"Karmelitas" zona un "Logu" presings (10)

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: euroleague basketball

Kārtējo ULEB kausa izcīņas spēli šovakar savā laukumā aizvadīs Latvijas čempioni "BK Ventspils", kas pirmoreiz komandas pastāvēšanas vēsturē tiksies ar titulētāko Vāczemes klubu Berlīnes ALBA. Spēle, kā ierasts, sāksies pulksten 18.00, diemžēl Latvijas Neatkarīgā televīzija ir spērusi platu soli atpakaļ un basketbolu šodien rādīs tikai ierakstā - pulksten 22.45...

Tā vietā, lai turpinātu nostiprināt "basketbola televīzijas" statusu Latvijā, LNT visiem basketbola cienītājiem šodien piedāvā noskatīties aizraujošo seriālu "Karmelita" un krievu bestselleru "Logi".

Pulksten 22.45 "BK Ventspils" maču ar Berlīnes ALBA jums būs iespēja noskatīties ierakstā - tieši pirms došanās pie miera.

Berlīnes zēni ar uzvarētāju auru

Ne tikai Ventspils komandai, bet arī visam Latvijas basketbolam kopumā šī būs pirmā saskare ar slavenāko Vācijas klubu, kas septiņas reizes pēc kārtas no 1997. līdz 2003. gadam kļuva par šīs valsts čempioniem.

Šī komanda ir izveidota 1992. gadā (BK Ventspils - 1994.g.), un tās dibināšana lielā mērā sakrita ar Vācijas basketbola kopējo uzplaukumu, kas sākās 90. gadu pirmajā pusē.

1993. gadā Eiropas meistarsacīkstes notika Vācijā, un vācieši to izmantoja godam, sensacionāli izcīnot čempiontitulu.

Pēc lielā izlases triumfa turpinājās arī ALBA komandas straujā augšupeja un jau 1995. gadā Berlīnes komanda savā īpašumā ieguva Korāča kausu, kļūstot par pirmo Vācijas pārstāvi, kas uzvarējis kādā Eiropas klubu turnīrā.

Drīz sekoja arī pirmais Vācijas čempiontituls, un tādā garā tas turpinājās līdz pat 2004. gada pavasarim, kad no Bundeslīgas troņa berlīniešus gāza Frankfurtes pie Mainas komanda - "Skyliners".

Vairākas sezonas pēc kārtas Berlīne Vāciju godam pārstāvēja arī Eirolīgā, kur divreiz spēja aizkļūt līdz ceturtdaļfinālam.

Krīze, sapņi par Eirolīgu un Helmanis

Pēc Vācijas titula zaudēšanas ALBA no Eirolīgas "biezā rieciena" dabūja pārkvalificēties uz nedaudz plānāko ULEB kausa "šķēli". 2004./2005. gada sezonu berlīnieši iesāka ne mazāk daudzsološi kā "BK Ventspils" - četras uzvaras pēc kārtas, taču tad sekoja seši zaudējumi un "play off" sapnis bija izsapņots.

Arī Bundeslīgā zaudējums pusfinālā un atkal jāspēlē ULEB kausā, kur pēc pirmajām četrām spēlēm ALBA ir pārliecinoši A grupas pastarīši ar četriem zaudējumiem četrās spēlēs.

Tajā pašā laikā diametrāli pretēja aina ir redzama Vācijas čempionātā, kur Berlīne šajā sezonā ir izcīnījusi uzvaras visās desmit sezonas pirmajās spēlēs (skat. tabulu) un ir pārliecinoša turnīra līdere.

Acīmredzot komandas vadība kā galveno uzdevumu ir nospraudusi Vācijas titula atgūšanu, kas dotu iespēju atgriezties Eirolīgā, no otras puses nav dzelžainu garantiju, ka ULEB organizācija gribēs savā elites līgā redzēt nīkuļojošu komandu no ULEB kausa.

Latvijas basketbola pārstāvis, kam visbiežāk ir bijusi darīšana ar ALBA komandu, ir Latvijas izlases uzbrucējs Uvis Helmanis (att.), kurš jau ceturto sezonu spēlē Bambergas GHP vienībā.

2002./2003. gada Bundeslīgas finālā tieši ALBA aizlika priekšā kāju Helmaņa komandai, bet jau pēc gada komandas bija mainītās lomās, kad pusfinālā piecu spēļu sērijā revanšu guva Bambergas klubs.

Leģionāru komanda

Kā jau Eiropas metropoles komandai pienākas, ALBA ir izteikta leģionāru komanda, kurā toni nosaka četri amerikāņi, divi horvāti, serbs un lietuvietis, kā arī melnīgsnējais Vācijas izlases spēlētājs Stefans Arigbabu.

Ventspilī nebūs viens no komandas līderiem - Horvātijas izlases uzbrucējs Matejs Mamičs, kurš Bundeslīgas spēlē nokrita ar galvu uz grīdas un joprojām ir daļēji paralizēts.

Pēdējā ULEB kausa spēlē ALBA līdz pat pēdējam brīdim saglabāja izredzes uzvarēt "Euphony Bree", tomēr piedzīvoja zaudējumu savā laukumā ar 87:91.

Jovo Stanojevičs
Jovo Stanojevičs Foto: EPA/AFI

Lielāko komandas punktu bagāžu līdz šim vienmērīgi ir sadalījuši trīs amerikāņi, serbs Jovo Stanojevičs un šobrīd savainotais Mamičs. Ar 15,8 punktiem vidēji spēlē rezultatīvākais ir Maiks Penbertijs.

Stanojevičs vidēji spēlē ir guvis 14 punktus, Mamiča rēķinā 13,7, bet Demondam Grīnam - 12,8 punkti. 12,3 punktus ik spēlē ir guvis saspēles vadītājs Holis Praiss, kura rēķinā arī 4,3 rezultatīvas piespēles.

Zem groziem lielākais spēks ir amerikānis Kvadre Lolis, kurš vidēji spēlē izcīna septiņas atlēkušās bumbas.

Universālais saspēles vadītājs Holis Praiss.
Universālais saspēles vadītājs Holis Praiss. Foto: euroleague basketball

Noteikti jāuzmana arī 20 gadus vecais Klaipēdas basketbola audzēknis Martins Mažeika, kurš jau otro sezonu spēlē Berlīnē un mēdz pēkšņi "izšaut". Pret "Euphony Bree" viņš bija viens no labākajiem - 13 punkti, piecas atlēkušās bumbas un trīs rezultatīvas piespēles.

ALBA iespējamais starta piecinieks: Holis Praiss, Maiks Penbertijs, Demonds Grīns, Kvadre Lolis, Jovo Stanojevičs.

"BK Ventspils" galvenā trenera Kārļa Muižnieka rīcībā šobrīd ir visi 12 spēlētāji, arī Mārtiņš Skirmants, kurš zaudētajā spēlē pret "Neptunas" (75:80) spēlēja gandrīz desmit minūtes, taču punktus neguva - 2p 0/3 un viena atlēkusī bumba.

Komentāri (10)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu