Eiropas basketbola zvaigznes sāks dalību "EuroBasket 2022" turnīrā

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Slovēnijas basketbolists Luka Dončičs
Slovēnijas basketbolists Luka Dončičs Foto: SIPA/Scanpix

Četrās valstīs ceturtdien, 1. septembrī, sāksies Eiropas vīriešu basketbola čempionāts jeb "EuroBasket 2022" turnīrs, kurā piedalīsies 24 valstsvienības.

Grupu turnīrs tiks aizvadīts Ķelnē (Vācija), Milāna (Itālija), Prāgā (Čehija) un Tbilisi (Gruzija). Savukārt izslēgšanas mači notiks Vācijas galvaspilsētā Berlīnē. 2022. gada Eiropas čempioni tiks noskaidroti 18. septembrī.

Eiropas čempionātā piedalīsies 24 komandas, kas sadalītas četrās apakšgrupās. Katras grupas četras labākās komandas kvalificēsies astotdaļfinālam. Turnīram bija jānotiek jau pērn, taču Covid-19 pandēmijas dēļ tas tika pārcelts.

  • A grupa (Tbilisi): Spānija, Melnkalne, Turcija, Gruzija, Beļģija un Bulgārija
  • B grupa (Ķelne): Francija, Lietuva, Slovēnija, Vācija, Ungārija, Bosnija un Hercegovina
  • C grupa (Milāna): Grieķija, Itālija, Horvātija, Ukraina, Lielbritānija un Igaunija
  • D grupa (Prāga): Serbija, Čehija, Polija, Somija, Izraēla, Nīderlande

Sacensību pirmajā dienā notiks sešas spēles: Spānija - Bulgārija (plkst. 14.30), Bosnija un Hercegovina - Ungārija (plkst. 15.30), Turcija - Melnkalne (plkst. 17.15), Slovēnija - Lietuva (plkst. 18:15), Beļģija - Gruzija (plkst. 20.00) un Francija - Vācija (plkst. 21.30).

Latvijas izlase nekvalificējās šim turnīram, pērn februārī izšķirīgajā mačā piekāpjoties Bulgārijai. Mūsējie spēkojās arī ar Grieķiju, Bosniju un Hercegovinu. Latvijas valstsvienība Eiropas čempionātā nespēlēs pirmo reizi kopš 1999. gada.

Iepriekšējo reizi Eiropas čempionāts norisinājās 2017. gadā, kad turnīrā triumfēja Slovēnija, pa ceļam ceturtdaļfinālā uzveicot Latviju, kas finišēja piektajā vietā. Sudraba medaļas izcīnīja Serbija, bet bronzas godalgas kaklā kāra Spānija.

"EuroBasket 2022" turnīrā piedalīsies vairāk nekā 30 spēlētāji no NBA klubiem. Komandu sastāvos ir arī Eiropas lielākās basketbola zvaigznes Janis Adetokunbo (Grieķija), Nikola Jokičs (Serbija) un Luka Dončičs (Slovēnija).

Lietuvas izlases rīcībā būs NBA spēlētāji Domants Sabonis un Jons Valančūns. Starptautiskās Basketbola federācijas (FIBA) spēka rangā pirmsturnīra prognozēs mūsu kaimiņiem atvēlēta ceturtā vieta.

Eiropas čempionātu vēsturē medaļām bagātākās komandas ir vairs neeksistējošās valstis Padomju Savienība (21) un Dienvidslāvija (17). Medaļu kopvērtējumā nākamā ir Spānija ar 13 godalgām (trīs zelta, sešas sudraba, četras bronzas).

12 medaļas senā pagātnē sakrājusi Čehoslovākija. 10 godalgas ir Itālijas kontā, tālāk rangā ir Francija (9), Lietuva (7) un Grieķija (5). Pa četrām medaļām ir arī Polijai un agresorvalstij Krievijai, kas Ukrainas kara dēļ ir diskvalificēta un šogad nestartēs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu