Šodienas redaktors:
Gatis Kreceris

Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: Bez pārsteigumiem

"Valmiera FC" un BFC "Daugavpils" futbolisti
"Valmiera FC" un BFC "Daugavpils" futbolisti Foto: Valmiera FC/Twitter (X)

​Katru reizi taču nevar pārsteigt. Tad ar laiku tie vairs nav pārsteigumi. Latvijas "Tonybet" futbola virslīgas 8. spēļu kārtā pārsteigumu nebija. Kā, teiksiet, vai tad BFC "Daugavpils" uzvara Valmierā un īpaši jau FS "Jelgava" uzvara Liepājā nav pārsteigumi? Ja ņem šo četru komandu iepriekšējos sasniegumus, tad – noteikti ir. Ja ņem to sniegumu šajā sezonā – tad nav vai arī ir tikai neliels pārsteigums.

Kārtas spēle

Tā tomēr būs spēle Valmierā, nevis FK "Auda" un FK "Tukums2000/TELMS" tikšanās. Pēc trim uzvarām trijās pirmajās spēlēs (labākais starts virslīgā komandas vēsturē) valmierieši nākamajās četrās spēlēs guva tikai vienu uzvaru (3:0 Jelgavā), un arī spēlē ar BFC "Daugavpils" bilanci uzlabot neizdevās – viena uzvara tagad jau piecās pēdējās spēlēs, bet Daugavpils komandai zaudēts abās pēdējās spēlēs savā laukumā. Jau pašā spēles sākumā viesi varēja gūt vārtus, taču vārtsargs Karloss Olsess atvairīja ļoti sarežģītu Bertelemī Didjū sitienu. Ar pirmajām minūtēm viesi apliecināja to, ko pirms spēles teica mājinieku kapteinis Daniels Balodis – proti, Daugavpils komandai ļoti bīstami ir pretuzbrukumi. Taču ne tikai tas. Daugavpils komanda spēlēja interesantāk, ne tikai pārejas no aizsardzības uzbrukumā bija bīstamas, bet arī pozicionālā spēlē viesi nereti radīja valmieriešiem problēmas. Mājiniekiem bija pārsvars, otrajā puslaikā pat diezgan liels pārsvars (kopējā bumbas kontrole – 63 pret 37 procentiem), taču reālu iespēju gūt vārtus bija ļoti maz. Kopējais sitienu skaits 14 pret 13 valmieriešu labā, bet sitieni vārtos – 4 pret divi daugavpiliešu labā. Tikai vienreiz daugavpiliešu vārtsargam Frenkam Orolam nācās pa īstam glābt, savukārt viesiem bija 2-3 bīstami pretuzbrukumi, un viņi varēja panākt arī 2:0 savā labā.

Savus pirmos vārtus virslīgā šīs sezonas tikai otrajā savā spēlē guva Mareks Mikšto, un ar to pietika, lai BFC "Daugavpils" uzvarētu. Pārsteigums? Diezin vai, ja ņem vērā nevis to, ka Valmieras komanda 2022. gadā bija čempione, bet gan notikumus šajā sezonā (it īpaši pēdējās 3-4 spēlēs). Cik ilgi pietiks "pulvera" Daugavpils komandai – tas jau ir cits jautājums. Katrā ziņā komandas spēles saturs (īpaši uzbrukumā) likumsakarīgi ļauj atrasties turnīra tabulā pirmajā trijniekā. Droši vien Valmieras komandas sniegumu ietekmē arī finansiālās problēmas – laukumā neviens neslinko, pašatdeves trūkumu pārmest nevar, tomēr negatīvais fons nevar neietekmēt komandas spēli un vēl vairāk – noskaņojumu treniņos. Jācer, ka nenonāks līdz triju punktu atņemšanai.

Pirmo uzvaru guva FS "Jelgava", kas viesos ar 1:0 pārspēja FK "Liepāja". Pārsteigums? Arī nē. Vēl vairāk – viesiem bija vēl vismaz trīs lieliskas iespējas gūt vārtus (Oloko vien – vismaz divas), viņi spēlēja saturīgāk un interesantāk nekā liepājnieki, un tas gan laikam ir pārsteigums. Kaut gan... Vai tad Liepājas komanda šosezon jau ir demonstrējusi saturīgu un interesantu futbolu visas spēles garumā? Mājinieki divreiz guva vārtus, taču tie abi netika ieskaitīti – vispirms bija spēle ar roku, bet tad tika fiksēta aizmugure. Otrā epizode radīja neizpratni (atcelti gūtie vārti, tad – pēc VAR iejaukšanās – ieskaitīti, bet tad atkal atcelti), un diezin vai tas dara godu tiesnešu brigādei. Vēl lielāku neizpratni rada FK "Liepāja" sniegums. Komandā ir labi spēlētāji, bet spēle... Tieši šajā spēlē redzētā kontekstā atmiņā nāk FS "Jelgava" prezidenta Māra Peilāna teiktais: "Es negrasos mērīties ar naudas makiem ar virslīgas bagātākajiem klubiem, mēs naudu ieguldīsim kluba attīstībā un jauno spēlētāju audzināšanā. Kāpēc maksāt leģionāram 5-6 reizes vairāk, ja viņš nav galvastiesu labāks par pašmāju futbolistu?" "Uz papīra" Liepājas komandas spēlētāji ir labāki par lielu daļu no Jelgavas komandas spēlētājiem, bet laukumā... Šī ir pirmā uzvara virslīgā galvenā trenera amatā FS "Jelgava" trenerim Valerijam Redjko. Jelgavas komandai pirmā uzvara dos papildu pārliecību, kas pēc vēl dažām zaudētām spēlēm jau varēja sākt arī zust.

FK "Auda" ar 2:0 pārspēja FK "Tukums 2000/TELMS" futbolistus. Pērn tukumniekiem divās spēlēs ar "Audu" izdevās atspēlēties no 0:2 un iegūt punktu (2:2), taču šoreiz neizdevās. "Riga FC" ne bez pūlēm apspēlēja FK "Metta" - 2:1, savukārt RFS sliktu laika apstākļu dēļ uz nākamo dienu pārceltajā spēlē ar 4:0 pieveica Grobiņas SC/LFS komandu.

Latvijas meistars

Izcelšu divus BFC "Daugavpils" spēlētājus, kuri atgriezās dzimtajā komandā – Raivi Skrebelu un Jevgeņiju Miņinu. Viņi abi veido stabilu centra un balsta pussarga pāri, kas lielā mērā nosaka arī komandas sniegumu. Raivis atgriezās pilntiesīga dzimtās komandas spēlētāja statusā, bet Jevgeņijs līdz sezonas beigām izīrēts no RFS komandas. Jau ar pirmajām spēlēm bija redzama Skrebela svarīgā loma laukuma vidusdaļā – balsta pussarga pozīcijā –, un tas nav nekāds pārsteigums, jo balsta un centra pussarga pozīcijā viņš BFC "Daugavpils" rindās spēlēja arī iepriekš (debitēja vēl 17 gadu vecumā 2016. gada sezonā, kad komanda izkrita no virslīgas). Nav pārsteigums, ka Raivis ir komandas kapteinis. Savulaik došanās uz Jūrmalas "Spartaku" gan pārsteidza daudzus, runāja, ka Skrebelam caur Jūrmalas komandu varētu rasties iespēja aizbraukt spēlēt uz ārzemēm, taču nekas tāds nenotika. Varbūt arī tāpēc, ka spartakieši viņu maz izmantoja tieši tajā pozīcijā, kurā Raivja devums ir vislietderīgākais. Šosezon visās 8 spēlēs Skrebels pavadīja laukumā visas 720 minūtes jeb "no zvana līdz zvanam". Tas arī daudz ko izsaka.

Miņins dzimtajā komandā debitēja nedaudz vēlāk (Raivim ir 24, Jevgeņijam – 22 gadi), taču kopā ar Raivi ir nedaudz spēlējis, un tāpēc nevajadzēja daudz laika, lai atrastu kopīgu valodu laukumā. Miņins BFC "Daugavpils" rindās debitēja 18 gadu vecumā, bet 2022. gadā devās uz Salaspils "Super Nova" (Daugavpils komandā tikai 5 spēles virslīgā divās sezonās), kurā pērn kļuva par vienu no labākajiem spēlētājiem (10 gūti vārti), un dzirdēju pat Miņinu dēvējam par "virslīgas labāko kreiso kāju". Tieši Salaspils komandā viņš pievērsa čempiones RFS uzmanību un nonāca tās rīcībā. Ar katru nākamo spēli Miņins spēlē arvien pārliecinošāk un šosezon 7 spēlēs laukumā ir pavadījis 626 no 630 iespējamajām minūtēm.

Pirmā riņķa pēdējā spēļu kārtā galvenā spēle, protams, būs "Rīgas duelis" starp "Riga FC" un RFS. Tas notiks sestdien "Skonto" stadionā. Lai kādi pavērsieni ir bijuši un vēl būs sezonas sākumā, taču galvenās pretendentes uz titulu ir tieši šīs divas komandas. Pērn visas četras savstarpējās spēles beidzās neizšķirti, un pērn tieši pēdējā spēļu kārtā izšķīrās, kura no komandām kļūs par čempioni. RFS šosezon spēlēs ar citiem konkurentiem ir zaudējis jau 5 punktus, bet "rīdzinieki" - 6 punktus. "Valmiera FC" dosies uz Tukumu, kur pērn izdevās iegūt tikai vienu punktu (0:0 un 2:3). BFC "Daugavpils" uzņems FK "Liepāja", kuru pēdējās divās sezonās ir uzvarējusi tikai vienreiz – pērn pēdējā spēlē savā laukumā ar 2:1. Komanda, kas ir sezonas patīkamākais pārsteigums, pret komandu, kas sezonas vilšanās. Vismaz pašreiz tā ir. FS "Jelgava" pēc uzvaras Liepājā uzņems Grobiņas komandu. Pagājušā un šā gada virslīgas jaunpienācēju duelis. FK "Metta" spēlēs ar FK "Auda". Metieši nav uzvarējuši jau piecās spēlēs pēc kārtas un piedzīvojuši trīs zaudējumus pēc kārtas. Virslīgā "Audu" līdz šim vēl ne reizes nav izdevies pārspēt. Varbūt beidzot tagad?

Standings provided by Sofascore
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu