Mūsējie pasaules čempionātu sāk ar zaudējumu Kanādai

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ar zaudējumu pasaules čempionātu (PČ) piektdien Prāgas O2 arēnā sāka Latvijas nacionālā hokeja komanda, kas A apakšgrupas pirmajā mačā 1:6 piekāpās Kanādas valstsvienībai. Vienīgos vārtus Latvijas izlasē guva kapteinis Kaspars Daugaviņš. Par labāko spēlētāju Latvijas sastāvā atzina Jāni Spruktu, bet kanādiešiem Džeisonu Specu.

Jau mača pirmajās sekundēs kanādieši izdarīja bīstamu metienu uz Latvijas izlases vārtiem, bet teicami nospēlēja valstsvienības vārtsargs Ervīns Muštukovs, kuram šī ir debija pasaules čempionātos. Pēc trim minūtēm ar bīstamu epizodi pie Kanādas vārtiem atbildēja Latvijas hokejisti, taču cīņas rezultātu atklāt neizdevās.

Pirmā perioda sestajā minūtē Lauris Dārziņš izdarīja metienu no asa leņķa, tomēr arī tas bija neprecīzs. Pēc divām minūtēm aizsargs Oskars Cibuļskis izdarīja divus bīstamus metienus pa kanādiešu vārtiem, bet olimpiskos čempionus no vārtu zaudējuma glāba uzbrucējs Džeisons Speca.

Kad bija nospēlēta puse no pirmā perioda, rezultātu ar spēcīgu metienu atklāja Kanādas izlases uzbrucējs Nātans Makkinons. Neraugoties uz ielaisto ripu, Latvijas hokejisti jau pēc pusminūtes izveidoja bīstamu situāciju pie Maika Smita sargātajiem vārtiem, taču rezultātu izlīdzināt neizdevās. Tomēr pēc divarpus minūtēm kanādieši rezultātu dubultoja, kad pirmais pie atlēkušās ripas atradās Speca.

Pēc minūtes Mets Dušeins raidīja ripu augšējā vārtu stūrī un panāca jau trīs vārtu pārsvaru. Lai nedaudz atgūtos no trim zaudētājiem vārtiem, Latvijas izlases galvenais treneris Aleksandrs Beļavskis pieprasīja pusminūtes pārtraukumu.

Lai gan pēdējā perioda minūtē Miķelim Rēdliham bija lieliska iespēja gūt vārtus, tomēr Smits ar kājsargu atsita ripu un trešdaļa noslēdzās ar 3:0 par labu Kanādai.

Neraugoties uz hokeja dzimtenes pārstāvju trim gūtajiem vārtiem, pirmajā periodā metienu skaits bija vien 11:9 kanādiešu labā.

Otro periodu aktīvāk iesāka Kanādas valstsvienība un jau otrajā trešdaļas minūtē četru vārtu pārsvaru panāca «Canucks» vienības aizsargs Dens Hemhuss, bet pēc 44 sekundēm savus otros vārtus guva Speca, kurš veiksmīgi nospēlēja Latvijas izlases vārtu priekšā. Pēc piekto vārtu zaudējuma Latvijas komandas vārtos Muštukovu nomainīja pieredzējušais Edgars Masaļskis.

Tikai spēles 27.minūtē kāda no komandām nopelnīja pirmo noraidījumu, kad divas minūtes uz noraidīto spēlētāju soliņa vajadzēja pavadīt NHL zvaigznei Sidnijam Krosbijam. Lai gan skaitliskajā vairākumā Latvijas izlasei bija trīs labas vārtu gūšanas iespējas, tomēr neviena no tām netika izmantota.

Pēc pusotras minūtes jau kanādiešiem bija iespēja spēlēt vairākumā, kad pretinieku neatļauti kavēja aizsargs Māris Jass. Pēdējā vairākuma sekundē ripu Latvijas vārtu virzienā raidīja Krosbijs, taču precīzs bija Masaļskis.

Atlikušajā perioda daļā kanādieši mēģināja panākt jau sešu vārtu pārsvaru, tomēr viņu centieni bija nesekmīgi un rezultāta tablo pirms trešās trešdaļas vēstīja 5:0 par labu Kanādai. Otrajā periodā Kanādas izlase izdarīja 19 metienus, uz ko Latvijas hokejisti atbildēja vien ar pieciem.

Jau trešās trešdaļas sākumā Latvijas izlase nonāca mazākumā, kad pārkāpumu izdarīja M.Rēdlihs. Tiesa, savu otro vairākumu kanādiešiem realizēt neizdevās. Kad līdz pamatlaika beigām bija palikušas mazāk kā astoņas minūtes, kanādiešu aizsardzības zonā Andris Džeriņš izdarīja piespēli Laurim Dārziņam. Cīņā par ripu ar Dārziņu, Kanādas izlases spēlētāji to netīši piespēlēja Latvijas izlases kapteinim Kasparam Daugaviņam, kurš guva pirmos vārtus savas komandas labā.

Pēc nedaudz vairāk kā minūtes uz noraidīto soliņa bija jādodas čempionāta debitantam Maksimam Širokovam, taču Kanādas izlase vairākumu realizēt nespēja. 23 sekundes līdz pamatlaika beigām Roberts Bukarts neatļauti kavēja Krosbiju, kurš ieguva tiesības izpildīt soda metienu. Kanādas izlases kapteinis bija precīzs un hokeja dzimtenes spēlētāji svinēja uzvaru ar 6:1.

Vārtu guvēji: Latvija - Kanāda 1:6 (0:3, 0:2, 1:1)

1:0 Neitans Makkinons (Speca, Savārds) (9:57).

2:0 Džeisons Speca (Hamhuiss, Makkinons) (13:04).

3:0 Mets Dušēns (Hols, Berijs) (14:11).

4:0 Tailers Tofolijs (Hamhuiss, Burns) (22:20).

5:0 Džeisons Speca (Makkinons, Krosbijs) (23:04)

1:5 Kaspars Daugaviņš (Dārziņš, Džeriņš) (52:06).

6:1 Sidnijs Krosbijs (soda metiens) (59:37).

Metieni: 17 - 42

Savā vienīgajā pārbaudes spēlē pirms pasaules čempionāta Kanāda trešdien ar 4:2 pārspēja Austrijas valstsvienību, kas arī ir Latvijas pretiniece A apakšgrupā.

Savukārt Latvijas izlase sagatavošanās posmā Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) pārbaudes spēļu turnīru noslēdza 11.vietā 12 komandu konkurencē.

Kanādas izlases galvenais treneris ir Tods Maklelans, kurš pagājušajā nedēļā atkāpās no NHL vienības Sanhosē «Sharks» vadītāja amata.

Dienas otrajā (plkst. 21.15) A apakšgrupas spēlē mājinieki čehi spēkiem mērosies ar Zviedrijas valstsvienību.

Pasaules čempionātā startējošās 16 komandas sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantē septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm, kas ilgst no 1. līdz 12.maijam, katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpinās cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas būs spiestas pamest augstāko divīziju. Viņu vietā nākamajā gadā nāks Kazahstāna un Ungārija, kas augstākajā divīzijā atgriezīsies pēc septiņu gadu pārtraukuma.

Latvijas izlase pasaules čempionātā spēlē Prāgā, kur tiks aizvadītas arī izšķirošās cīņas, bet otra apakšgrupa spēkojas Ostravā.

Pasaules čempionāts pēc 11 gadu pārtraukuma atgriezis Čehijā. 2004.gadā turnīrā, kas arī norisinājās Prāgā un Ostravā, triumfēja Kanādas hokejisti, kuri finālmačā ar 5:3 pārspēja zviedrus.

Latvijas valstsvienība spēcīgāko izlašu sabiedrībā startē jau 19.gadu pēc kārtas.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu