Bagatskis: Vēl ne tuvu nav padarīta darba sajūtas (5)

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas vīriešu basketbola izlasei pagaidām vēl ne tuvu nav padarīta darba sajūtas un joprojām viss ir atkarīgs no pašiem, uzskata valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis.

Noslēdzošajā apakšgrupas mačā Latvijas izlase pirmdien, pateicoties ļoti pārliecinošam cīņas sākumam, ar rezultātu 76:66 pieveica Maķedoniju un pirmoreiz kopš 2001.gada spējusi izkļūt no Eiropas čempionāta apakšgrupas.

Noskaņojums bija labs

«Sagatavošanās process pirms šodienas spēles bija mazliet citādāks. Gan no mūsu, treneru, puses, gan spēlētāji paši palūdza iespēju aprunāties. Tāpat video sesija bija mazliet citādāka,» Latvijas Basketbola savienība (LBS) citē Bagatska izteikumus pēc mača. «Izdarīju to, kas jau iepriekš bija izdomāts šādai izšķirošai situācijai - ja līdz tādai nonāks. Mums vēl ir padomā metodes, kā vairāk uzvilkt spēlētājus. Šodien noskaņojums bija ļoti labs - to parādīja spēles pirmās minūtes.»

Vajadzēja spēlēt gudri

«Bija svarīgas četras lietas. Agresivitāte - bez tās nekas nevarēja būt. Ātrums - vajadzēja censties nokausēt pretiniekus. Varbūt desmit reizes aizskriet pa tukšo, bet skriet,» Bagatskis uzskaitīja faktorus sekmīgi aizvadītam mačam. «Pacietība - tas ir mānīgs priekšstats, ka spēle gāja viegli. Jā, vienubrīd mums bija 20 punktu pārsvars, taču paši redzējām, cik viegli tas izkusa. Tiklīdz mazliet zaudējām koncentrēšanos, pretinieki uzreiz mūs sodīja. Vajadzēja pacietīgi gaidīt savas izdevības, kuras rodas katrā spēlē. Vēl vajadzēja spēlēt gudri, nesteidzoties.»

«Visi šie faktori nostrādāja. Patika, ka šodien bija balanss starp divpunktu un trīspunktu metieniem, ka neaizmirsām par lielajiem spēlētājiem,» teica treneris.

«Bija kļūdas, taču ļoti palīdzēja agresīvais sākums, un veiksmīgi spēlē iesaistījās pirmie trīs spēlētāji, kuri izgāja uz maiņu,» Bagatskis stāstīja par mača sižetu. «Otrajā puslaikā bija nervu spēle. Neviens spēlētājs nav robots, patērējām daudz enerģijas, un desmit punktu beigās - tas nebija tik vienkārši, kā izskatījās.»

Izcīnītā uzvara Latvijai ar trim panākumiem piecos mačos automātiski dod vismaz trešo vietu B apakšgrupā un vietu nākamajā posmā. Ja Latvijas basketbolisti būtu cietuši neveiksmi, viņiem izredzes uz otro posmu tāpat saglabātos, bet būtu jācer uz labvēlīgiem iznākumiem citās grupas spēlēs.

Paveikuši labu darbu

«Esam jau kaut ko izdarījuši - izcīnītas trīs uzvaras, esam tikuši tālāk, bet ne tuvu nav padarīta darba sajūtas,» Bagatskis joprojām ir noskaņots kaujinieciski. «Man patīk spēlētāju pašu runātais, ka vēl nekas nav izdarīts. Esam paveikuši to, kas bija jāpaveic, - izkļuvuši no grupas.

Tālāk būs otrais posms, pēc tam vēl trešais. Kā teicis Če Gevara: «Būsim reālisti - viss ir iespējams.«

»Vispirms jāatjauno spēki un enerģija. Visiem, arī treneriem. Tagad mūsu mērķis ir nākamā spēle. Nav svarīgi, ar ko spēlēsim, mums jādomā tikai par savu basketbolu,» par turpinājumu teica Bagatskis. «Jebkura spēle neatkarīgi no pretinieka mums dos iespējas. Jābūt gataviem tās izmantot.«

Pret Franciju, Ukrainu un ...

»Spēlētājiem vienmēr atkārtoju: «Nekad nesakiet sev, ka jums ir grūti. Padomājiet, ka arī pretiniekiem ir grūti. Mēs būsim tādi, kādu informāciju paši ieliksim sev galvās. Ja pateiksim, ka esam piekusuši, tādi arī būsim,» stāstīja treneris. «Varbūt vairāk izmantosim spēlētājus, kuri līdz šim laukumā bijuši mazāk. Lomas komandā ir sadalītas, bet mēs nevaram ar pieciem spēlētājiem nospēlēt visu čempionātu. Varam tikai uzvarēt atsevišķā spēlē. Visiem atkal būs iespējas.»

«Nav svarīgi ne formāli mērķi, ne uzdevumi - mēs paši sev esam vislielākie kritiķi. Zinām, ka varam un cenšamies sasniegt maksimumu. Ja spēlēsim labu basketbolu, būs arī labas vietas,» optimistiski noskaņots ir treneris.

B apakšgrupā tagad Lietuvai un Serbijai ir pa trim uzvarām četros mačos, bet Latvijas izlasei ir trīs panākumi piecās cīņās. Latvijas basketbolistiem vēl ir ļoti minimālas izredzes pakāpties uz otro vietu. Tas notiks, ja Bosnija un Hercegovina vēlāk pirmdien pieveiks Lietuvu ar 10-14 punktu pārsvaru. Tādā gadījumā otrā apakšgrupā būs Latvija, trešā paliks Bosnija un Hercegovina, bet lietuvieši izkritīs no otrā posma dalībkomandu vidus.

Otrajam turnīra posmam kvalificēsies četru apakšgrupu trīs labākās komandas, bet pārējām izlasēm čempionāts būs noslēdzies. Latvijas basketbolistiem otrajā posmā E apakšgrupā pretiniekos būs trīs labākās komandas no A grupas. Komandas uz otro posmu ņems līdzi pirmā posma savstarpējās spēlēs izcīnītos panākumus.

Ja nenotiks pārsteigumi un Lietuva nepiedzīvos neveiksmi ar vairāk nekā desmit punktiem, Latvijas izlase paliks trešā grupā, otro posmu sāks bez panākumiem un otrā posma pirmajā mačā trešdien plkst.15.30 sacentīsies ar A grupas uzvarētāju, kas būs Francija vai Ukraina.

Latvijas izlase Eiropas čempionātā piedalās jau devīto reizi pēc neatkarības atgūšanas. Līdz šim labākais sasniegums bijis 2001.gada turnīrā, kad tika izcīnīta augstā astotā vieta. Tomēr iepriekšējos piecos Eiropas čempionātos valstsvienība nebija spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Eiropas čempionāts Slovēnijā ilgs līdz 22.septembrim.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu