvijas izlases. Tik bieži, un it īpaši oficiālu turnīru spēlēs, tā nenotiek. Tāpēc šoreiz lielāko uzmanību veltīšu tieši Šķēles un Ostlera faktoram gaidāmajā basketbola izrādē.

Abi Beļģijas komandas mūsējie savās komandās patlaban spēlē vadošās lomas. Armands Šķēle (att.) ar 18,3 vidēji spēlē gūtiem punktiem ieņem sesto vietu Beļģijas līgā, savukārt ULEB kausā viņam ir augstākais lietderības koeficients komandā. Pagājušās nedēļas nogalē, kad "Euphony Liege" izbraukumā uzvarēja Raimonda Vaikuļa "Dexia Mons", Šķēle bija uzvaras galvenais autors ar 21 punktu.
Trojs Ostlers (att. pa labi) savu sniegumu turpina uzlabot ar katru spēli, un spēlē ar "Dexia Mons" viņš bija otrs rezultatīvākais ar 19 punktiem. ULEB kausa statistikas ailēs Ostlera vārds parādās atlēkušo bumbu vākšanā uzbrukumā, kur viņš ir septītais ar 6,7 bumbām vidēji spēlē. Aktīva cīņa zem groziem, un it īpaši zem savējā, ir pamatu pamats Beļģijas komandas spēlei. Līdzīgi kā vairums latviešu komandu, arī "Euphony Liege" labi jūtas ātrā spēlē, ar lielāko prieku traucoties ātrajos pretuzbrukumos, bet, lai tā notiktu, ir nepieciešams savākt visu, ko vien var savākt zem sava groza. Beļģijas komandas potenciālu apliecina arī "sausi" cipari - ja uzbrukumā abas komandas ir savākušas aptuveni vienādu skaitu atlēkušo bumbu, tad aizsardzībā uz ventspilnieku 54 bumbām Šķēle un Co atbild ar 74. Pārsvars ievērojams. Tieši tālab aktīva cīņa arī zem pretinieku groza būs viena no ventspilnieku vecākā trenera Kārļa Muižnieka prasībām, bet, kas attiecas uz galveno problēmu - kā nosegt vai vismaz iegrožot ārkārtīgi veiklo un reaktīvo Armandu Šķēli, tad viņam acīmredzot tiks "piekabināts" komandas labākais aizsargs un, visticamāk, tas būs komandas kapteinis Aigars Vītols.
Vītols, kas līdzšinējās sezonās gan klubos, gan izlasē galvenokārt izcēlies ar stabilu un produktīvu spēli aizsardzībā, šoruden sācis ievērojami labāk mest arī grozā no visām distancēm. Iespējams, ka šovakar viņam tomēr būs jākoncentrējas tieši uz melno darbu aizsardzību. Ka Šķēlem un Ostleram netrūks motivācijas šim mačam - šaubu nav. Šķēle, kas nekad nav spēlējis Ventspils basketbola sistēmā, pirms aizbraukšanas uz ārzemēm "LMT" un "Skonto" komandu sastāvā uzspēlēja pret BK "Ventspils" Latvijas Basketbola līgā. Ventspils vienmēr ir bijis pretinieks, turklāt tagad jau kā stabils Latvijas izlases kandidāts viņš centīsies izlases trenera klātbūtnē parādīt visu, uz ko ir spējīgs. Protams, trenerim jau tāpat vairāk vai mazāk ir zināms, ko laukumā var izdarīt tāds dinamīts kā Šķēle. Vēl vairāk par sevi atgādināt centīsies Ostlers, ko sliktas sportiskās formas dēļ Muižnieks šovasar neiekļāva izlases sastāvā Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlēs. Interesanti būs pavērot, kā Ostleram veiksies zem groza pret Ventpils torņiem Bruno Pētersonu un Mārtiņu Skirmantu.
Ko mēs zinām par Beļgijas komandu "Euphony Liege"? Pirms gada tur viens no līderiem bija cits Latvijas basketbolists Kristaps Janičenoks, kas kopā ar komandu izcīnīja Beļģijas kausu un tikai Beļģijas Līgas finālsērijā ar 2-3 piekāpās "Charleroi". Komandas vēsture sākās vēl 1967. gadā, tomēr līdz valsts pirmajai divīzijai tā aizkļuva tikai 2000. gadā. Pēc tam - tikai uz augšu. Komandai ir ļoti labi sakārtota kluba struktūra un mazsvarīga nav arī simpātiskas un seksīgas deju grupas (skat. att. zemāk) klātbūtne gan komandas veiksmēs, gan neveiksmēs.
Pagaidām veiksmīgākā komandai ir bijusi pagājusī sezonā, kas "Euphony Liege" deva ceļazīmi uz ULEB kausa izcīņu. Šobrīd Beļģijas līgā komanda ieņem trešo vietu, bet ULEB turnīrā B grupā ir ceturtajā vietā ar vienu uzvaru trīs spēlēs. Bez abiem Latvijas izlases spēlētājiem briesmas var draudēt no diviem amerikāņiem - aizsarga Maikla Hagera (Nr 14) un uzbrucēja Braiana Grīna (Nr 7). Pirmais izceļas ar labām piespēlēm un labu pustālo metienu, savukārt 203 centimetrus garais Grīns labi met arī no tālmetienu līnijas un ir labs cīņā par atlēkušajām bumbām. (astotā vieta ULEB ar 9,0 vid.sp.) Laukuma saimnieki, protams, varēs paļauties uz garāku līdzvērtīgu spēlētāju rezerves soliņu, un interesanti būs pavērot, ja abas komandas vismaz kādu brīdi mēģinās sacensties - kurš ātrāk līdz pretinieku grozam. Ko tur vēl piebilst - visam jāizšķiras laukumā. Komentāri, viedokļi un statistika jau pēc tam. Nepalaidiet garām šo iespēju, kad Latvijas labākais klubs aci pret aci tiksies ar komandu, kurā spēlē divi uzvaras alkstoši savējie. Spēles tiešā translācija no Ventspils basketbola halles, kā vienmēr, jau no pulksten 17.55. Armand un Troj, laipni lūgti Ventspils ellītē!

Komentāri (14)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu