Eiduka: Gada labākās treneres apbalvojumam bija pamats

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pieredzējusī Latvijas speciāliste Valentīna Eiduka, kura oktobra vidū tika atzīta par šā gada labāko vieglatlētikas treneri Eiropā, saskata sakarības starp saņemto atzinību un savu sportistu sniegumu.

"Kad man to pateica [par balvu], es domāju, ka tas ir aprīļa joks," intervijā žurnālam "Sporta Avīze" stāsta Eiduka. "Ja paskatās uz rezultātiem, it kā tam visam bija zināms pamats. Zigismunds Sirmais labi startēja pavasarī, taču, ņemot vērā, kā viņš startēja pasaules mačos, domāju - viss ir garām, ka nekas nevar būt. Žūrija skatījās, cik audzēkņu man bijis, kādi bijuši viņu sasniegumi. Taču man tomēr šķiet, ka galvenais atskaites punkts bija šis gads. Domāju, ka balvu piešķīra, pateicoties Vadima Vasiļevska un Sirmā sniegumam."

Kā zināms, Eiduka trenē gandrīz visus Latvijas labākos šķēpmetējus - viņas šā brīža pazīstamākie audzēkņi ir pasaules junioru rekordists Sirmais, kā arī olimpiskie vicečempioni Vasiļevskis un Ainārs Kovals.

Gandarīta par saņemto apbalvojumu

"Šāds apbalvojums ir ļoti svarīgs katram trenerim, tādos brīžos ir ļoti patīkami. Taču, lai tas viss būtu, ir jābūt rezultātiem," piebilst Eiduka. "Trenēt visus vadošos Latvijas šķēpmetējus ir ļoti grūti. Šķiet, sporta spēlēs tas nav tik sarežģīti - kamēr puiši spēlē bumbu, treneris skatās no malas. Ar fizisko darbu ir mazliet vieglāk - viens var pacelt 100, bet cits 150 kilogramus. Nav īpašu problēmu strādāt ar vairākiem vienlaikus, ko nevar teikt par darbu pie tehnikas. Ar jauniešiem vēl ir mazliet vieglāk, jo var salikt vairākus kopā, bet ne jau Kovalu, Vasiļevski un Sirmo. Taču tas nozīmē lielu laika patēriņu. Ziemā mums laika manēžā nav tik daudz. Vietas it kā pietiktu, bet acis ir tikai divas. Ja viens met, man ir jāstrādā ar viņu. Nākamajam tomēr jau ir pavisam citas kļūdas. Uzreiz jāpārslēdzas."

Tāpat Eiduka pastāstīja, kā viņas trenētie sportisti gatavojas šīs četrgades nozīmīgākajām sacensībām - 2012. gada olimpiskajām spēlēm Londonā.

Eiduka: Esmu optimiste

"Gribi vai negribi, bet ir jāstrādā visi četri gadi. Vienam tas sanāk mazliet labāk, citam sliktāk, bet slinkot - to gan nevar atļauties. Piemēram, ja runājam par šo gadu, es nevaru pateikt, ka būtu gatavojušies tikai Olimpiādei," stāsta trenere. "Esmu optimiste. Piemēram, Kovalam šis netīšām iznāca atpūtas gads. Tagad varēs strādāt ar pilnu jaudu. Viņi visi zina, ko grib. Visi grib aizbraukt [uz Londonu], trenere arī. Esam nolēmuši pastrādāt vairāk. Piemēram, Sirmo aizvadītajā sezonā negribējās tik briesmīgi "dzīt". Viņš jau vēl ir jauns zēns. Citādi vienā gadā būs labs rezultāts, bet paies pāris gadu un būs jābeidz. Ja visu izspiedīs vienā gadā, nākamajiem nepietiks."

Eiduka uzskata, ka cīņā par trim ceļazīmēm uz Olimpiādi favorītu statusā ir Vasiļevskis un Sirmais, bet par trešo vietu ritēs sīva cīņa.

Vasiļevska un Kovala starpā pastāv saspīlētas attiecības

"Es nekādi nevaru viņus samierināt. Būtu ļoti jauki, ja viņi spētu atrast kopīgu valodu, jo spēka ziņā abi ir vienādi. Tad mēs taisītu vietējos mačus lēkšanā, skriešanā, mešanā un viņi mācītos. Tas dzītu uz priekšu," uzskata Eiduka. "Ja Kovals atnāk uz treniņu, bet Vasiļevskis vēl metīs, viņš nemaz nesāks sildīties. Šis jautājums ir diezgan smags. Man pašai tas ļoti traucē."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu