Kas notiek Latvijas hokeja izlases pretinieku frontē?

Papildināts
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
2019. gadā Somijas hokejisti izcīnīja pasaules čempionu titulu (centrā komandas kapteinis Marko Antila)
2019. gadā Somijas hokejisti izcīnīja pasaules čempionu titulu (centrā komandas kapteinis Marko Antila) Foto: Reuters/ScanPix

Jau pēc pusotras nedēļas Rīgā startēs pasaules čempionāts hokejā, tomēr joprojām ir salīdzinoši maz informācijas par komandu sastāviem. Vētījām, kas zināms par Latvijas pretinieku potenciālajiem sastāviem.

(Papildināts plkst. 13.50).

Latvijas izlase spēlēs B grupā pret Kanādu, Kazahstānu, ASV, Itāliju, Norvēģiju, Somiju un Vāciju. Katra komanda turnīram var pieteikt 28 spēlētājus. Ceturtdaļfinālā iekļūs četras labākās komandas.

1. spēle: Kanāda - Latvija (21. maijs, plkst. 20:15)

Turnīrā pirmā spēle Latvijas izlasei paredzēta pret pasaules ranga līderi Kanādu, kas pasaules čempionātā triumfējusi 26 reizes. Nosacīti līdere ir Krievija kopā ar Padomju Savienību (pieci zelti Krievijai, 22 čempiona tituli PSRS).

Kanādas izlasi pasaules čempionātā vadīs pieredzējušais speciālists Žerārs Galāns, kurš NHL strādājis ar Kolumbusas "Blue Jackets", Floridas "Panthers" un Vegasas "Golden Knights" komandām.

2017./18.gada sezonā Galāns saņēma Džeka Adamsa vārdā nosaukto balvu, ko piešķir NHL sezonas labākajam galvenajam trenerim. 

Galāns iepriekš strādājis par Kanādas izlases galvenā trenera asistentu, komandai palīdzot izcīnīt medaļas 2007. un 2017. gada pasaules čempionātos - attiecīgi iegūtas zelta un sudraba godalgas.

TSN iepriekš vēstīja, ka Kanādas izlasei pasaules čempionātā varētu palīdzēt NHL kluba Otavas "Senators" uzbrucēji Konors Brauns un Dreiks Batersons.

27 gadus vecais Brauns šosezon 55 mačos guvis 20 vārtus, kas ir labākais rādītājs "Senators" komandā. Viņa kontā ir arī 14 rezultatīvas piespēles.

Arī 23 gadus vecais Batersons ar 34 punktiem (17 vārti + 17 piespēles) ir viens no "Senators" komandas rezultatīvākajiem spēlētājiem.

Pazīstamais NHL apskatnieks Eliots Frīdmens, kuram ir vairāk nekā pusmiljons "Twitter" sekotāju, ziņo, ka Kanādas izlasi varētu pārstāvēt arī Maikls Bantings.

25 gadus vecais uzbrucējs šosezon debitēja NHL. Viņš piedalījās 21 spēlē, guva 10 vārtus un atdeva trīs rezultatīvas piespēles Arizonas "Coyotes" sastāvā.

Kanādu čempionātā pārstāvēs "Coyotes" vārtsargi Dārsijs Kempers un Edins Hills.

31 gadu vecais Kempers šosezon piedalījās 27 spēlēs, sekmēja komandai 10 uzvaras, vidēji ielaida 2,56 ripas un atvairīja 90,7% metienu.

25 gadus vecais Hils laukumā izgāja 19 mačos un izcīnīja deviņas uzvaras, vidēji ielaida 2,74 vārtus un atvairīja 91,3% pretinieku metienu.

Gan Kempers, gan Hils šosezon katrs aizvadīja divas "sausās" spēles.

Kempers sargāja Kanādas izlases vārtus 2018. gada pasaules čempionātā, kad Kanāda turnīrā ieguva ceturto vietu, bet Hils līdz šim nav pārstāvējis valstsvienību.

2. spēle: Latvija - Kazahstāna (22. maijs, plkst. 20.15)

Kazahstānas izlase ir viena no retajām komandām, kas jau paziņojusi sastāvu. Pasaules čempionātā valstsvienības kodolu veidos KHL kluba Nursultanas "Baris" spēlētāji.

KHL regulārajā čempionātā "Baris" ieguva sesto vietu Austrumu konferencē, bet Gagarina kausa izcīņā zaudēja pirmajā kārtā.

Kazahstānas valstsvienības sastāvā iekļauti vairāki naturalizētie spēlētāji, kuri šosezon spēlēja "Baris" rindās - vārtsargs Henriks Karlsons (Zviedrija), aizsargi Darens Diecs, Džesijs Blekers (abi - Kanāda), Viktors Svedbergs (Zviedrija) un uzbrucējs Kērtiss Valks (Kanāda).

27 gadus vecais Diecs šosezon KHL pamatturnīrā bija trešais rezultatīvākais aizsargs. "Baris" spēlētājs 53 mačos sakrāja 37 punktus - 17 vārti un 20 piespēles.

Kazahstānas izlase 13. un 15. maijā aizvadīs pārbaudes spēles pret Baltkrievijas valstsvienību.

3. spēle: Latvija - Itālija (24. maijs, plkst. 16.15)

Maija pašā sākumā Itālija aizvadīja pārbaudes spēles pret Franciju. Pirmajā duelī itāļi uzvarēja ar 1:0, vārtus guva Angelo Miceli, kurš šosezon spēlēja Itālijas klubā "Bolzano".

Savukārt otrajā duelī itāļi ar 1:4 zaudēja, vienīgos vārtus Itālijas labā guva Daniels Franks, kurš arī šosezon pārstāvēja "Bolzano" klubu.

"Bolzano" šosezon ieguva otro vietu Centrāleiropas līgā ("ICE Hockey League"), kurā piedalījās astoņi Austrijas klubi, kā arī pa vienai Slovākijas, Ungārijas un Itālijas komandai.

4. spēle: ASV - Latvija (27. maijs, plkst. 16.15)

ASV izlasei pasaules čempionātā Rīgā varētu palīdzēt uzbrucējs Kevins Lebanks, kurš ir Rūdolfa Balcera komandas biedrs NHL vienībā Sanhosē "Sharks", vēsta žurnālists Kērtiss Pešelka.

25 gadus vecais Lebanks šosezon NHL čempionātā 54 mačos guvis 12 vārtus un veicis 16 rezultatīvas piespēles. Ar 28 punktiem viņš šosezon ir sestais rezultatīvākais spēlētājs "Sharks" rindās.

Savukārt žurnālists Kreigs Morgans vēsta, ka ASV izlasi Rīgā varētu pārstāvēt NHL kluba Arizonas "Coyotes" uzbrucējs Konors Gārlands, kurš šosezon 49 mačos guva 12 vārtus un atdeva 27 rezultatīvas piespēles.

25 gadus vecais Gārlands ar 39 punktiem šosezon bija "Coyotes" trešais rezultatīvākais spēlētājs. Savukārt 27 rezultatīvas piespēles bija labākais rādītājs Arizonas komandā.

ASV varētu pārstāvēt rezultatīvais aizsargs Džeikobs Čikruns, kurš šosezon NHL čempionātā bija "Coyotes" otrais rezultatīvākais spēlētājs ar 41 punktu (18 vārti + 23 piespēles).

23 gadus vecais Čikruns kopš marta cīnās ar plaukstas locītavas savainojumu. Iespējams, ka viņš piedalīsies pasaules čempionātā Rīgā, taču hokejista prioritāte ir veselība un lēmums tiks pieņemts tuvākajā laikā.

NHL klubs Ņujorkas "Rangers" paziņojis, ka komandas spēlētāji Zeks Džounss, Kevins Rūnijs un Kolins Blekvels pārstāvēs ASV izlasi pasaules čempionātā Rīgā.

Centra uzbrucējs Blekvels šosezon 47 spēlēs guva 12 vārtus un veica 10 rezultatīvas piespēles, bet Rūnijs, kurš arī spēlē centra postenī, 54 mačos sakrāja 14 punktus (8+6).

Savukārt aizsargs Džounss piedzīvoja debiju NHL, šosezon 10 spēlēs izceļoties ar četrām rezultatīvām piespēlēm.

5. spēle: Latvija - Norvēģija (28. maijs, plkst. 20:15)

Gatavojoties pasaules čempionātam, Norvēģijas hokejisti maija sākumā aizvadīja trīs pārbaudes spēles, visās trijās piedzīvojot zaudējumu - 0:4 pret Dāniju, 3:5 un 2:5 pret Zviedriju.

Zaudējumā 3:5 ar vārtu guvumu un divām rezultatīvām piespēlēm izcēlās Tomijs Kristiansens, kurš šosezon spēlēja Norvēģijas čempionāta komandā Stavengeras "Oilers".

Sezonas sākumā "Oilers" komandā spēlēja arī Balcers, kurš Norvēģijas čempionātā uzturēja sevi sportiskajā formā un ieguva spēļu praksi līdz devās uz Ziemeļameriku, lai spēlētu NHL.

Arī pārējos vārtus pārbaudes spēlēs pret Zviedriju guva Norvēģijas čempionāta spēlētāji - Tobiass Lindstroms, Martins Ronnilds, Emils Lillebergs un Tomass Valkvae Olsens.

Norvēģijas izlase 12. un 13. maijā divos pārbaudes mačos tiksies ar Dānijas valstsvienību.

6. spēle: Somija - Latvija (30. maijs, plkst. 20.15)

Pērn Covid-19 pandēmijas dēļ turnīrs nenotika, līdz ar to šobrīd pasaules čempionu tituls kopš 2019. gada pieder Somijas hokejistiem, kuri drīzumā Prāgā aizvadīs trīs pārbaudes spēles - 12. maijā pret Čehiju, 13. maijā pret Krieviju un 15. maijā pret Zviedriju.

Uz pārbaudes turnīru Čehijas galvaspilsētā Somijas izlase dosies ar 14 spēlētājiem no KHL klubiem. Kandidātu lokā ir arī hokejisti no Šveices, Zviedrijas un pašmāju Somijas čempionāta komandām.

Somijas izlases kandidātu lokā ir divi KHL čempioni, kuri kopā ar Bobu Hārtliju, Pēteri Gromu un Aldi Āboliņu pavisam nesen izcīnīja Gagarina kausu - aizsargi Olivers Kaski un Ville Poka.

25 gadus vecais Kaski aizvadīja rezultatīvu sezonu - KHL regulārajā čempionātā 58 mačos 34 punkti (13 vārti + 21 piespēle), bet "play-off" turnīrā 24 spēlēs 10 punkti (3+7).

26 gadus vecais Poka pamatturnīrā piedalījās 31 spēlē un sakrāja 13 punktus (4+9), bet Gagarina kausa izcīņā 24 mačos viņa kontā pieci punkti (1+4).

Somijas izlases rīcībā ir 30 gadus vecais vārtsargs Juho Olkinuora, kurš šosezon Magņitogorskas "Metallurg" sastāvā 30 spēlēs KHL regulārajā čempionātā atvairīja 93,5% pretinieku metienu, kas līgā bija otrais labākais rādītājs.

Par vietu sastāvā cīnās arī 25 gadus vecais aizsargs Tonijs Sunds, kurš šosezon Rīgas "Dinamo" sastāvā nospēlēja 34 mačus un atdeva 11 rezultatīvas piespēles.

Arī šogad kandidātu lokā ir Marko Antila, kurš 2019. gadā guva divus vārtus pasaules čempionāta finālā. Cīņā par zelta medaļām Somijas izlases kapteinis palīdzēja komandai ar 3:1 pārspēt Kanādu.

35 gadus vecais Antila šosezon bija Latvijas izlases vārtsarga Jāņa Kalniņa komandas biedrs KHL kluba Helsinku "Jokerit". Pieredzējušais uzbrucējs pamatturnīrā 57 spēlēs sakrāja 14 punktus (8+6).

7. spēle: Vācija - Latvija (1. jūnijs, plkst. 20.15)

Vācijas hokejisti aprīļa beigās un maija sākumā aizvadījuši sešas pārbaudes spēles, taču tikai vienā no tām izdevies uzvarēt:

  • 3:4 pret Slovākiju (pēcspēles metienos)
  • 1:2 pret Slovākiju
  • 1:4 pret Čehiju
  • 4:5 pret Čehiju
  • 1:4 pret Baltkrieviju
  • 2:0 pret Baltkrieviju.

Vācijas izlases sastāvas būvēts pamatā ar pašmāju augstākās līgas jeb DEL čempionāta spēlētājiem. Kandidātu lokā ir Korbinians Holcers, kurš šosezon KHL čempionātā 25 pamatturnīra spēlēs Jekaterinburgas "Avtomobilist" sastāvā guva vienus vārtus un atdeva trīs rezultatīvas piespēles.

33 gadus vecais aizsargs ir ar 206 spēļu pieredzi NHL regulārajā čempionātā, kurā viņam izdevies gūt sešus vārtus un atdot 21 rezultatīvu piespēli. Viņš iepriekš karjerā pārstāvējis Toronto "Maple Leafs", Anaheimas "Ducks" un Nešvilas "Predators".

Vācijas izlases vadība nav uzaicinājusi NHL kluba Detroitas "Red Wings" vārtsargu Tomasu Greisu, jo viņš februārī "Instagram" vietnē pauda līdzjūtību par ASV radio šovu zvaigznes Raša Limbo nāvi. 70 gadus vecais politikas komentētājs bija aktīvs ASV bijušā prezidenta Donalda Trampa atbalstītājs.

Vācijas hokeja zvaigznes uzbrucējs Leons Draizaitls (Edmontonas "Oilers") un vārtsargs Filips Grūbauers (Kolorādo "Avalanche") būs aizņemti NHL izslēgšanas spēļu turnīrā jeb Stenlija kausa izcīņā.

19 gadus vecais uzbrucējs Tims Šticle šosezon debitēja NHL. 52 spēlēs Otavas "Senators" sastāvā viņš guvis 12 vārtus un veicis 17 rezultatīvas piespēles.

Šticle gadu mijā pasaules U-20 čempionātā Vācijas izlases rindās piecās spēlēs guva piecus vārtus un atdeva piecas rezultatīvas piespēles.

Perspektīvais hokejists intervijā laikrakstam "Ottawa Sun" nesen atzina, ka viņš, visticamāk, atteiks uzaicinājumam pievienoties Vācijas valstsvienībai turnīrā Rīgā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu