Porziņģis, Bertāns un Kurucs. Trīs latvieši NBA čempionātā

Gatis Kreceris
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Rodions Kurucs
Rodions Kurucs Foto: AFP/SCANPIX

Naktī uz trešdienu pēc Latvijas laika sāksies jaunā Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) sezona. Pirmo reizi pašmāju basketbola vēsturē pasaules spēcīgākajā groza bumbas līgā, visticamāk, spēlēs trīs latvieši - Kristaps Porziņģis, Dāvis Bertāns un Rodions Kurucs, kuram šī aiz okeāna būs debijas sezona.

Porziņģis ir stabila Ņujorkas "Knicks" vērtība, viņš ir komandas līderis, bet līdz spēlēšanai vēl jāpagaida, jo joprojām ir rehabilitācijas procesā pēc smagās ceļgala traumas. Pagaidām nav zināms, kad viņš atsāks spēlēt, bet tas varētu notikt ap ziemas saulgriežu laiku, gadu miju. Liepājnieks kluba mediju dienā gan pieļāva, ka neizslēdz iespēju, ka varētu izlaist visu sezonu. Viņš pats gan sevi raksturojis kā ķirzaku, kurai savainojumi ātri dzīst. 

"Knicks" ir pārbūves procesā un, ar vai bez Porziņģa palīdzības, visticamāk, paliks ārpus izslēgšanas turnīra sesto gadu pēc kārtas. Sezonas pirmajā pusē Ņujorkas komandas treneru rīcībā nebūs neviena A klases basketbolista. 

Komandai ir jauns galvenais treneris - Deivids Fizdeils, kuram allaž bijusi laba saikne tieši ar jaunajiem spēlētājiem, pie kādiem vēl jāpieskaita arī Porziņģis. Lai nodibinātu ciešāku kontaktu, vasarā viņš viesojās vēju pilsētā pie Porziņģa ģimenes.

Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: AFP/SCANPIX

"Knicks" saista lielas cerības ar šā gada draftā izraudzīto Kevinu Noksu, kam par padomdevēju piesaistīts divkārtējais NBA čempions un 11 Zvaigžņu spēļu dalībnieks Kriss Bošs. Noksa sniegumā trūkst stabilitātes, tāpēc sperts šāds solis viņa attīstībā. 

Šogad nozīmīgāka loma Sanantonio "Spurs" komandā varētu būt Dāvim Bertānam, kas šovasar noslēdza jaunu divu gadu līgumu. Tas nozīmē, ka Teksasas štatā bāzētais klubs ar latviešu snaiperi rēķinās un redz viņā palīgu. Līdzīgi kā vairums komandu, arī "Spurs" starpsezonā piedzīvoja būtiskas pārmaiņas. Raugoties no Bertāna perspektīvas, viņš pat ir ieguvējs. Komandu starpsezonā atstāja Kails Andersons, ar kuru pērnajā sezonā nācās konkurēt par minūtēm laukumā. 

Andersona vieta gan tukša nav palikusi, jo klāt nākuši vairāki līdzīgas manieres spēlētāji. Bertānam katrā treniņā, mačā būs jāapliecina savas kvalitātes, lai viņam vēl lielāku uzticības kredītu dotu treneris Gregs Popovičs.  

"Spurs" sastāvā palicis cits Bertāna konkurents Rūdijs Gejs. Viņš gan pēdējo desmit gadu laikā cīnījies ar dažādiem savainojumiem un katrā no sezonām izlaidis visai ievērojamu skaitu spēļu. 

Dāvis Bertāns
Dāvis Bertāns Foto: AP/Scanpix

Sanantonio būs krietni grūtāk iekļūt izslēgšanas spēlēs nekā iepriekšējos gados. Komandā vairs nav kluba ikonas Manu Džinobili un Tonija Pārkera. Nav arī līdzšinējā līdera Kavai Lenarda, kas maiņas darījuma rezultātā nonāca Toronto "Raptors", bet "Spurs" papildināja Demārs Derouzens. Uz Kanādas vienību kopā ar Lenardu devās arī aizsardzības speciālists Denijs Grīns, kurš arī bija pamatpiecnieka spēlētājs. 

Bertāna spēcīgākais ierocis ir tālmetiens, un šajā plāksnē nekas nebūs mainījies. Ar pāris trīspunktniekiem viņš var mainīt spēles ritējumu un būt noderīgs izšķirīgajos momentos. 

Interesants ir Rodiona Kuruca stāsts. Pēdējos gados viņš īsti netika pie iespējas Barselonas "Lassa" sastāvā, spēlēja maz un arī Latvijas valstsvienībā sevi kā nākas neizdevās parādīt, bet pirmssezonas pārbaudes spēlēs Bruklinas "Nets" sastāvā atstājis ļoti labu iespaidu. Rādīja bezbailīgu spēli, darbojās ar milzīgu enerģiju abos laukuma galos un pārsteidzis komandas galveno treneri Keniju Atkinsonu ar savām ātruma un laukuma pārredzamības īpašībām.  

Šāgada NBA drafta otrajā kārtā (40. numurs) izraudzītais Kurucs piedalījās visās četrās "Nets" pārbaudes spēlēs. Vidēji mačā viņš sev atvēlētajā laikā iemeta 7,8 punktus un savāca 4,5 atlēkušās bumbas zem groziem. 

Atzinīgus vārdus 20 gadus vecajam uzbrucējam veltīja Atkinsons

"Viņš ir parādījis pazīmes, ka var spēlēt NBA līmenī. Rodions ir garš un ātrs spēlētājs. Jā, viņam noteikti jākļūst stiprākam, mēs to labi apzināmies. Tomēr esam patīkami pārsteigti, cik labi viņš ir iederējies komandā," sacīja treneris. 

Šobrīd vēl nav skaidrības par Kuruca lomu "Nets" rotācijā, bet viņš pierādījis, ka varētu spēlēt vairāk minūšu, nekā sākotnēji tika plānots. Jācīnās par vietu sastāvā ar vismaz trim savas pozīcijas spēlētājiem. Džo Harisa līgums ir 8 miljoni ASV dolāru sezonā, Džerets Dadlijs pelna 9,5 miljonus sezonā, bet Demārs Kerols nākamsezon saņems 15,4 miljonus. 

Rodions Kurucs
Rodions Kurucs Foto: AFP/SCANPIX

Pastāv liela varbūtība, ka Kurucs spēļu prakses nolūkos spēlēs Attīstības līgas komandā. 

Arī "Nets" basketbolistiem būs smagi jācīnās un jārāda labākais sniegums katrā mačā, lai sasniegtu izslēgšanas spēļu turnīru, kuram, visticamāk, nekvalificēsies ceturto gadu pēc kārtas. Ja Bruklinas vienība attālināsies no iespējas reāli cīnīties par vietu spēcīgāko astoņu komandu skaitā Austrumu konferencē, Kurucs varētu tikt pie lielākas lomas "Nets" rindās.  

Pirmajā spēļu dienā naktī uz trešdienu (Latvijas laiks) neviena no latviešu pārstāvētajām komandām nepiedalīsies, bet turnīrā iesaistīsies dienu vēlāk. "Spurs" savā laukumā tiksies ar Minesotas "Timberwolves", bet "Nets" gaidāms mačs Detroitā pret vietējo "Pistons". 

P.S. Patlaban mūsu dienvidu kaimiņienei Lietuvai NBA ir divi spēlētāji - Domants Sabonis un Jons Valančūns. Gadiem lietuvieši uz latviešiem basketbolā skatījušies no augšas. Pēdējos gados situācija ir mainījusies. 

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu