Latvijas hokejisti dramatiskā cīņā piekāpjas Šveicei (15)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Elvis Merzļikins
Elvis Merzļikins Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas hokeja izlase svētdien Slovākijas galvaspilsētā Bratislavā dramatiskā cīņā pasaules čempionāta mačā ar rezultātu 1:3 (0:0, 1:1, 0:2) piekāpās Šveices valstsvienībai, kas pērn šajā turnīrā izcīnīja sudraba medaļas.

Latvijas izlases labā skaitliskajā vairākumā vārtus guva Miks Indrašis, kuram rezultatīvi piespēlēja Rūdolfs Balcers, bet vārtsargs Elvis Merzļikins atvairīja 35 pretinieku metienus.

Savukārt šveiciešu rindās ar precīziem metieniem izcēlās Gregorī Hofmans, Niko Hišīrs un arī Simons Mozers, kurš mača beigās ieraidīja ripu tukšos vārtos.

Latvijas komandā par mača labāko spēlētāju atzina Merzļikinu, bet pretiniekiem šo godu izpelnījās uzvaras vārtu guvējs Hišīrs.

Pirmais periods

Jau no mača pirmajām minūtēm abas komandas spēlēja agresīvu hokeju ar ciešu aizsardzību un spēka paņēmieniem. Pēc astoņām nospēlētām minūtēm Latvijas hokejisti vēl nebija izdarījuši nevienu metienu vārtu rāmī, kamēr pretinieki divreiz meta pa Merzļikina mūri. Brīdi vēlāk Latvijas izlase izveidoja bīstamu uzbrukumu, kurā tika izdarīti trīs metieni pēc kārtas - vārtus apdraudēja Ķēniņš, Balcers un Sotnieks.

Nedaudz vēlāk vēlreiz labu uzbrukumu aizsāka Ķēniņš, turpinājumā Balcers divreiz izpildīja metienu, taču lielajā burzmā ripa neatrada ceļu uz vārtiem. Ar aktivitāti pretinieku aizsardzības zonā izcēlās Rihards Bukarts, pret kuru fizisku spēku lika lietā šveicieši. Cenšoties aizstāvēt komandas biedru, Bļugers saņēma noraidījumu par rupjību. Pretiniekiem bija iespējas atklāt mača rezultātu, taču Latvijas izlase mazākumu izturēja.

Perioda beigu daļā uzmanības centrā atkal nonāca Balcers, kurš pret vairākiem pretiniekiem vienatnē tika līdz vārtiem, tomēr metiens no nūjas satvēriena neērtās puses nesasniedza mērķi. Pēc brīža bīstama epizode izveidojās Latvijas izlases vārtu priekšā, kur Merzļikins ar komandas biedriem kopīgiem spēkiem ripai neļāva iekļūt valstsvienības cietoksnī. Pēc nospēlētām 20 minūtēm - 0:0.

Otrais periods

Viens no Šveices izlases līderiem Kevins Fiala, kurš iepriekšējā mačā pret Itāliju guva trīs vārtus, bija tuvu rezultāta atklāšanai, taču aizsardzībā teicami nospēlēja Cibuļskis. Fiala par grūdienu mugurā saņēma noraidījumu, tādējādi Latvija ieguva iespēju spēlēt skaitliskajā vairākumā. Indrašis izpildīja spēcīgu metienu, taču vārtsargs Leonardo Dženoni ar plecu atsita ripu. Vairākumu latvieši neizmantoja, turklāt pēc brīža komandu no vārtu zaudējuma bija jāglābj Merzļikinam.

Vēlāk jau Latvijas izlasei nācās spēlēt skaitliskajā mazākumā, taču, neskatoties uz to, Ģēģeris pamanījās aizskriet pretuzbrukumā un izdarīt metienu, kas gan nebija precīzs. Mazākumu izdevās izturēt, taču turpinājumā šveicieši bija ieguvuši iniciatīvu, sarūpējot Merzļikinam daudz darba. Vienā epizodē Latvijas izlases vārtsargs nospēlēja visai riskanti, aiz vārtiem izpildot spēka paņēmienu pret Kevinu Fialu.

Otrā perioda 14. minūtē Merzļikins izslidoja nedaudz par tālu ārā no vārtiem. Šveicieši to veiksmīgi izmantoja, izspēlējot līdz netraucētam metienam. Ripu tukšos vārtos ieraidīja Gregorī Hofmans. Par laimi Latvijas izlasei izdevās ātri atspēlēties. Šveices par laika vilcināšanos piesprieda divu minūšu sodu, jo tīšām tika izgrūsti vārti brīdī, kad Latvijai bija iespēja panākt neizšķirtu. Tas gan izdevās mirkli vēlāk, kad skaitlisko vairākumu izmantoja Indrašis, raidot ripu vārtos pēc Balcera piespēles.

Latvijas izlase ieguva vēl vienu iespēju spēlēt skaitliskajā vairākumā. Sākums bija haotisks, spēlētājiem neizdevās nostāties pretinieku aizsardzības zonā, lai sekmīgi saspēlētos. No labas pozīcijas spēcīgi pa vārtiem uzmeta Balinskis, tomēr viņam neizdevās izvirzīt komandu vadībā. Mirkli vēlāk Indrašis varēja gūt vēl vienus vārtus, taču pēc brīža viņš saņēma 2+2 minūšu noraidījumu. Uzreiz sekoja nejauša kļūda, Dārziņam izmetot ripu ārā no laukuma, kas Latvijai nozīmēja skaitlisko mazākumu trijatā pret pieciem. Līdz trešdaļas beigām izdevās noturēt rezultātu 1:1.

Trešais periods

Trešdaļas sākumā Latvijas izlase izturēja skaitlisko mazākumu gan formātā trīs pret pieci, gan četri pret pieci. Šajā grūtajā brīdī latvieši parādīja pašaizliedzīgu cīņu. Latvijas izlase trīs reizes pēc kārtas spēlēja skaitliskajā vairākumā, taču nevienu no tiem neizdevās izmantot. Turpinājumā vārtu priekšā pārāk brīvs tika atstāts Niko Hišīrs, kurš pamanījās iebakstīt ripu Merzļikina vārtos. Latvijas izlases treneru korpuss pieprasīja video atkārtojumu, cerot uz noteikumu pārkāpumu, taču tiesneši to nesaskatīja.

Līdz mača pamatlaika beigām bija atlikušas trīsarpus minūtes. Latvijas izlase centās atspēlēties, Merzļikinu nomainot pret laukuma spēlētāju. Tomēr risks neatmaksājās, jo Simons Mozers spēles pēdējā minūtē ripu ieraidīja tukšos Latvijas izlases vārtos. Līdz ar to galā piedzīvots zaudējums ar rezultātu 1:3.

Latvija - Šveice 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)

  • metieni pa vārtiem - 21:37
  • soda minūtes - 10:12
  • uzvarēti iemetieni - 34:20
  • skaitliskā vairākuma realizācija - 1/6 pret 0/4 

Latvijas izlase turnīru sāka ar 5:2 uzvaru pret Austriju, savukārt Šveice ar 9:0 sagrāva Itāliju.

Nākamo spēli Latvijas izlase aizvadīs otrdien, 14. maijā, pret Itālijas hokejistiem. Mača sākums plkst. 17.15 pēc Latvijas laika.

Komentāri (15)CopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu