Bjanki traumas apmēri būs zināmi vien pēc vairākām nedēļām

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Smagā avārijā cietušā Pirmās formulas (F-1) franču pilota Žila Bjanki smadzeņu traumas patiesie apmēri skaidri būs zināmi vien pēc vairākām nedēļām, apgalvo speciālisti.

Pēc pārciestās avārijas un sekojušās galvas operācijas sportists slimnīcā atrodas kritiskā, bet stabilā stāvoklī. Viņa tuvinieki apstiprinājuši, ka notikušā rezultātā Bjanki guvis smadzeņu traumu, kas gan plaši netiek komentēta.

Zināms, ka Bjanki smadzeņu trauma ir plaša mēroga un nav koncentrēta vienā vietā. Tā ierasti izsauc smadzeņu šūnu atrofēšanos, bet ķermeņa atbilde uz traumu - pietūkuma rašanās - saasina iespējamās komplikācijas, jo tādējādi asinīm ir traucēta aizkļūšana līdz smadzenēm. Eksperti apgalvo, ka vidējais atkopšanās ilgums pēc šāda veida traumām nerada vielu optimismam.

«Tas, vai pacients atgūst samaņu un spēj pilnībā atkopties vai arī saskarsies ar jūtamām notikušā sekām, ir atkarīgs no precīzas vietas, kurā smadzenes ir traumētas,» paudis Japānas Tokušimas universitātes Medicīnas fakultātes profesors Šindzi Nagahiro. «Ir tādi, kuri paralizēti pēc tam gultā pavada vairākus gadus, bet ir arī reizes, kad pacients labi reaģē uz rehabilitācijas procedūrām.»

«Parasti ārstiem ir jāgaida vairākas nedēļas vai pat mēnesis, lai šādos gadījumos izteiktu prognozes par traumas apmēriem un iespējamām sekām,» piebilst Nagahiro.

Kā zināms, «Marussia» komandu pārstāvošais Bjanki šausminošu avāriju lielā ātrumā piedzīvoja svētdien F-1 posmā Japānā. Sacīkstes tika pārtrauktas pēc notikumiem lietainās trases 44.aplī, kad pēc vācieša Adriana Zutila («Sauber») ietriekšanās drošības nožogojumā tajā pašā vietā apli vēlāk avāriju piedzīvoja Bjanki, kurš sāniski ietriecās evakuācijas transportā, kas atradās drošības zonā, lai prom no trases nogādātu avarējušo Zutila formulu.

Pēc notikušā sportists bezsamaņā ar ātrās palīdzības mašīnu tika nogādāts slimnīcā, kur konstatēta smaga galvas trauma. Svētdien viņam tika veikta trīs stundas ilga operācija.

Svētdienas sacīkstes nopietni ietekmēja lietainie laikapstākļi, bet pirms notikušās nelaimes atkal bija sācis stipri līt. Rīkotāju virzienā izskanējuši pārmetumi, ka uzreiz pēc Zutila avārijas trasē netika sūtīta drošības mašīna. Paši piloti sūdzējušies, ka krēslas un spēcīgās lietusgāzes dēļ viņiem bija ievērojami apgrūtināta redzamība.

Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) trešdien paziņojusi, ka ir pieprasījusi atskaiti par Japānas «Grand Prix» notikušo. No čempionāta vadības tiek gaidīta maksimāli sīka atskaite par avārijas cēloņiem, kas, iespējams, tiks sagatavota jau līdz šīs nedēļas beigām.

Pašlaik 25 gadus vecais Bjanki F-1 čempionātā un «Marussia» komandā aizvada savu otro sezonu. Pirms tam viņš divas sezonas čempionāta vienībās bija testu pilots.

Šosezon sacensībās Monako francūzis ieguva savus pirmos kopvērtējuma punktus karjerā, izcīnot devīto vietu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu