Foto un video Mūsu basketbolisti ceļu uz Parīzi bruģē ar graujošu uzvaru

Ar uzvaru Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīru otrdien sāka Latvijas basketbola izlase, kas pašmājās "Arēnā Rīga" ar 83:55 (17:13, 28:11, 13:17, 25:14) pārliecinoši apspēlēja Gruzijas valstsvienību. Uzbrūkot grozam nekļūdīgi, 18 punktus Latvijas labā guva Artūrs Strautiņš, kurš aizvadīja vienu no savām labākajām spēlēm nacionālajā komandā. Par mača labāko spēlētāju tika atzīts Mareks Mejeris. 

Mejeris sakrāja 11 punktus, septiņas atlēkušās bumbas un četras rezultatīvas piespēles, 10 punktus un septiņas atlēkušās bumbas - Rolands Šmits, deviņus punktus guva Dāvis Bertāns, bet astoņus - Artūrs Žagars, kura kontā arī sešas rezultatīvas piespēles.

Pretiniekiem 14 punktus guva Aleksandrs Mamukelašvili.

Latvijas komanda precīzāk meta no visām distancēm, kā arī izcīnīja vairāk atlēkušo bumbu (39:30), vairāk rezultatīvi piespēlēja (20:10) un mazāk kļūdījās (12:16).

Pirmos divus punktus spēlē guva gruzīns Aleksandrs Mamukelašvili, vienīgo reizi izvirzot gruzīnus vadībā. Uz to latvieši atbildēja ar Rolanda Šmita bumbas triecienu grozā no augšas un Daira Bertāna tālmetienu - 5:2.

Lielāko pārsvaru ceturtdaļā latvieši, kuri daudz meta tālmetienus, panāca pēc Šmita diviem gūtiem punktiem - 10:4, ceturtdaļu pabeidzot savā labā ar 17:13 pēc Riharda Lomaža tālmetiena ar atsitienu pret vairogu ceturtdaļas pēdējā sekundē.

Ar trim precīziem tālmetieniem Mareka Mejera un Dāvja Bertāna, kurš realizēja divus metienus pēc kārtas, izpildījumā otrās ceturtdaļas sākumā Latvija panāca 26:13 pārsvaru.

Rezultāta starpībai visu laiku svārstoties virs desmit punktu pārsvara Latvijas labā, Mejeris ar divpunktu metienu nedaudz vairāk nekā minūti pirms puslaika beigām panāca 43:22, pirmo reizi pārsvaram pārsniedzot 20 punktu atzīmi.

Latvijas komandai Dāvis Bertāns puslaikā guva deviņus punktus, realizējot pusi no sešiem tālmetieniem, bet astoņus punktus guva Šmits.

Pretiniekiem rezultatīvākais ar pieciem punktiem bija Mamukelašvili.

Dāvis Bertāns (ar bumbu)
Dāvis Bertāns (ar bumbu) Foto: FIBA.com

Otrā puslaika sākumā lielāko pārsvaru līdz tam spēlē 47:24 ar divpunktu metienu panāca Šmits, taču pēc tam gruzīniem pēc Giorgi Očhikidzes divpunktu metiena izdevās samazināt rezultāta starpību līdz 37:51.

Artūrs Žagars ar divpunktu metienu pēdējās ceturtdaļas sākumā ar divpunktu metienu panāca 19 punktu pārsvaru (60:41), taču 32.minūtē Mamukelašvili ar trīspunktu gājienu ļāva Gruzijai pietuvoties līdz 47:60.

Uz to Latvijas izlase atbildēja ar 13 gūtiem punktiem, pēc Artūra Strautiņa tālmetiena panākot 73:47.

Gruzijas izlase līdz šim nav piedalījusies olimpiskajās spēlēs un FIBA rangā atrodas 23. pozīcijā, kamēr Latvija ieņem sesto vietu. Pērn Pasaules kausā latvieši izcīnīja piekto vietu, bet gruzīni turnīru noslēdza 16.pozīcijā.

Latvijas un Gruzijas valstsvienību bilance oficiālos turnīros līdz šim ir bijusi neizšķirta (2-2), bet sešās pārbaudes spēlēs latvieši ir izcīnījuši divas uzvaras. Pēdējā tikšanās reizē pagājušā gada augustā Latvija tika pie panākuma ar 82:57.

Galvenais treneris Luka Banki Latvijas izlasē startam kvalifikācijas turnīrā ir iekļāvis astoņus spēlētājus, kuri pērn startēja Pasaules kausā. Savukārt pirms astoņiem gadiem olimpiskajā kvalifikācijas turnīrā piedalījās Jānis Strēlnieks, Dairis Bertāns, Jānis Timma un Mareks Mejeris.

Gruzijas izlases rindās ir Tornike Šengelija, kurš aizvadītajā sezonā bija līderis Banki vadītajā Boloņas "Virtus" un Eirolīgā katrā mačā guva vidēji 14,5 punktus spēlē, bet Itālijas A sērijā caurmērā mačā izcēlās ar 13,8 punktiem. Tāpat Gruzijas valstsvienībā ir Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) vienību pārstāvji Goga Bitadze un Aleksandrs Mamukelašvili, kuri rezultatīvi spēlēja pērn Pasaules kausā.

Latvijas basketbolisti 3. jūlijā, plkst. 19, otrā grupas spēlē tiksies ar Filipīnu komandu.

Pirms Latvijas un Gruzijas mača turpat "Arēnā Rīga" otras grupas spēlē Brazīlija ar 81:72 (15:23, 21:19, 16:14, 29:16) pārspēja Melnkalni.

Olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra A grupā Latvijas izlases pretinieces ir Gruzija un Filipīnas, bet otrā grupā spēlē Brazīlija, Kamerūna un Melnkalne.

Grupas divas labākās komandas pusfinālā 6. jūlijā spēlēs ar divām no otras grupas (Brazīlija, Melnkalne un Kamerūna) labākajām komandām. Pusfināla maču uzvarētāji svētdien, 7. jūlijā, cīnīsies par vienīgo ceļazīmi uz Parīzi.

Latvijas basketbolisti divās aizvadītajās pārbaudes spēlēs "Arēnā Rīga" ar 84:63 uzvarēja Ēģiptes valstsvienību, bet Tamperē ar 84:90 zaudēja Somijai.

Lukam Banki Rīgā palīdz treneri Jānis Gailītis un Artūrs Visockis- Rubenis.

Latvijas izlases sastāvs Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram:

Rodions Kurucs (Mursijas UCAM, Spānija), Mareks Mejeris (Klužas-Napokas U-BT, Rumānija), Dāvis Bertāns (Šarlotas "Hornets", NBA), Dairis Bertāns ("VEF Rīga"), Jānis Timma, Jānis Strēlnieks (abi - Santjago de Kampostelas "Obradoiro", Spānija), Rolands Šmits (Stambulas "Anadolu Efes", Turcija), Artūrs Strautiņš (Tortonas "Derthona", Itālija), Klāvs Čavars ("Yokohama", Japāna), Rihards Lomažs (Boloņas "Virtus", Itālija), Kristers Zoriks (Izmiras "Petkimspor", Turcija), Artūrs Žagars (Viļņas "Wolves", Lietuva).

Gruzijas izlases sastāvs Parīzes olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram: Rati Andronikašvili (Sarakosas "Casademont", Spānija), Aleksandrs Mamukelašvili (Sanantonio "Spurs", NBA), Kahabers Jintčaradze ("Al Rayyan", Katara), Duda Sanadze (Pakšas "Atomeromu SE", Ungārija), Giorgi Korsantia, Giorgi Očhikidze (abi - "Kutaisi 2010"), Aleksandrs Phevadze (Tbilisi TSU), Tornike Šengelija (Boloņas "Virtus", Itālija), Luka Maziašvili, Iļja Londaridze (abi - "Kavkasia"), Džo Tomasons (Telavivas "Maccabi", Izraēla), Goga Bitadze (Orlando "Magic", NBA).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu