Igo Japiņš par 20. Vienības braucienu (1)

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šogad Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciens notiks jau 20. reizi. Deviņas no tām Latvijā plašāko velobraukšanas pasākumu organizējis Igo Japiņš.

- Šogad Vienības brauciens notiks jau 20. reizi. "Igo Japiņa sporta aģentūra" to rīko kopš 2000. gada. Kā tu šo gadu laikā vērtē tā izaugsmi? Kas mainījies, kas nācis klāt?

Vienības braucienu rīkoju 2000. gadā un tad no 2003., tātad šī būs 9. reize. Ik gadu pieaug dalībieku skaits, taču arī mēs ikreiz domājam, ko un kā uzlabot, lai būtu ērti gan dalībiekiem, gan rīkotājiem.

- Vienības velobraucienam šogad ir jubilejas gads. Vai šogad plānoti kādi pārsteigumi, jauninājumi atšķirībā no iepriekšējām sacensībām?

Būs jauna trase Sporta šosejas braucienam. Esam to pagarinājuši līdz 102 km, un tā maršruts būs Sigulda - Cēsis - Sigulda.

- Zinu, ka dalību Vienības braucienā apstiprinājuši vairāki pazīstami Latvijas sportisti. Vari atklāt, kuri tie būs?

Tā saucamie VIP jeb pazīstamie cilvēki parasti nesteidzas ar pieteikšanos un dara to pēdējā brīdī. Pašlaik ir skaidrs, ka piedalīsies 2000. gada pasaules čempions Romāns Vainšteins - tieši šogad aprit 10 gadi, kopš viņš kļuva par čempionu. Tāpat brauks LOK prezidents Aldons Vrubļevskis, Juris Savickis un daudzi citi.

- Velosipēds pašlaik ir modes lieta, ar to brauc ne tikai sportisti, bet arī ikdienā - nopietni kungi uzvalkos, dāmas kleitās. Vai arī tu to jūti?

Es to ne vien jūtu, bet redzu! Mana biroja logs ir uz Brīvības ielas pusi (pie VEF), un pa jauno veloceliņu visas dienas garumā pārvietojas riteņbraucēji.

- Vienības brauciens vairāk ir sporta vai tomēr izklaides pasākums?

Tie ir svētki, kuros svarīgais ir kopības sajūta un kuri vieno tos, kam ir viens kopīgs vaļasprieks - velobraukšana . Ikviens var brīvi izpausties: sacensties šosejas vai MTB trasē veselības vai prieka pēc nobraukt Tautas braucienu, var neparasti apģērbties, radoši noformēt velosipēdu vai pat uzkonstruēt ko pilnībā jaunu.

- Vai Tautas braucienu - 36 km - var nobraukt ikviens, vai arī tomēr nedaudz jātrenējas?

36 km nav daudz, bet grūtākā vieta, protams, ir Siguldas kalns. Mūsu mērķis ir, lai cilvēki trenējas un brauc ar velosipēdiem arī ikdienā, nevis reizi gadā, tad arī Siguldas kalns neliksies grūs.

- Vienības brauciens notiks pēc nedaudz mazāk nekā mēneša - 5. septembrī. Ja cilvēks ilgi ar velosipēdu nav braucis, bet vēlas, vai mēneša laikā iespējams "uztrenēties"?

Jā noteikti. Mininumam pietiks, ja pāris reizes nedēļā mierīgā ātrumā izbraukt ar divriteni pa 1 - 1,5 stundai. Lai dibens pierod pie sēdekļa. Kādu laiku pirms sacensībām būtu vēlams izbraukt arī vismaz pusi no distances.

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu