Girgensons: Gudļevska mačs pret Kanādu bija viņa labākā diena mūžā

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Latviešu vārtsargam Kristeram Gudļevskim pērn aizvadītais Soču olimpisko spēļu ceturtdaļfināla mačs pret Kanādu bija labākā diena viņa mūžā, uzskata latviešu hokeja uzbrucējs Zemgus Girgensons.

Latvija spriedzes pilnā cīņā pērn februārī piekāpās Kanādai ar 1:2, taču izcīnītā astotā vieta ir valstsvienības visu laiku augstākais sasniegums olimpiskajās spēlēs. Kopumā Gudļevskis aizvadīja lielisku sezonu, ne tikai debitējot Olimpiādē, bet arī Nacionālajā hokeja līgā (NHL).

«Mēs zinājām, ka tieši Gudļevskis sargās vārtus spēlē pret Kanādu, jo viņš ir atlētisks un liela auguma vārtsargs. Turklāt viņam piemita tāds jauneklīgs entuziasms, kas dažbrīd pat nomāc pieredzes trūkumu,» NHL mājaslapā citēts tā brīža Latvijas izlases galvenais treneris Teds Nolans.

Olimpisko spēļu pamatvārtsargs bija pieredzējušais Edgars Masaļskis, kurš kvalifikācijas kārtas mačā pret Šveici atvairīja 32 ripas, palīdzot Latvijas izlasei izcīnīt uzvaru. Savukārt Gudļevskis olimpisko spēļu debijas mačā pret nākamajiem vicečempioniem Zviedriju savos vārtos ielaida piecas ripas.

Tomēr, par spīti vārtsargu sniegumiem, Nolans Olimpiādē pieņēma lēmumu, ka ceturtdaļfināla spēlē pret Kanādas komandu vārtos stāvēs tieši Gudļevskis, kurš mačā pret nākamajiem čempioniem atvairīja 55 metienus. Lai arī Latvijas izlase zaudēja ar 1:2, spēle atstāja milzīgu iespaidu ne tikai uz Olimpiādi, bet arī pašu hokejistu.

«Gudļevskis nira pakaļ ripām. Kanādas hokejisti viņu nomētāja no visām pusēm. Viņa sniegums tajā vakarā bija nepārspējams, ticu, ka viņš to nekad neaizmirsīs,» uzskata Nolans.

«Viņš ir ļoti strādīgs puisis,» atzina Gudļevska komandas biedrs Latvijas izlasē un NHL vienības Bufalo «Sabres» spēlētājs Girgensons. «Gudļevskim patīk cītīgi strādāt, un viņš nekad nepadodas. Tieši tā, manuprāt, bija atslēga spēlē pret Kanādu. Mēs domājām, ka tā ir viņa labākā diena dzīvē.»

«Ja esi vārtsargs, nedrīkst domāt par spiedienu,» skaidroja Gudļevskis. «Viss, par ko jādomā, ir lietas, kuras pats vari ietekmēt. Es domāju tikai par nākamās ripas apstādināšanu.»

«Sabres» vārtsargu treneris un bijušais Latvijas izlases spēlētājs Artūrs Irbe nebija pārsteigts, ka Gudļevskis varēja šādi spēlēt. «Ievērojami ir tas, ka viņš spēja parādīt šāda līmeņa spēli īstajā laikā un īstajā vietā.»

«Sešus mēnešus pirms Soču olimpiskajām spēlēm Gudļevski izmeta no sabiedriskā transporta, jo viņam nepietika naudas, lai nopirktu biļeti un treniņu,» stāstīja Nolans. «Taču šobrīd viņš izskatās pēc NHL spēlētāja. Šis ir vienkārši lielisks stāsts.»

Gudļevska sniegums olimpiskajās spēlēs nebija pēdējais ievērojamākais punkts pagājušā gada sezonā. Neilgi pēc Olimpiādes latviešu vārtsargs veiksmīgi debitēja NHL, kur savā debijas mačā palīdzēja Tampabejas «Lightning» izcīnīt uzvaru ar 3:2 pār Kolumbusas «Blue Jackets» vienību. Pēc tam Gudļevskis arī piedalījās divās izslēgšanas kārtas spēlēs pret Monreālas «Canadiens».

Šosezon latvietis nav izpelnījies izsaukumu uz NHL, taču piedalījies 27 AHL čempionāta spēlēs, kuru laikā izcīnījis 15 uzvaras. Viņš caurmērā katrā no šiem mačiem savos vārtos ielaidis 2,75 ripas un atvairījis 90,1% pretinieku metienu.

Kā zināms, pašlaik 22 gadus vecais Gudļevskis «Lightning» paspārnē nonāca pirms pagājušās sezonas, kad klubs viņu izvēlējās NHL draftā ar kopējo 124.numuru. Latvietis iepriekšējo sezonu sāka Austrumkrasta hokeja līgas (ECHL) komandā Floridas «Everblades», bet pēc neilga laika saņēma izsaukumu uz «Crunch», kur pavadīja lielāko daļu sezonas. Februārī vārtsargs lieliski aizstāvēja Latvijas godu Soču olimpiskajās spēlēs, bet sezonas izskaņā debitēja «Lightning» sastāvā. Tādejādi Gudļevskis kļuva par pirmo spēlētāju vēsturē, kurš vienas sezonas laikā uzspēlējis NHL, AHL, ECHL un olimpiskajās spēlēs.

«Par šādu statistiku sanāk domāt tikai pēc sezonas, jo tās laikā tam vienkārši nav laika,» atzina Gudļevskis.

Kā vēstīts, šosezon veiksmīgu debiju NHL piedzīvoja cits latviešu hokejists Ronalds Ķēniņš, kurš deviņu maču laikā guvis trīs vārtus un veicis trīs rezultatīvas piespēles, izpelnoties pozitīvu lietderības koeficientu +1.

Ķēniņš tagad kļuvis par visu laiku rezultatīvāko latvieti, kas spēlējis «Canucks» vienībā, apsteidzot Herbertu Vasiļjevu.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu