Futbola zem kupola - Baltijā pirmais Latvijā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien ar H2O svētku futbola turnīru bērniem Jaunatnes futbola centrs "Skonto" (JFC "Skonto") sadarbībā ar Rīgas domi oficiāli atklāj Latvijā un visā Baltijā pirmā un pagaidām vienīgā mūsdienīgā sintētiskā klājuma futbola laukuma kupolveida pārsegumu. Rīgas dome moderno kupolu iznomājusi JFC "Skonto" uz vienu gadu ar iespēju šo līgumu pagarināt.

JFC "Skonto" dibināts 1996. gada janvārī ar mērķi popularizēt futbolu Rīgā un Latvijā, kā arī gatavot bāzes komandas spēlētājus futbola klubam "Skonto" un mūsu valsts futbola izlasei. Šobrīd Latvijas čempionātā piedalās 28 jauno futbolistu komandas - vairāk nekā 500 bērnu vecumā no 4 līdz 18 gadiem, kas trenējās JFC "Skonto" paspārnē.

Dome kupola iegādei piešķīra vairāk nekā pusmiljonu latu

Līdzekļus kupolveida pārsega iegādei 571 709,09 Ls apmērā piešķīrusi Rīgas dome. Aptuveni pusmiljonu dolāru vērto futbola laukumu ar ceturtās paaudzes sintētisko segumu JFC "Skonto" pirms trīs gadiem uzdāvināja Latvijas Futbola federācijas prezidents Guntis Indriksons, lai bērni vasarā svaigā gaisā ezera krastā varētu trenēties futbolā. "Līdz ar kupola uzlikšanu dārgais sintētiskais segums nestāvēs dīkā arī ziemā," ir gandarīts JFC "Skonto" direktors Raimonds Laizāns. Viņš uzsver, ka tagad JFC "Skonto", Rīgas pašvaldības bērnu un jaunatnes futbola programmas zēnu un meiteņu grupu un Rīgas futbola skolas audzēkņiem būs nodrošinātas atbilstoša līmeņa treniņu iespējas, kas ļaus sagatavot konkurētspējīgus futbolistus Eiropas līmenī.

Rīgas domes Izglītības, jaunatnes lietu un sporta komitejas priekšsēdētāja Baiba Brigmane atzīst: "Priecājos, ka Rīgā arvien biežāk parādās vietas, kur tiek nodrošināti labāki apstākļi sportošanai. Mums tagad Rīgā būs vieta, kur bērniem trenēties un spēlēt futbolu visu gadu jebkuros laika apstākļos."

Rīgas domes priekšsēdētājs Aivars Aksenoks: "2005. gadā Rīgas dome piešķīra nepieciešamo finansējumu futbola laukuma kupolveida pārsega iegādei, lai nodrošinātu bērnu un jauniešu komandu sekmīgu treniņprocesu. Klimatiskie apstākļi Latvijā rudens, ziemas un pavasara sezonā ir nepiemēroti futbola treniņiem, atklātu sporta būvju izmantošanas iespējas šajā periodā ir ierobežotas, tāpēc jautājums par darba organizēšanu telpās ļoti aktuāls. Kvalitatīviem treniņiem nepieciešami augstvērtīgi laukumi. Esam pārliecināti, ka šis futbola laukuma kupolveida pārsegs ļaus veiksmīgi nodrošināt sporta nodarbības Mežaparkā ar maksimālu laukuma noslogojumu visa gada garumā."

Kupolu piegādāja Holandes kompānija "Poly Ned Export B.V."

Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta izsludinātajā konkursā par tiesībām veikt futbola laukuma kupolveida pārsega piegādi uzvarēja starptautiski pazīstamā Holandes kompānija "Poly Ned Export B.V.", kas veica arī uzstādīšanu un turpina nodrošināt tehnisko apkalpošanu. Jaunās halles mēnesi ilgās darbības laikā vēl nekādu problēmu nav bijis, kupolam ir 5 gadu garantija. Tuvākajā laikā kupolam tiks pieslēgta gāzes apkure, par ko jau ir parakstīts līgums ar VAS "Latvijas gāze".

Latvijā un visā Baltijā pirmā un pagaidām vienīgā laikmetīgā futbola laukuma kupolveida pārseguma griestu augstums ir 18 m. Speciāli izstrādātā materiāla kupolu uztur gaisa spiediens, ko automātiski regulē dators - tāpat kā temperatūru telpā un kupola reakciju uz laika apstākļiem. Kupola iekšējie izmēri 100 x 70 m, trošu un kabeļu konstrukcijas ar tērauda tīklu izslēdz iespēju to sabojāt. Raimonds Laizāns atzīst, ka jaunā kupola uzturēšana ir visai dārgs prieks – komunālie maksājumi (elektrība un gāze) atkarībā no laika apstākļiem varētu būt vidēji 3500 Ls mēnesī.

Mežaparka sporta bāzu infrastruktūrā investēs 6 – 8 miljoni latu

Nākamo divu gadu laikā Mežaparka sporta bāzu infrastruktūras attīstībā tiks ieguldīti 6 – 8 miljoni latu, investīcijas piesaistīs piecas organizācijas – jaunatnes futbola centrs "Skonto", futbola klubs "Skonto", Latvijas Futbola federācija, SIA "Ķeizarmežs" un bērnu un jaunatnes basketbola skola "Ķeizarmežs".

Šie līdzekļi kalpos, lai uzlabotu treniņu apstākļus vairāk nekā 500 bērniem, kuri trenējas JFC "Skonto", vairāk nekā 150 BJBS "Ķeizarmežs" jaunajiem basketbolistiem, "Skonto" meiteņu futbola komandas spēlētājām un dažādu vecumu Latvijas futbola izlasēm.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu