Orientēšanās karavīru gaumē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No 6. līdz 12. oktobrim Alitā, Lietuvā, notika 41. pasaules karavīru čempionāts orientēšanās sportā. Mārtiņš Sirmais vidējā distancē izcīnīja 3. vietu, bet dāmu komanda (Aija Skrastiņa, Una Arama, Ieva Veģere) gan komandu vērtējumā, gan stafetēs ieguva bronzas medaļas.

Šogad CISM piedalījās orientieristi-karavīri no 26 valstīm un tika sadalīti 8 medaļu komplekti. Jau tradicionāli par CISM orientēšanās sportā favorītiem kļuva Krievijas izlases orientieristi, kuri izcīnīja septiņas augstākā kaluma godalgas. Viņiem salīdzinoši viegli padevās ātri atrast visus kontrolpunktus Lietuvas brikšņainajos un ar nātrēm bagātajos mežos.

Latviešiem vidējā distancē vislabāk veicās Mārtiņam Sirmajam, kurš, pieļaujot minimālas kļūdas distancē (kopumā aptuveni 30 sekundes), uzrādīja augstvērtīgu rezultātu un izcīnīja sudraba medaļu. Arī Jānim Krūmiņam vidējā distance izrādījās īpaši veiksmīga, jo viņš izcīnīja savu līdz šim augstāko – 9. vietu Pasaules karavīru čempionātā. 32. vietā Renārs Roze, 45. Ģirts Liniņš, 52. Kaspars Kārkliņš, 57. Atis Rešķis, bet 69. vietā Edgars Bertuks.

Sievietēm Aija Skrastiņa pārliecinoši sāka savu distanci, tomēr aptuveni 5 minūšu kļūda uz vienu no kontrolpunktiem bija pārāk daudz, lai iekļūtu labāko trijniekā. Tomēr arī 6. rezultāts ir gana labs sasniegums. Savukārt Unai Aramai debijas čempionātā pirmajā distancē izcīnīta 9. vieta. Ievai Veģerei 14. rezultāts, bet Kristīnei Kokinai 24.

Garās distances skrējieni norisinājās tajā pašā kartē, kur iepriekšējās dienas vidējās distances starti, atšķirība vienīgi mērogā (1:15 000 garajā distancē ar 5 m horizontālēm). No vīriešiem šoreiz jau daudz labāk ar karti bija apradis Edgars Bertuks, kurš no latviešiem uzrādīja ātrāko laiku un izcīnīja 16. vietu. Stabils sniegums garajā distancē bija arī Jānim Krūmiņam un Mārtiņam Sirmajam, attiecīgi 21. un 24. vieta. Renāram Rozem 45. rezultāts, Ģirtam Liniņam 49., Atim Rešķim 62., bet Kasparam Kārkliņam 81. rezultāts.

Sievietēm joprojām pārliecinoši ātri distanci veica izlases līdere Aija Skrastiņa, tomēr arī garajā distancē bez kļūdām neiztika un šoreiz izcīnīja „sāpīgo”, bet augsto 4. vietu. Arī Una Arama spēja uzlabot savu iepriekšējās dienas sniegumu – rezultātā 8. vieta. Mazliet sliktāk distancē veicās Ievai Veģerei un Kristīnei Kokinai, attiecīgi 21. un 23. vieta.

CISM tiek apbalvotas arī komandas kopvērtējumā, pēc diviem individuālajiem startiem vērtējot vīriešiem četrus labākos katras dienas rezultātus, bet sievietēm trīs. Latvijas sieviešu izlase izcīnīja 3. vietu, iegūstot bronzas medaļas. Bet vīriem šoreiz pavisam nedaudz pietrūka līdz medaļām – komandu kopvērtējumā 4. vieta.

Pēdējā sacensību dienā dalībnieki veica stafetes skrējienus. Sacensību apvidus bija līdzīgs iepriekšējo dienu kartei – gana zaļš, ar palielām reljefa formām un pietiekoši intensīvu taku, ceļu un stigu tīklojumu. Vīriešiem no valsts drīkstēja startēt divas komandas. Latvijas pirmās komandas sastāvā pirmo etapu veica Edgars Bertuks, bet otrajai komandai Kaspars Kārkliņš. Šoreiz finišu nedaudz ātrāk sasniedza Kaspars – 15. vietā, bet Edgars 17. – garāki farsta posmi un vairākas nelielas kļūdas neļāva noķert pirmos finišētājus. Otrajā etapā devās Ģirts Liniņš (2. komanda) un Jānis Krūmiņš (1. komanda). Jāņa starta pozīcija nebija nemaz tik slikta, jo līdzās startēja igauņu spēcīgākais skrējējs Olle Karners un 10 sekundes vēlāk arī slavenais francūzis Thierry Gueorgiou. Šādā kompānijā sportisti panāca priekšā esošo komandu grupiņu un, lai arī Jānis finišēja 12. vietā, tomēr līdz piektajai vietai bija tikai nepilna minūte. Pēdējā etapā Mārtiņš Sirmais ātri vien apsteidza vairākus konkurentus un saglabāja lielu ātrumu un precizitāti līdz distances beigām. Rezultātā Latvijas pirmā komanda izcīnīja augsto 4. vietu. Mūsu vīri piekāpās tikai divām spēcīgajām Krievijas komandām un Šveices trio. Latvijas otrā komanda izcīnīja 17. vietu, kas ir augstāks rezultāts nekā iepriekšējos gados.

Sievietēm pirmo etapu veiksmīgi veica Ieva Veģere, distances beigu daļā gan pieļāva nelielas kļūdas, tomēr atstarpe līdz medaļām bija pietiekoši maza, lai pārējās komandas biedrenes nezaudētu cerības. Otrajā etapā Unai Aramai labi izdevās komandu pacelt uz trešo vietu. Tomēr joprojām gana tuvu bija gan Igaunijas, gan Zviedrijas orientieristes, bet cīņa par pirmajām divām vietām bija starp krievietēm un lietuvietēm. Aija Skrastiņa distancē skrēja ļoti ātri un, lai arī pieļāva vairākas kļūdas, tomēr tuvākajām konkurentēm igaunietēm neļāva pietuvoties un varēja finišēt ar Latvijas karogu rokās. Līdz ar to Latvijas sieviešu komandai otrā bronzas medaļa šā gada Pasaules karavīru čempionātā.

2009. gadā 42. pasaules karavīru čempionāts orientēšanās sportā notiks Igaunijā, Hānjā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu