Vienkārši goda lieta (20)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: torino2006.org

Lielajam hokejam pavisam neierastā laikā - pulksten 12.30 pašā dienvidū - savu pēdējo spēli Turīnas olimpiādē šodien acīmredzot aizvadīs Latvijas hokeja izlase. Cīņā par piekto vietu B grupā mūsu pretinieki būs Kazahstānas hokejisti.

Cīņasspars un olimpiskais gods

Protams, pēc diviem graujošiem zaudējumiem Zviedrijai un Krievijai ar kopējo vārtu starpību 3:15 liela daļa mūsu komandas patriotu jau ir novērsušies no saviem varoņiem, kas pāris dienu iepriekš sajūsmināja ar izcīnīto punktu pret amerikāņiem un cienīgi nospēlēja ar ātrajiem slovākiem.

Citi vienkārši sēro un gaida pasaules čempionātu Rīgā, bet nelabvēļi savas mēles jau uztrinuši asas kā bultas un tagad šausta visu un visus pēc kārtas, kas saistīti ar mums tik ļoti mīļo spēli.

Līdz pilnībai un kārtībai Latvijas hokejā patiešām ir tālu, un to, cik lielus augļus var nest pacietīgs, kvalitatīvs un ilgs darbs, vislabāk rāda Latvijā tik bieži piesauktais Šveices piemērs. Par Alpu zemes sasniegumiem mīl runāt, bet neviens nemēģina kaut ko darīt. Lietuva dod naudu basketbolam, un ir uzvaras, Šveice (lai arī ļoti bagāta valsts) dod naudu hokejam, un arī ir uzvaras.

Divas pēdējās runā pašas par sevi - 3:2 pār pasaules čempioniem čehiem un 2:0 pār olimpiskajiem čempioniem kanādiešiem...

Ļoti iespējams, ka olimpiskās medaļas "pulksteņu ražotāji" nedabūs tik un tā, toties būs gandarījums par ieguldīto darbu un nebūs tādas vilšanās, kas Latvijas sabiedrību ikreiz pēc cerīgām uzvarām vai neizšķirtiem pēc brīža atkal nogrūž vilšanās un bēdu bezdibenī.

Bet nekas jau nav beidzies - vēl vesela olimpiskā hokeja spēle priekšā, kurā mēs no savas komandas neko vairāk par kārtīgu cīņassparu no pirmās līdz pēdējai sekundei nemaz neprasām.

"Sarkanbaltsarkanajiem" nav kur atkāpties. Uzvara pēdējā spēlē būtu apliecinājums, ka komanda spēj piecelties pēc diviem pamatīgiem nokdauniem.
"Sarkanbaltsarkanajiem" nav kur atkāpties. Uzvara pēdējā spēlē būtu apliecinājums, ka komanda spēj piecelties pēc diviem pamatīgiem nokdauniem. Foto: AFI

To apliecina arī TVNET Sports aktīvākie lasītāji, kas, izsakot savu viedokli par sāpīgā zaudējuma iemesliem mačā ar krieviem, kā vienu no galvenajiem ir nosaukuši tieši mūsu komandas cīņasspara trūkumu - 42%. Mazliet vairāk - 44% paliek pie tā, ka Krievijas komandas meistarība ir bijusi daudz augstāka.

To patiešām negribas apstrīdēt, taču Kazahstānas izlase nekādā gadījumā nav tā komanda, kas varētu uzvarēt Latviju uz meistarības rēķina. Šoreiz patiešām visu izšķirs cīņasspars un vēlēšanās. Galu galā tā ir un paliek goda lieta pārstāvēt savu zemi olimpiskajās spēlēs.

Brīnumzemes statistika

Kas attiecas uz mikroskopiskajām izredzēm iekļūt ceturtdaļfinālā, tad tās patiešām ir niecīgas un lielākā bēda ir mūsu komandas ļoti negatīvajā gūto un zaudēto vārtu starpībā. Uzvara pār Kazahstānu un amerikāņu zaudējums krieviem Latvijas izlasi ar trīs punktiem nostādītu līdzās ASV izlasei.

Līdzās, bet tomēr vienu turnīra tabulas pakāpienu zemāk. Amerikāņiem vārtu attiecība ir +1, Latvijai -15, un negribas ticēt, ka jeņķī zaudēs krieviem, piemēram, ar 0:7, bet Latvija ar 9:0 apspēlēs Kazahstānu.

Latvijas izlasē rezultatīvāko spēlētāju godu dala Sandis Ozoliņš (1+3) un Aleksandrs Ņiživijs (2+2).

Latvijas izlases sastāvs Vārtsargi - Artūrs Irbe, Sergejs Naumovs, Edgars Masaļskis. 1. maiņa: Kārlis Skrastiņš - Arvīds Reķis, Grigorijs Panteļejevs - Aigars Cipruss - Mārtiņš Cipulis. 2. maiņa: Sandis Ozoliņš - Atvars Tribuncovs, Aleksandrs Ņiživijs - Aleksandrs Semjonovs - Leonīds Tambijevs. 3. maiņa: Rodrigo Laviņš - Krišjānis Rēdlihs, Herberts Vasiļjevs - Ģirts Ankipāns - Vladimirs Mamonovs. 4. maiņa: Georgijs Pujacs - Agris Saviels, Miķelis Rēdlihs - Armands Bērziņš - Māris Ziediņš.

Kazahstānas krievi un divi NHL profi.

Šo Mariana Hosas metienu Vitālijs Koļesņiks tomēr nespēja atvairīt.
Šo Mariana Hosas metienu Vitālijs Koļesņiks tomēr nespēja atvairīt. Foto: torino2006.org

Jā, Kazahstānas izlasē kolorītus austrumniekus neatrast, taču, tāpat kā "sarkanbaltsarkano" rindās, tajā ir divi vīri ar NHL "zīmodziņu uz pieres". Pirmkārt, tas ir ilggadējais Toronto "Maple Leafs" uzbrucējs Nikolajs Antropovs, kurš gan Turīnā pagaidām ir bez rezultativitātes punktiem.

Otrs pasaules hokeja mekas pārstāvis ir 26 gadus vecais Kolorādo "Avalanche" rezerves vārtsargs Vitālijs Koļesņiks, kurš olimpiādē ir sargājis vārtus divos mačos - vidēji trīs ripas spēlē. Labākā no tām bija ar Slovākiju, kurai Koļesņiks un Co zaudēja tikai sīvā cīņā ar 1:2.

Nomināli pirmais Kazahstānas numurs tomēr ir Krievijas superlīgas pārstāvis Vitālijs Jeremejevs, kurš tāpat piedalījies divās spēlēs, vidēji ielaižot četras ripas. Tomēr arī viņa rēķinā ir viens ļoti sekmīgais mačs - 0:1 pret Krieviju.

Turnīra ievadā mūsu šodienas pretinieki līdzīgi kā Latvija ar 2:7 dabūja pērienu no zviedriem, bet pēc tam jau daudz līdzvērtīgākā cīņā ar 1:4 piekāpās amerikāņiem.

Kopējā gūto un zaudēto vārtu attiecība - 4:14.

Vitālijs Jeremejevs (vidū) mačā ar Krieviju atvairīja 49 metienus!
Vitālijs Jeremejevs (vidū) mačā ar Krieviju atvairīja 49 metienus! Foto: torino2006.org

Komandas rezultatīvākais hokejists ar trīs gūtajiem vārtiem ir jaunākais no brāļiem Koreškoviem - Jevgeņijs, kurš kopā ar vecāko brāli Aleksandru un Antropovu arī veido Kazahstānas izlases triecienmaiņu.

Latvijas un Kazahstānas komandu ceļi līdz šim ir krustojušies divreiz. 1998. gada pasaules čempionātā Šveicē Latvija samala savus pretiniekus ar 7:2, bet pirms diviem gadiem Prāgā cīņa jau bija daudz sīvāka, un tomēr ar 3:1 pārāki atkal bija baltieši.

Kazahstānas izlases sastāvs Vārtsargi - Vitālijs Jeremejevs, Vitālijs Koļesņiks, Kirils Zinovjevs. 1. maiņa: Aleksejs Koļedajevs - Artjoms Argokovs, Konstantīns Šafronovs - Dmitrijs Dudarevs - Andrejs Pčeļjakovs. 2. maiņa: Andrejs Savenkovs - Deniss Šemeļins, Aleksandrs Koreškovs - Jevgeņijs Koreškovs - Nikolajs Antropovs. 3. maiņa: Aleksejs Vasiļičenko - Jevgeņijs Pupkovs, Andrejs Ogorodņikovs - Andrejs Samohvalovs - Dmitrijs Upers. 4. maiņa: Vladimirs Antipins - Oļegs Kovaļenko, Sergejs Aleksandrovs - Andrejs Trošinskis - Fjodors Poļiščuks.

Komentāri (20)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu