Muštukovs par "Dinamo", izlasi, Angliju un naudu karjerā

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: No personīgā arhīva

Uzaicinot uz sarunu Latvijas hokeja vārtsargu Ervīnu Muštukovu, viņš atsaucās tā: ''Jā, protams, kāpēc gan ne?'' Viņa karjera vijusies caur Ziemeļameriku, Veco kontinentu, ir pārstāvējis Rīgas "Dinamo'' un kopā ar Latvijas valstsvienību piedalījies visu sportistu sapņu pasākumā - Olimpiskajās spēlēs Vankūverā.

- Teju sākusies vasara, ar ko esi aizņemts šajā gada laikā?

Trenējos. Nesen atgriezos no Anglijas, bet tā neko īpašu nedaru. Atpūta bija divējāda. No Anglijas mājās braucu ar mašīnu, tad izbraukāju tuvējās valstis, bet tā citādi nekā.

- Kad tev sākas sezona? Un cik ilgi vari atpūsties starpsezonā?

Man jaunais darba līgums stājas spēkā no 1. augusta. Tas ir oficiāli, bet pārējais jau neoficiāli. Protams, kā jau katru gadu, profesionāliem sportistiem sevi ir jāuztur formā. Citādi nemaz nevar.

- Iepriekšējā sezonā pārstāvēji Anglijas elites līgas vienību Šefīldas "Steelers", laboji līgas rekordu aizvadītajās sausajās spēlēs un kļuvi par čempionāta labāko vārtsargu komandu vērtējumā. Ko vari pastāstīt par šo līgu, kāds hokejs tur tiek spēlēts?

Tur vairāk spēlē Ziemeļamerikas stila hokeju, jo daudzi spēlētāji ir no Kanādas un ASV. Kopumā tāds vidēja līmeņa hokejs. Vārtsargiem tas gan ir labs, jo tiek izdarīti daudz metienu. Par to ziņo arī mediji. Protams, britiem hokejs salīdzinoši nav nekas. Viņiem ir futbols, regbijs, golfs utt., bet tas nebūs sliktāks par čempionātu, uz kuru tagad došos, - Dānijas.

Ervīns Muštukovs
Ervīns Muštukovs Foto: no personīgā arhīva

Kad sāku spēlēt Anglijā, mani izvēlēja spēlēt pret NHL komandu Bostonas "Bruins". Uz to maču bija ieradušies pāris aģentu no Eiropas. Pēc spēles ar mani sazinājās viens zviedru aģents. Viņš teica, lai pēc sezonas dodu ziņu. Nepienāca sezonas beigas, kad viņš pats ar mani sazinājās. Redzēja, ka ir laba statistika, un ar viņa palīdzību nonācu Dānijā.

- Tev pašam sava aģenta nav?

Sākumā man bija Artūrs Dzelzs, bet viņam nekā konkrēta nebija, un man nācās pieņemt zviedru aģenta piedāvājumu.

- Atgriežoties pie Anglijas hokeja, vai vari salīdzināt to ar Baltkrievijas atklāto čempionātu?

(Pēc neliela pārdomu brīža.) Domāju, ka līmenis plus mīnus ir vienāds. Lietderīgāk tieši vārtsargiem ir spēlēt Anglijā, jo no turienes vairāk ir atvērta Zviedrija, tā pati Dānija. Bet no Baltkrievijas ir grūtāk kaut kur tikt. Līmeņa ziņā domāju, ka ir vienāds. Anglijā hokeju spēlē trijās maiņās, ar vairāk metieniem, tāds ziemeļamerikānisks.

- Anglija ir izdevīgāka arī finansiālajā ziņā?

Personīgi man jā. Anglijā man maksāja divarpus tūkstošus latu mēnesī. Baltkrievijā, kad spēlēju "Dinamo'', man maksāja mazāk. Tā ka ir izdevīgāk.

- Tev bez Dānijas kluba piedāvājuma bija vēl kādi varianti vai tu, ilgi nedomājot, pieņēmi viņu piedāvājumu?

Bija variants no Kazahstānas Karagandas kluba ''Sariarka''. Aizvakar un vakar (saruna notika ceturtdien) man zvanīja viens aģents no Kazahstānas un tās komandas treneris. Viņš teica, ka mani ir ieteicis Leonīds Beresņevs, abi nākot no vienas pilsētas. Esot laba komanda, un viņi gatavošoties piedalīties KHL. Teica, lai braucu spēlēt. Piedāvāja man 70 000 ASV dolāru sezonā plus prēmijas. Viss uz papīra izskatījās labi, bet es nevarēju pieņemt. Laikam jau līmenis tur ir labs, taču nav atzīts. Es domāju, kur pēc tam es varēšu tikt? Izvēlējos saņemt divreiz mazāk un Dāniju.

- Cik daudz esi informēts par savu jauno klubu? Vai zini, ka viens Odenses komandas hokejists pārstāvēja strauji progresējošās Dānijas valstsvienību pasaules čempionātā?

Zinu gan, jā. Cik zinu, sākumā sastāvs tur tiek komplektēts no vietējiem spēlētājiem un pēc tam meklēs leģionārus. Ar mani pirmo parakstīja līgumu, viņi gribēja vārtsargu. Tagad sāk meklēt viesspēlētājus - kanādiešus, amerikāņus un zviedrus. Tiesa, es nezinu, kāds ir leģionāru limits Dānijas līgā. Viņi man pirmajam izteica variantu. Es zinu, ka ir liela atšķirība: kad pirmais paraksti, tad klubam vēl ir nauda, bet sezonas beigās viņi tev samaksā, cik nu vien var. Es savus 25 tūkstošus eiro gribēju, un viņi man to arī iedeva. Vairāk no dāņiem nevar izspiest (smejas).

- Jau nedaudz pieskārāmies pasaules čempionātam. Tad nevaru tev nepajautāt, ko domā par Latvijas izlases sniegumu tajā. Tomēr pats esi bijis šajā virtuvē.

Nekad neesmu bijis pasaules čempionātā, bet esmu aizbraucis uz Olimpiskajām spēlēm. Latvijas sniegums... (Nopūšas.) Uzskatu, ka nospēlēja diezgan veiksmīgi. Realizētu vienu ''bullīti'' un būtu varoņi, tāpēc es nekad tā nekritizēju. Varēja jau gan somus, gan dāņus vinnēt, taču šoreiz nepaveicās. Gan jau nākamreiz. Visas spēles gan neredzēju. Masaļskis labi nospēlēja, viņš daudz glāba, arī Mārtiņš Raitums savu izdarīja. Savu iespēju, cik nu viņam deva, - izmantoja.

- Esi apostījis gaisu arī Kontinentālajā hokeja līgā (KHL), dažas spēles aizvadot Rīgas "Dinamo'' sastāvā. Kāpēc tu neaizķēries šajā līgā? Ir dzirdēts, ka nebiji starp Jūliusa Šuplera mīluļiem.

Tā varētu teikt. Es laikam nebiju neviena favorīts. Laikam jau domāja, ka neesmu gatavs. Tagad tie vārtsargi, kas viņiem būs, es gan nezinu, kādi, domā, ka ir gatavi. Laikam biju švaks (smejas).

- Tagad, kad ir nomainījies Rīgas "Dinamo'' galvenais treneris, Normunds Sējējs tevi neuzrunāja? Kluba vadība taču no dibināšanas brīža atkārto, ka prioritāte ir pašmāju spēlētāji.

Nē. Līdz tādiem brīnumiem būtu ilgi jāgaida (sirsnīgi iesmejas). Jaunajiem vārtsargiem jau paveiksies. Viņiem ir jāizmanto sev dotā iespēja. Ja nebūtu "Dinamo'', viņiem nebūtu vispār kur spēlēt. Būtu jādomā par Angliju vai Spāniju, bet kurš viņus ņems tur? Tāpēc ir jāizmanto iespēja.

- Ko tu izvēlētos? Oļega Znaroka trenētajā Maskavas "Dinamo" klubā būt otrais vārtsargs vai pirmais, piemēram, Zviedrijas vai Somijas augstākās līgas komandā?

Protams, ka otrais variants. No mūsējiem tur bija [Sergejs] Naumovs, un es domāju, ka no latviešiem tur neviens vēl ilgi netiks. Ja kāds tagad tiek "Dinamo'', tas tomēr vairs nekotējas tik augstu. Latvijas klubs un ņems latviešus. Lai kāds jaunais vārtsargs pamēģina tikt Anglijas, Spānijas vai Horvātijas līgā! Nu neņems tur tāpat vien.

- Jautāju tev tāpēc, ka Znaroka vadītajās komandās parasti izteikti daudz spēlē pirmais numurs. Otrais laukumā tiek reti.

Principā tas ir pareizi. Es Anglijā spēlēju visas spēles. Bija 62, un es piedalījos 60. Divas izlaidu, jo ar izlasi biju turnīrā Norvēģijā. Citādi es būtu visas 62 spēles nospēlējis. Tā tikai var gūt panākumus. Ja sāk raustīt - te vienu, te otru ieliek, tas neaizved līdz čempiontitulam.

Ervīns Muštukovs
Ervīns Muštukovs Foto: no personīgā arhīva

Nu kaut ko jau tur sauca, bet beigās es kandidātos savu vārdu neatradu (balsī jūtams rūgtums). Nu laikam es viņiem nepatīku vai arī domā, ka spēlēju sūdīgā līmenī. Tas jāprasa viņiem. Kad nospēlēju divas spēles Rīgas "Dinamo" un vēl 24 Baltkrievijas līgā, man teica, ka par maz spēlēju. Lai gan Edgars Lūsiņš ar 3,1 spēli tiktu paņemts, protams, ja nebūtu traumas. Tāpat arī Mārtiņš Raitums pagājušajā sezonā nospēlēja 20 vai 23 spēles Anglijā - viņu paņem, es nospēlēju 60, taču mani ne. Tie ir salīdzinājumi, pēc kuriem es saprotu, ka neesmu vajadzīgs.

- Visbeidzot - kas ir tava favorīte pasaules čempionātā?

Esmu par Kanādu, jo esmu tur spēlējis. Man patīk viņu rādītais hokejs, bet tas tik tā nosacīti. Principā man patīk arī, kā spēlē krievi.

- Sportistam vissvarīgākais ir, lai veselība turas. To arī tev novēlu. Ko vēl novēlēt?

Paldies. Novēli man panākumus jaunajā sezonā!

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu