Basketbolistēm ļoti vērtīga uzvara Baltijas derbijā

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Ļoti svarīgu uzvaru 2017. gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra spēlē Ķēdaiņos trešdien izcīnīja Latvijas sieviešu basketbola izlase, kas ar 87:81 (17:14, 18:29, 23:16, 29:22) pārspēja Lietuvas valstsvienību, liedzot tai iespēju iekļūt finālturnīrā.

Pēc izcīnītās uzvaras Latvijas izlase krietni palielināja izredzes kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram, savukārt Lietuvas valstsvienība tajā nespēlēs pirmo reizi kopš 2003.gada.

Latvijas izlases sastāvā Anete Jēkabsone-Žogota guva 21 punktu, izcīnīja astoņas atlēkušās bumbas un izdarīja sešas rezultatīvas piespēles, 21 punktu guva arī Anete Šteinberga, bet Gunta Baško-Melnbārde sameta 13 punktus, savāca septiņas bumbas pie groziem un atdeva piecas rezultatīvas piespēles.

Lietuvas valstsvienības rindās Gintare Petronīte guva 31 punktu, izcīnīja desmita atlēkušās bumbas un izprovocēja 13 piezīmes, savukārt Kamile Nacickaite pievienoja 11 punktus.

Pēc pirmajām sešām nospēlētajām minūtēm rezultāts bija neizšķirts 7:7. Arī turpinājumā cīņa ritēja punkts punktā, taču pirmo ceturtdaļu Latvijas izlase noslēdza ar 17:14 savā labā. Valstsvienības sastāvā spēles pirmajā nogrieznī deviņus punktus guva Šteinberga.

Otrās ceturtdaļas sākumā Latvijas izlase veica atrāvienu, izvirzoties vadībā ar septiņu punktu pārsvaru, kam sekoja minūtes pārtraukums, ko pieprasīja Lietuvas valstsvienība. Turpinājumā lieliski spēlēja Lietuvas izlases līderes Petronīte un Nacickaite, kuras sekmēja mājiniecēm 11:0 izrāvienu, kas ļāva laukuma saimniecēm pārņemt vadību.

Lietuvas izlase pirmo piezīmi otrajā ceturtdaļā saņēma vien puslaika pirmspēdējā minūtē. Mājinieces turpināja disciplinēti spēlēt aizsardzībā, savukārt Latvijas valstsvienībai neizdevās apturēt pretinieču līderes. Puslaika pārtraukumā Latvijas basketbolistes devās iedzinēju lomā ar rezultātu 35:43.

Otrā puslaika sākumā Latvijas izlase pamazām atspēlējās un ieguva četru punktu pārsvaru, tomēr pēc trešās ceturtdaļas latvietes atkal nokļuva iedzinējos - 58:59. Ceturtajā ceturtdaļā turpinājās sīva cīņa. Jēkabsones-Žogotas divi sekmīgi trīspunktu metieni neļāva pretiniecēm atrauties vadībā. Latvijas izlases līdere trāpīja vēl vienu tālmetienu 68 sekundes pirms mača beigām, kas tobrīd deva divu punktu vadību ielika pamatus uzvarai.

Baltijas komandām turnīrā šī ir otrā tikšanās, jo pērn novembrī Latvijas izlase Rīgā ar rezultātu 65:62 pārspēja lietuvietes.

Latvijas izlase sestdien izbraukumā Celjē ar rezultātu 51:69 zaudēja Slovēnijai, kurai šis bija otrais panākums turnīrā.

Savukārt Lietuvas izlase, gatavojoties spēlei pret Latviju, pagājušo trešdien pārbaudes spēlē ar 73:64 pārspēja Zviedrijas komandu.

Kvalifikācijas turnīrā A grupā ar divām uzvarām divās spēlēs līdere ir Slovēnija. Divas uzvaras trīs mačos ir Latvijai, savukārt Lietuva piedzīvojusi trīs zaudējumus.

Latvijas sieviešu basketbola izlases sastāvs spēlē ar Lietuvu

Vārds un uzvārdsPoz.Klubs
Anda Eibele1.TTT Rīga
Elīna Babkina1.Pinkk Pecsi (HUN)
Ieva Krastiņa1./2.TTT Rīga
Anete Jēkabsone-Žogota2.Dynamo Kursk (RUS)
Liene Priede2./3.TTT Rīga
Gunta Baško-Melnbārde3.Basket Landes (FRA)
Dita Rozenberga3./4.Charleroi (BEL)
Aija Putniņa4.Nantes Reze (FRA)
Anete Šteinberga4.Chevakata (RUS)
Zane Teilāne5.Samsun (TUR)
Kristīne Vītola5.Perfumerias Avenida (ESP)
Zenta Meļņika5.TTT Rīga

Pēdējās spēles notiks 2016. gada 19. un 23. novembrī, finālturnīrs – 2017. gada jūnijā Čehijā (Prāgā un Hradeckralovā).

Finālturnīram kvalificēsies grupas uzvarētājas un sešas no deviņām otro vietu ieguvējām (salīdzinot bilances, netiks ņemti vērā rezultāti, kas sasniegti spēlēs ar 4.vietas ieguvējām).

Finālturnīrs risināsies pēc jaunas sistēmas, kas savulaik izmantota vīriešu čempionātos un pērn sieviešu pasaules čempionātā: 1.posmā – turnīri 4 grupās, uzvarētājas kvalificējas ceturtdaļfinālam; 2.posmā – grupu otro un trešo vietu ieguvējas izspēlē astotdaļfināla mačus; 3.posmā – ceturtdaļfināli, pusfināli un finālspēles.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu