Skaitļi nemelo: Bertāns ir pelnījis piedalīties NBA tālmetienu konkursā (2)

#LetBertansShoot
TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Džeisons Kapono, Dāvis Bertāns un Marko Belineli
Džeisons Kapono, Dāvis Bertāns un Marko Belineli Foto: Reuters/AFP/Scanpix/TVNET kolāža

Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) trīspunktu metienu konkurss tiek rīkots katru sezonu kopš 1986. gada. Atskatoties nesenā vēsturē un salīdzinot šā konkursa trīs uzvarētāju statistiku ar Dāvja Bertāna šosezon paveikto, var droši apgalvot, ka Latvijas basketbolists ir pelnījis sacensties ar līgas labākajiem snaiperiem.

Sociālajos tīklos turpinās akcija - #LetBertansShoot jeb ļaujiet Bertānam mest, kas aicina Latvijas basketbolistu iekļaut dalībai NBA Visu zvaigžņu spēles tālmetienu konkursā.

Bertāns šosezon 46 mačos trāpījis 97 no 199 tālmetieniem. Ar 48,7% precizitāti viņš patlaban ir līgas labākais tālmetienu snaiperis.

Vidēji spēlē Bertāns izpildījis 4,3 tālmetienus un trāpījis 2,1 trīspunktnieku, sakrājot 8,2 punktus vidēji mačā.

Iepriekš publiski izskanēja neoficiāla informācija, ka NBA vadība negrasās Bertānu iekļaut trīspunktu metienu konkursā, tam par iemeslu minot pārāk mazu izpildīto metienu skaitu.

Tiesa, konkursa dalībnieku sastāvs oficiāli vēl nav paziņots, tāpēc nevar izslēgt iespēju, ka Bertāns tomēr piedalīsies. Pats basketbolists paudis cerību, ka viņš saņems uzaicinājumu startēt konkursā.

Atskatoties vēsturē un salīdzinot statistiku, izskanējušais iemesls Bertānu neiekļaut konkursā ir absurds, jo vairāki spēlētāji ar vājākiem rādītājiem ir kļuvuši par konkursa uzvarētājiem. Lūk, trīs spēlētāji, kurus vērts salīdzināt ar Latvijas basketbolistu. 

Marko Belineli

NBA trīspunktu metienu konkursā 2014. gadā uzvarēja Itālijas basketbolists Marko Belineli, kurš ir Bertāna komandas biedrs Sanantonio "Spurs" rindās. Arī pirms pieciem gadiem itālis pārstāvēja šo pašu komandu.

2013./14. gada sezonā Belineli regulārajā čempionātā piedalījās 80 mačos (25 spēles starta pieciniekā), vidēji guva 11,4 punktus, izpildīja 3,7 tālmetienus un trāpīja 1,6 trejačus (precizitāte 43%).

Marko Belineli
Marko Belineli Foto: AFP/SCANPIX

Džeimss Džonss

2011. gadā tālmetienu konkursā triumfēja Džeimss Džonss, tolaik pārstāvot Maiami "Heat" komandu. 2012. un 2013. gadā viņš arī kļuva par NBA čempionu.

2010./11. gada sezonā 81 spēlē (8 starta pieciniekā) Džonss vidēji guva 5,9 punktus, izpildīja 3,5 tālmetienus un trāpīja 1,5 trīspunktniekus (realizācija 42,9%).

Džeisons Kapono
Džeisons Kapono Foto: Reuters/ScanPix

Džeisons Kapono

2007. un 2008. gadā konkursā labākais snaiperis bija Džeisons Kapono, pārstāvot Toronto "Raptors" komandu. 

2006./07. gada sezonā Kapono piedalījās 67 mačos (35 sākumsastāvā), vidēji guva 10,9 punktus, izpildīja 3,1 tālmetienu un trāpīja 1,6 trejačus (realizācija 51,4% - labākais rādītājs līgā). Nākamajā sezonā viņam statistika bija nedaudz sliktāka.

Tiesa, šo trīs spēlētāju statistika ir salīdzināta visas sezonas griezumā, bet Bertāna lieliskie rādītāji ir brīdī, kad sezona ir nedaudz pāri pusei. Tomēr droši var apgalvot, ka Latvijas basketbolists ir pelnījis iespēju piedalīties konkursā.

Komentāri (2)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu