Ostapenko grūtā cīņā pārspēj Bačinski un turpina nest Latvijas vārdu pasaulē

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Latvijas dāmu tenisa otrā rakete Jeļena Ostapenko ceturtdien Parīzē izcīnīja grūtu uzvaru Francijas atklātā čempionāta («French Open») pusfinālā, trīs setos ar rezultātu 7-6(4), 3-6, 6-3 pieveicot šveicieti Tīmeu Bačinski.

Kāds Latvijas tenisists «Grand Slam» turnīra vienspēļu finālā iekļuvis pirmoreiz karjerā. Iepriekš Ernests Gulbis bija spējis iekļūt šī paša turnīra pusfinālā.

Zīmīgi, ka abas tenisistes šodien svin dzimšanas dienu. Ostapenko paliek 20 gadi, bet viņas pretiniecei Bačinski šī ir 28.dzimšanas diena.

«Esmu tiešām laimīga, mīlu šeit spēlēt, paldies, ka atbalstījāt mani, šī ir ideāla dzimšanas diena,» uzreiz pēc spēles skatītājiem teica Ostapenko. «Vienmēr cenšos spēlēt agresīvi.»

Par sasniegto Ostapenko tikusi pie 1300 WTA ranga punktiem, kas ir vairāk nekā viņa spēja iepriekšējo 12 mēnešu laikā kopā. Tāpat viņa nopelnījusi vairāk nekā miljonu eiro, kas ir gandrīz tikpat cik viņa iespēja visā savā līdzšinējā karjerā kopā. Paredzams, ka nākamajā nedēļā Ostapenko WTA rangā būs vismaz 18.pozīcijā - vienu vietu virs otras Latvijas vadošās tenisistes Anastasijas Sevastovas.

Latvijas tenisiste sestdien finālā tiksies ar pasaules ceturto raketi rumānieti Simonu Halepu, kura ceturtdien vēlāk ar rezultātu 6-4, 3-6, 6-3 apspēlēja WTA ranga trešo numuru Karolīnu Plīškovu no Čehijas.

Ostapenko ir pirmā neizliktā tenisiste, kas sasniegusi šī turnīra finālu kopš 1983.gadā to paveica Mima Jaušoveca. Zīmīgi, ka viņa karjerā vēl nav spējusi tikt pie WTA tituliem. Iepriekšējo reizi kāds tenisists pirmo titulu uzreiz «Grand Slam» turnīrā ieguva 1997.gadā, kad to paveica brazīlietis Gustavu Kuertens - zīmīgi, ka tas notika tieši 8.jūnijā jeb dienā, kad Ostapenko piedzima.

Ostapenko ir rangā viszemāk esošā tenisiste, kas spējusi sasniegt Parīzes sacensību finālu, bet, skaitot visus «Grand Slam» turnīrus, viņa sarakstā ir desmitajā vietā, jo, piemēram, Īvonna Golgagonga, Kima Kleistersa un Žustīne Enāna to paveikušas, neesot rangā. Viņa būs jaunākā tenisiste «Grand Slam» dāmu finālā kopš 2009.gada ASV atklātā čempionāta titula mačā cīnījās dāniete Karolīna Vozņacki. Kopš 2000.gada «Grand Slam» finālā bijušas sešas tenisistes jaunākas par viņu.

Aizvadītā mača pirmās serves Ostapenko nebija pārāk labas un viņa dueļa ievadā nokļuva iedzinējos ar 0-2. Pie otrās breikbumbas Ostapenko paspēja līdz saīsinātajai servei, tomēr pēc tam izsita to ārpus laukuma. Tomēr Ostapenko jau nākamajā geimā atguva breika deficītu un pēc tam noturēja savu servi.

Piektajā geimā Ostapenko vēlreiz tika pie breikbumbas, kuru gan nerealizēja, tomēr kopumā jau Latvijas tenisiste izskatījās labāk. Sekojošajā nākamajā geimā atkal divas breika iespējas bija šveicietei, bet Latvijas tenisiste tās ļoti pārliecinoši atspēlēja, panākot 3-3.

Septītajā geimā Bačinski zaudēja savu servi un Latvijas tenisiste pārņēma vadību, bet pēc tā šveiciete paņēma medicīnisko pārtraukumu, jo iepriekš kādā epizodē bija savainojusi celi. Šī pauze izsita Ostapenko no līdzsvara un nākamajā geimā Bačinski panāca līdzsvaru 4-4. Arī turpinājumā Ostapenko pārāk labi neizskatījās, tomēr, kad desmitajā geimā noturēja savu servi, skaļi iesaucās, lai sevi uzmundrinātu.

Strauji mainoties notikumiem, tagad jau atkal Ostapenko izskatījās daudz labāk. 11.geimā viņa bija tuvu tam, lai iegūtu trīs breikbumbas, tomēr, atrodoties pie paša tīkla, Latvijas tenisistei neizdevās bumbiņu pārraidīt otrā laukuma pusē. Tiesa, nākamajā izspēlē Ostapenko uzvarēja, darbojās pārliecinoši un pārņēma vadību ar 6-5. Tomēr izservēt setu viņai neizdevās un Bačinski panāca 6-6.

Līdzīgās spēles pirmā seta taibreikā pirmajās divās izspēlēs uzvarēja uzņēmējas. Trešajā Ostapenko bija labāka ar lielisku saīsināto sitienu, tomēr Bačinski uzreiz atbildēja ar netveramo servi. Rezultāts vēl bija 3-3, tomēr nākamajās trijās izspēlēs uzvarēja Ostapenko, kas nozīmēja, ka Latvijas tenisiste ieguvusi trīs setbumbas. Pirmo no tām viņa iesita tīklā, bet otro ar lielisku servi realizēja.

Pēc uzvarēta pirmā seta otro Ostapenko iesāka nedaudz atslābināti un uzreiz zaudēja savu servi, tomēr jau otrajā geimā atspēlējās. Turpinājumā spēle ritēja ļoti līdzīgi, nākamajos četros geimos pārliecinoši punktus ņemot servētājām.

Likās, ka līdzīgi būs arī bieži vien nozīmīgajā septītajā geimā, kurā Ostapenko izvirzījās vadībā ar 40:0, tomēr izlaida pārsvaru un tagad jau nokļuva iedzinējos ar 3-4, kas, kā vēlāk izrādījās, bija izšķirošais brīdis setā. Nākamajā geimā Ostapenko divas reizes tika līdz rezultātam «vienādi», tomēr abos šajos sitienos pati pieļāva kļūdas aizsitot bumbiņu par tālu. Turpinājumā Ostapenko vēlreiz nenoturēja savu servi, otrajam setam noslēdzoties ar Ostapenko dubultkļūdu un zaudējumu 3-6.

Trešā seta pirmos trīs geimus samērā droši uzvarēja uzņēmējas, bet īsteni sīva cīņa izvērtās ceturtajā geimā. Tajā jau sākotnēji likās, ka Ostapenko uzvarējusi geimā, tomēr tiesnese pēc atkārtotas apskates secināja, ka viņas bumbiņa izlidojusi ārpus laukuma. Pēc tam piecas reizes rezultāts bija «vienādi», bet deviņas minūtes ilgajā geimā Ostapenko tomēr izdevās uzvarēt, pārņemot vadību ar 3-1.

Kaut Ostapenko mačā kopumā izskatījās labāk un nākamajā geimā viņa arī tika pie breika iespējas, atrauties neizdevās un Bačinski noturēja savu servi, bet vēl pēc brīža atkal panāca izlīdzinājumu 3-3. Spēlē, kas jau labu laiku ritēja ilgāk par divām stundām, abu tenisistu acīs bija redzams nogurums, tomēr neviena no viņām nedomāja padoties un Ostapenko atkal droši ieguva punktu pie pretinieces serves, izvirzoties vadībā ar 4-3. Turpinājumā gan Bačinski pretestību izdevās salauzt un Latvijas sportiste svinēja vēsturisku panākumu, duelim noslēdzoties pēc divām stundām un 28 minūtēm.

Ostapenko pasaules rangā pašlaik atrodama 47.vietā, kamēr viņas pretiniece Bačinski tikmēr ir planētas 31.rakete, bet turnīrā viņa izlikta ar 30.numuru. Tomēr nākamnedēļ jau Ostapenko būs augstāk.

Ostapenko bija jaunākā «French Open» turnīra pusfināla dalībniece kopš 2007.gada, kad četru labāko skaitā iekļuva serbiete Ana Ivanoviča, kurai tobrīd arī bija 19 gadi. Ivanoviča togad sasniedza arī turnīra finālu, taču tajā zaudēja.

Tikmēr «Grand Slam» pusfinālā kāda dzimšanas dienas gaviļniece iepriekšējo reizi spēlēja 2006.gadā, kad arī tieši 8.jūnijā par vietu Francijas atklātā čempionāta finālā sacentās Kima Kleistersa.

Iepriekš Ostapenko un Bačinski savā starpā nebija tikušās, taču abas tenisistes ir labi pazīstamas, jo pērn Ķīnā viņas vienā duetā piedalījās Pekinas WTA «Premier» dubultspēļu turnīrā, kur aizkļuva līdz ceturtdaļfinālam.

Ceļā uz Francijas atklātā čempionāta finālu Ostapenko pirmās kārtas sīvā cīņā ar 4-6, 6-3, 6-2 uzvarēja ranga 128.raketi Luisu Čiriko no ASV. Cīņa ilga vairāk nekā divas stundas un noslēgumā Latvijas tenisiste guva pirmo uzvaru karjerā šajā turnīrā.

Savukārt otrajā kārtā Ostapenko pārliecinoši ar 6-3, 6-2 pieveica pagājušā gada Riodežaneiro olimpisko spēļu čempioni Moniku Puigu no Puertoriko, otro reizi karjerā sasniedzot «Grand Slam» turnīra trešo kārtu, kurā ar 6-1, 6-4 pārspēja Ukrainas pārstāvi Ļesju Curenko, kura ir planētas 42.rakete. Astotdaļfinālā Latvijas tenisiste ar 2-6, 6-2, 6-4 pārspēja 2010.gada turnīra finālisti un ranga 22.raketi Samantu Stosuru no Austrālijas.

Visbeidzot ceturtdaļfinālā Ostapenko ar 4-6, 6-2, 6-2 uzvarēja bijušo pasaules ranga līderi Karolīnu Vozņacki no Dānijas, kura ir pasaules ranga 12.vietas īpašniece.

Ostapenko šosezon uz māla seguma spēlē ļoti sekmīgi, jo, skaitot arī kvalifikācijas mačus, viņa uz šī seguma tikusi pie 20 uzvarām 24 cīņās. Viņa šosezon uz māla sasniedza Čārlstonas WTA «Premier» turnīra finālu, kā arī iekļuva pusfinālā Prāgas WTA «International» sērijas turnīrā.

Tikmēr Latvijas dāmu ranga līdere Anastasija Sevastova Parīzē sasniedza vienspēļu trešo kārtu, kurā zaudēja horvātietei Petrai Martičai, bet dubultspēlēs izstājās pēc pirmās cīņas. Savukārt vīru vienspēļu turnīrā, Ernests Gulbis pirmajā kārtā zaudēja planētas astotajai raketei Marinam Čiličam. Gulbis ATP rangā ir vien 230.pozīcijā, kas viņam ir zemākā kopš profesionālās karjeras paša sākuma, bet nākamnedēļ viņš pasaules rangā atkritīs uz piekto simtu, zaudējot valsts pirmās raketes godu.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu