Spānija pēdējā ceturtdaļā uzveic Poliju un sasniedz Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālu

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Spānijas vīriešu basketbola izlase piektdien Francijā notiekošā Eiropas čempionāta astotdaļfinālā ar 80:66 (25:20, 16:19, 14:16, 25:11) pieveica Poliju.

Lielisku sniegumu uzvarētāju rindās demonstrēja Pau Gasols, kurš guva 30 punktus un savāca septiņas bumbas zem groziem. Pirmajā puslaikā spānis Gasols guva 15 punktus, pie tam bija precīzs visos savos sešos metienos no spēles.

Šajā cīņā muguras savainojuma dēļ spāņiem nevarēja palīdzēt viens no komandas līderiem Rūdijs Fernandess.

Savukārt Polijas izlasē ar desmit punktiem un sešām bumbām zem groziem izcēlās Damjans Kuligs.

Pirmais spēles ceturksnis aizritēja ļoti rezultatīvi, to ar piecu punktu handikapu noslēdza Spānija (25:20). Otrās ceturtdaļas sākumā poļi rezultātu izlīdzināja (25:25), un turpmākajās deviņās minūtēs nevienai no komandām ievērojamu pārsvaru panākt neizdevās, pirmajam puslaikam noslēdzoties ar spāņu divu punktu pārsvaru (41:39).

Trešajā spēles nogrieznī te viena, te otra izlase izvirzījās vadībā, bet ceturksnis noslēdzās neizšķirti 55:55. Tomēr ceturtās ceturtdaļas pirmajā pusē Polija spēja gūt vien divus punktus, uz ko spāņi atbildēja ar 14, panākot jau 69:57 savā labā.

Turpmākajās piecās minūtēs poļi cīņas gaitu lauzt nespēja un uzvaru ar 80:66 izcīnīja Spānija.

Spānijas un Polijas valstsvienības augstākā līmeņa sacensībās kopš 1959.gada tikušās 16 reizes, deviņās no tām uzvarot Polijai. Līdz pat 1980.gada olimpiskajām spēlēm spāņiem poļus neizdevās uzvarēt astoņas reizes, bet turpmākos sešus mačus līdz 2013.gadam uzvarēja Spānija. Aizpērn Slovēnijā pārāki atkal bija poļi, uzvarot ar 89:53.

Spānija Eiropas čempionātos uzvarējusi divas reizes, pie tam abas pēdējo sešu gadu laikā. Savukārt pēdējo 16 gadu laikā spāņi tikai reizi nav izcīnījuši medaļas (2005.gadā), kamēr aizpērn Slovēnijā iegūtas bronzas medaļas.

Savukārt Polija ir 1963.gada Eiropas vicečempione, bet kopš 1971.gada nav finišējusi augstāk par septīto vietu, kamēr aizpērn Slovēnijā poļiem 21.pozīcija.

Spānijas pretiniece ceturtdaļfinālā būs Grieķija, kas sestdien ar 75:54 (16:15, 18:16, 23:11, 18:12) uzveica Beļģiju.

Grieķijas izlasē uzvaru ar 14 punktiem kaldināja Jannis Burusis, bet 13 punkti un deviņas atlēkušās bumbas Kostam Kufosam. Savukārt zaudētāju rindās izcēlās Pjērs Antuāns Žilē, kurš guva 14 punktus un savāca četras bumbas zem groziem.

Grieķija ir divkārtējā Eiropas čempione, pēdējo reizi finālturnīrā triumfējot pirms desmit gadiem, bet četrus gadus vēlāk viņi izcīnīja bronzu, kamēr aizpērn Slovēnijā grieķiem 11.vieta.

Kā zināms, ceturtdaļfinālu pirmo reizi kopš 2001.gada sasniedza Latvijas valstsvienība, kas astotdaļfinālā ar 73:66 pieveica Slovēnijas valstsvienību.

Latvijas izlases pretiniece ceturtdaļfinālā noskaidrosies jau sestdienas vakarā, kad spēkiem mērosies titula aizstāvētāja Francija un Turcija.

Eiropas čempionāta apakšgrupu turnīra izspēle norisinājās četrās pilsētās - Berlīnē (Vācija), Monpeljē (Francija), Zagrebā (Horvātija) un Rīgā. Eiropas čempionātā no katras grupas tālāk turnīram kvalificējās četras labākās komandas.

Eiropas čempionātā tiks dalītas ceļazīmes arī uz 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm. Pie tām tiks turnīra finālistes, bet trešās līdz septītās vietas ieguvējas kvalificēsies olimpiskajam atlases turnīram.

2015.gada Eiropas čempionātam bija plānots risināties Ukrainā, tomēr nestabilās politiskās situācijas dēļ lēmums tika mainīts.

Pirmā Eiropas čempionvienība Latvija līdz šim finālturnīru rīkojusi vienu reizi, kad 1937.gadā ieņēma sesto vietu.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalās jau desmito reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nespēja izkļūt no apakšgrupas, bet šī melnā sērija tika pārtraukta 2013.gadā Slovēnijā, kad Latvija palika vien uzvaras attālumā no ceturtdaļfināla sasniegšanas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu