Tiesneši pēc intensīva darba Turcijā gatavi jaunajai futbola Virslīgas sezonai

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Andris Treimanis (centrā ar dzelteno kartīti)
Andris Treimanis (centrā ar dzelteno kartīti) Foto: Reuters/LETA

Kā ierasts, Virslīgas čempionāta tiesneši pēdējos priekšdarbus pirms gaidāmās sezonas paveikuši treniņnometnē Turcijā, strādājot pie savas fiziskās un tehniskās sagatavotības, kā arī piedaloties godīgas spēles principu ievērošanai veltītā apmācību seminārā. Turpinoties Latvijas Futbola federācijas (LFF) sadarbībai ar Eiropas Futbola asociāciju savienību (UEFA) un Starptautisko Futbola federāciju asociāciju (FIFA), pašmāju vadošajiem tiesnešiem nodrošināta augsta līmeņa gatavība pirms 2019. gada sezonas.

Astoņas dienas ilgajā treniņnometnē piedalījās 10 tiesneši, 17 asistenti un vairāki tiesnešu instruktori. Ar FIFA atbalstu nometnē piedalījās FIFA tehniskais instruktors Valentīns Ivanovs un FIFA fitnesa eksperts Gžegožs Kšoseks, kuriem asistēja LFF speciālisti Alans Snoudijs un Māris Smirnovs.

Līdztekus vairākiem fiziskās sagatavotības, tehnikas un teorijas treniņiem dienā, nometnes dalībnieki piedalījās ļoti svarīgā seminārā, kas bija veltīts godīgas spēles principu ievērošanai futbolā. To vadīja UEFA Integrity nodaļas pārstāvis Greiems Pīkers, sniedzot padomus un vadlīnijas, kā rīkoties aizdomu gadījumos, kā arī izklāstot UEFA un LFF vienoto nulles līmeņa toleranci pret rezultātu ietekmēšanu futbolā. Tiesnešus uzrunāja arī LFF drošības un godīgas spēles speciālists Konstantīns Rubīns.

Izceļams, ka pirms jaunās sezonas Virslīgas tiesneši, parakstot attiecīgu deklarāciju, apstiprina, ka ir ieguvuši visaptverošu informāciju par godīgas spēles principu ievērošanu, apzinās šīs futbola vērtības nozīmīgumu un ar savām darbībām cienīs tīras spēles principus.

Svarīga nometnes sastāvdaļa bija tiesnešu dalība pārbaudes spēļu apkalpošanā starp daudzām augsta līmeņa komandām, kas Turcijā gatavojās spēlēm savos čempionātos. Tiesneši aizvadīja pa vairākiem augstas intensitātes mačiem, dodot sev iespēju uzlabot savu gatavību oficiālām spēlēm un sniedzot instruktoriem vielu tiesnešu snieguma analīzei.

"Mēs vēlamies celt futbola spēļu tiesāšanas kvalitāti Latvijā arvien augstāk, tāpēc ieguldām lielu darbu, lai mūsu tiesnešiem būtu pieejama visa nepieciešamā informācija, kompetences un atbalsts savas attīstības nodrošināšanai. Līdzās tam būtiska tiesnešu attīstības sastāvdaļa ir jauno un talantīgo tiesnešu identificēšana, viņu skološana. Praktisks darbs šajā virzienā tiek veikts LFF Tiesnešu akadēmijā, kas šogad papildinājās ar 33 dalībniekiem, kā arī reģionālajos tiesnešu izglītošanas semināros, kuru skaits pērn sasniedza 50. Nākotnes tiesnešiem acu priekšā ir Andra Treimaņa piemērs, kurš lieliski demonstrē, ar cik lielu darbu un pacietību var sasniegt visaugstāko līmeni. Latvijas futbola tiesnešu rindas turpina bagātināties, tāpēc kvalitātes celšana un jauno talantu identificēšanas uzlabošana mūsu prioritāšu skalā ieņem augstu vietu," pauž LFF prezidents Kaspars Gorkšs. "Esmu pārliecināts, ka mūsu tiesneši ir gatavi jaunajai Virslīgas sezonai. Paldies viņiem par ieguldīto darbu, kā arī paldies UEFA un FIFA ekspertiem par allaž auglīgo sadarbību!"

Nometnē piedalījās arī šābrīža vadošais Latvijas futbola tiesnesis Andris Treimanis ar savu komandu. Februārī viņš piedzīvoja savu debiju UEFA Eiropas līgas izslēgšanas spēļu turnīrā, tiesājot pirmās kārtas maču Prāgā starp vietējo Slavia un beļģu Genk, tomēr sagaidāms, ka martā Treimaņa komandu sagaida vēl vairāki visaugstākā līmeņa nozīmējumi. Tāpat aprīlī Treimanim noslēgsies video tiesneša asistenta jeb VAR apmācības UEFA un FIFA paspārnē.

Atgriežoties no Turcijas, pagājušās nedēļas izskaņā tiesneši veiksmīgi nokārtoja pirmssezonas fiziskās sagatavotības testus, uzrādot augstu sagatavotības līmeni. Līdztekus tam Latvijas tiesnešu inspektori piedalījās divu dienu seminārā, kuru vadīja LFF tiesnešu pārraudzības eksperts Alans Snoudijs, analizējot spēļu video materiālus un identificējot problēmsituācijas, pildot noteikumu testu un piedaloties spēles ziņojuma aizpildīšanas pārbaudē.

"Zinoši un prasmīgi tiesnešu inspektori ir neatsverama Latvijas futbola tiesnešu izaugsmes sastāvdaļa. Mums ir jānodrošina, ka viņiem ir visas nepieciešamās zināšanas, pieredze un atbalsts, lai trenētu un sniegtu padomus mūsu vadošajiem tiesnešiem," komentē Alans Snoudijs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu