Pirms 50 gadiem: Uzvara hokejā remdē okupācijas pazemojumu (17)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Septiņus mēnešus pēc tam, kad Padomju Savienība okupēja Čehoslovākiju, 1969. gadā pretinieki divreiz tikās pasaules hokeja čempionātā Stokholmā. Pirms 50 gadiem notikušās cīņas bija īpaši asas un ar politisku zemtekstu. 

Čehoslovākijas hokejisti bija noskaņoti ārkārtīgi kaujinieciski, cenšoties atriebties par okupāciju. 

"Visi puiši bija patrioti un nevarēja sagremot okupāciju. Ikviens laukumā bija gatavs atstāt savu sirdi," "Radio Brīvā Eiropa" teica Čehoslovākijas hokejists Jans Havels.

1968. gada augustā padomju tanki un vairāki simti tūkstoši karavīru iegāja Čehoslovākijā un tas hokejistiem vēl bija svaigā atmiņā. Toreiz četras Varšavas pakta valstis Padomju Savienības vadībā iebruka Čehoslovākijā, lai neļautu uzplaukt tā dēvētājam "Prāgas pavasarim."

"Mums bija tik spēcīga motivācija, ka izvēle bija tikai viena: vai nu uzvarēt vai mirt," norādīja Jans Suhijs, kurš pirmajā spēlē vairākumā guva savas komandas pirmos vārtus. "Mēs nolēmām darīt visu iespējamo, lai pirmie gūtu vārtus. Lai ko tas arī prasītu..."

1969. gadā Čehoslovākija atradās stingrā Padomju Savienības uzraudzībā. Visi gaidīja, ka PSRS komanda ledus laukumā dominēs, bet tā nenotika. Spēles bija emocijām un spēka divcīņām bagātas. 

"Čehoslovākijas hokejisti bija tika agresīvi kā nekad iepriekš," atceras Krievijas hokeja leģenda Boriss Mihailovs, kuram tas bija debijas pasaules čempionāts. 

Uzvaru ar rezultātu 2:0 pirmajā spēlē izcīnīja Čehoslovākijas komanda, kuras spēlētāji pēc mača atteicās pretiniekam paspiest roku. To gan TV ekrānos neparādīja. 

"Amerikāņi pēc spēles mūs gaidīja pie viesnīcas durvīm un katram no viņiem rokās bija viskija pudele. Tā viņi mūs apsveica ar uzvaru pār PSRS," tās dienas notikumus atminas Havels. 

Vēlāk šajā pašā turnīrā abas komandas tikās vēl vienu reizi un arī tajā mačā pārāka bija Čehoslovākija. Šo cīņu, kas bija vēl asāka nekā pirmā, Čehoslovākija uzvarēja ar 4:3. Arī šo panākumu Prāgas ielās atzīmēja liels skaits līdzjutēju. Uzvarai bija ne tikai sportiska, bet arī politiska nozīme...  

Čehoslovākijas izlase no turnīra mājās atgriezās ar bronzas medaļām, bet zelts tik un tā tika Padomju Savienībai. 

Komentāri (17)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu