Baumanis Norvēģijā izcīna 3.vietu EuroRX ieskaitē

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rihards Baumanis

Svētdien Hellas trasē Norvēģijā noslēdzās FIA Pasaules rallijkrosa čempionāta astotā posma cīņas. Startējot ar Supercar klases «Peugeot 208 WRX», 3.vietu EuroRX ieskaitē tajās izcīnīja latviešu rallijkrosists Jānis Baumanis. Cits latviešu rallijkrosists Reinis Nitišs, kurš pārstāv Olsbergs MSE vienību, savā pusfināla braucienā finišēja ceturtais un finālam šoreiz nekvalificējās, lai gan tieši Hellas trasē pērn izcīnīja uzvaru.

Turpinot valdīt vasarīgiem laika apstākļiem, sportisti jau rīta agrumā ieradās Hellas trasē, lai veiktu treniņbraucienus. Jānis Baumanis tajos uzrādīja 22.labāko rezultātu absolūtajā vērtējumā un piekto labāko laiku EuroRX ieskaitē. Apļa laiku blīvums liecināja, ka diena viegla nebūs un par vietu pusfinālā un finālā būs nopietni jāpacīnās.

Svētdienas pirmajā un kopumā trešajā kvalifikācijas braucienā Jānim uz starta līdzās stājās tādas autosporta leģendas kā pagājušā gada rallijkrosa pasaules čempions un šā gada čempionāta līderis Peters Solbergs un Matiass Ekstrēms. Iespēju ar pilnu atdevi paspēkoties ar šiem sportistiem Jānim sabojāja aizdedzes sveces defekts, kura dēļ nedarbojās viens no dzinēja četriem cilindriem. Rezultātā sportists savu braucienu noslēdza piektajā vietā ar ievērojami sliktāku rezultātu kā konkurentiem.

Foto: Rihards Baumanis

«Rīta treniņbraucienos mašīnai bija citi regulējumi, tāpēc uzrādītie apļa laiki nebija īsti labi. Bet uz trešo kvalifikāciju devos ar pilnu pārliecību, jo bija jābrauc kopā ar Solbergu, Ekstrēmu un vēl pāris labiem braucējiem. Sanāca ļoti labs starts, bet diemžēl jau aiz pirmā pagrieziena vienai aizdedzes svecei nolūza gals un motors palika ar trīs cilindriem,» dienas ieskaņu raksturo Jānis.

Uz ceturto kvalifikācijas braucienu Jānis devās jau ar pilnībā funkcionējošu auto. To un sportista potenciālu atspoguļo arī rezultāts - uzvara savā braucienā, trešā vieta kvalifikācijas summā EuroRX ieskaitē un ceļazīme uz pusfinālu. Pusfinālā, līdz kuram nokļuvušie sportisti dara visu, lai sacensības ar to vien nebeigtos un tiktu līdz finālam, izvērtās īsta kontaktcīņa. Vienā no epizodēm Jāņa auto saņēma spēcīgu triecienu pa aizmuguri, taču laimīgā kārtā šajā sadursmē cieta tikai bampers, bet ne balstiekārta un savu sešus apļus garo braucienu latvietis noslēdza otrajā pozīcijā.

Foto: Rihards Baumanis

«Ceturtajā braucienā zināju, ka būs cīņa ar nedaudz lēnākiem braucējiem, tāpēc spiedu, cik varēju, uzvarēju un rezultātā četru kvalifikācijas braucienu summā izcīnīju trešo vietu. Pusfinālā uz starta stājos līdzās ātrākajam braucējam, tāpēc sapratu, ka nav, ko zaudēt un jāiet uz visu banku. Bija ļoti labi laiki, izpildīju arī pats sev uzstādīto uzdevumu apli nobraukt 38,8 sekundēs. Uzdevumu pat pārspēju un finišēju otrais,» par pusfināla cīņām stāsta Jānis.

Pusfinālā sasniegtais rezultāts Jānim garantēja vietu finālā, kur, turpinot braukt savā ritmā un izvairoties no sāncenšu sadursmēm, sportists finišu šķērsoja trešajā pozīcijā.

«Finālā nesanāca starts un pirmajā pagriezienā iebraucu kā pēdējais. Gāja karsti un interesanti, cīņas bija smagas, bet apli pa aplim virzījos uz priekšu un beigās izcīnīta trešā vieta. Domāju, ka labs rezultāts debijai Eiropas čempionātā superkāros,» pēc Norvēģijas posma saka Jānis Baumanis.

Šogad Baumanis aizvada pilnu FIA Eiropas rallijkrosa čempionāta sezonu Super 1600 klases ieskaitē un ar izcīnītiem 100 punktiem ir pārliecinošs kopvērtējuma līderis. Tuvākajam sekotājam Kristiānam Žābo no Ungārijas ir par 25 punktiem mazāk, bet vēl vienu punktu zaudē krievs Ņikita Misjuļa un dāņu sportists Ulriks Linnemans. Jāņa komandas biedrs, krievs Timurs Šigabutdinovs patlaban ieņem piekto vietu ar iekrātiem 64 punktiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu