Stenlija kausa izcīņa - kādas izredzes Latvijas hokejistu komandām?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Teodors Bļugers un Elvis Merzļikins
Teodors Bļugers un Elvis Merzļikins Foto: NHL.com/Reuters/Scanpix/TVNET kolāža

Naktī uz ceturtdienu (11. aprīlis) pēc Latvijas laika startēs Stenlija kausa izcīņa. Nacionālās hokeja līgas (NHL) izslēgšanas spēļu turnīram kvalificējušās divas komandas, kuru rīcībā ir Latvijas hokejisti - uzbrucējs Teodors Bļugers un vārtsargs Elvis Merzļikins. Viņi abi tiek gaidīti Latvijas izlasē, lai spēlētu pasaules čempionātā, taču valstsvienībai hokejisti varēs pievienoties tikai tad, kad būs noslēgusies klubu sezona. Kādas izredzes ir Pitsburgas "Penguins" un Kolumbusas "Blue Jackets" komandām cīņā par NHL čempionu titulu?

Austrumu konferences pirmās kārtas dueļi:

  • Tampabejas "Lightning" - Kolumbusas "Blue Jackets" (Elvis Merzļikins)
  • Bostonas "Bruins" - Toronto "Maple Leafs"
  • Vašingtonas "Capitals" - Karolīnas "Hurricanes"
  • Ņujorkas "Islanders" - Pitsburgas "Penguins" (Teodors Bļugers)

Rietumu konferences pirmās kārtas dueļi:

  • Nešvilas "Predators" - Dalasas "Stars"
  • Vinipegas "Jets" - Sentluisas "Blues"
  • Kalgari "Flames" - Kolorādo "Avalanche"
  • Sanhosē "Sharks" - Vegasas "Golden Knights"

Iepriekšējo reizi kāds no Latvijas hokejistiem Stenlija kausa izcīņā laukumā devās 2015. gadā, kad Ronalds Ķēniņš pārstāvēja Vankūveras "Canucks". Latvijas uzbrucējs togad 5 mačos pret Kalgari "Flames" guva 1 vārtus un veica 1 rezultatīvu piespēli. "Canucks" zaudēja pirmajā kārtā sērijā ar 2-4.

Teodors Bļugers un Pitsburgas "Penguins"

Bļugers bija "Penguins" rīcībā arī pērn, kad Pitsburgas komanda otrajā kārtā piekāpās topošajai NHL čempionvienībai Vašingtonas "Capitals", kas pagājušajā gadā Stenlija kausu izcīnīja pirmo reizi kluba vēsturē. ASV galvaspilsētas klubs pērn finālsērijā uzveica NHL debitanti Vegasas "Golden Knights".

Ja pērn Bļugers bija "Penguins" komandas rezervists Stenlija kausa izcīņas laikā, tad šogad viņš jau apliecinājis savu varējumu NHL laukumos, debijas sezonā 28 mačos gūstot 6 vārtus, veicot 4 rezultatīvas piespēles un sakrājot lietderības koeficientu +7. Pēc sezonas viņam noslēgsies līgums ar klubu, līdz ar to "play-off" mači varētu būt izšķirošs posms, kurā noskaidrotos - vai Bļugers paliks "Penguins" rindās arī turpmāk...

Sagaidāms, ka Latvijas hokejists šosezon piedzīvos debiju arī Stenlija kausā, tomēr cīņā par vietu sastāvā Bļugeram konkurenci veidos amerikāņu uzbrucējs Zeks Estons-Rīze, kurš pēdējo mēnesi nespēlēja traumas dēļ, bet šonedēļ viņš bija uz ledus kopā ar komandu pirmajā treniņā, uzsākot gatavošanos NHL "play-off" mačiem.

NHL izslēgšanas spēļu turnīra pirmajā kārtā "Penguins" spēkosies ar Ņujorkas "Islanders". Komandas šosezon regulārajā čempionātā savā starpā tikās 4 reizes, katrai vienībai izcīnot pa 2 uzvarām. Divreiz dueļi noslēdzās pēcspēles metienos, katrai komandai izcīnot pa vienai uzvarai. Šo komandu savstarpējie mači notika sezonas pirmajā pusē, kad Bļugers vēl nebija piedzīvojis debiju NHL.

"Penguins" komanda Stenlija kausa izcīņai kvalificējusies jau 13. sezonu pēc kārtas. Pitsburga ir pieckārtēja NHL čempione, titulu iegūstot 1991., 1992., 2009., 2016. un 2017. gadā. Pēdējos trīs titulus lielā mērā kaldinājuši izcilie uzbrucēji - kanādietis Sidnijs Krosbijs un krievs Jevgeņijs Malkins.

"Islanders" vienība iepriekšējās divās sezonās nespēja iekļūt Stenlija kausa izcīņā. NHL čempionu titulu komanda izcīnījusi 4 reizes, turklāt tas izdevās 4 gadus pēc kārtas laika posmā no 1980. līdz 1983. gadam. Stenlija kausa finālu ņujorkieši sasniedza arī 1984. gadā, taču toreiz tika atzīts Edmontonas "Oilers" pārākums.

2019. gada Stenlija kausa izcīņas turnīra otrajā kārtā "Penguins" un "Islanders" dueļa uzvarētāji spēkosies ar pērnās sezonas čempioni Vašingtonas "Capitals" vai Karolīnas "Hurricanes".

NHL veidotajā aptaujā, kurā piedalījās 15 hokeja apskatnieki, 10 eksperti uzvaru paredz "Penguins" komandai, bet 5 prognozē "Islanders" panākumu Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā.

Elvis Merzļikins un Kolumbusas "Blue Jackets"

Pašlaik 24 gadus vecais Latvijas izlases vārtsargs noslēdzis līgumu ar "Blue Jackets" līdz šīs sezonas beigām. Visticamāk, ka Merzļikins trenēsies ar komandu un šosezon vēl nepiedzīvos debiju NHL, taču tas varētu notikt nākamsezon.

"Blue Jackets" vārtos pirmais numurs ir Krievijas hokejists Sergejs Bobrovskis, kurš šosezon NHL regulārajā čempionātā aizvadīja 9 "sausos" mačus, kas bija labākais rādītājs visā līgā.

30 gadus vecais Bobrovskis par šo sezonu saņem aptuveni 7,4 miljonus ASV dolāru (6,5 miljoni eiro) lielu atalgojumu, bet vasarā viņš kļūs par neierobežotu brīvo aģentu. Tiek prognozēts, ka starpsezonā viņš varētu pārcelties uz citu komandu.

"Blue Jackets" rīcībā šobrīd ir četri vārtsargi - bez Merzļikina un Bobrovska arī amerikānis Kīts Kinkeids (29 gadi) un soms Jūnass Korpisalo (24 gadi). Arī šiem diviem vārtsargiem pēc sezonas noslēdzas līgums ar klubu - Kinkeids kļūs par neierobežotu, bet Korpisalo par ierobežotu brīvo aģentu.  

Korpisalo alga šosezon ir aptuveni 900 000 ASV dolāru (799 000 eiro), bet Kinkeids pelna apmēram 1,25 miljonus dolāru (1,1 miljons eiro), savukārt Merzļikins saņems apmēram 925 000 ASV dolāru (821 000 eiro) lielu atalgojumu par šo sezonu "Blue "Jackets" rindās.

Aizplūstot vēl tālākā nākotnē, vērts paturēt prātā, ka "Blue Jacekts" fārmklubā Amerikas Hokeja līgā spēlē cits Latvijas vārtsargs - Matīss Edmunds Kivlenieks. Scenārijs, ka vienā NHL komandā spēlē divi latvieši šķiet neticams, taču tas ir reāls. Vasarā būs visnotaļ interesanti sekot līdzi, kā "Blue Jackets" veidos vārtsargu līniju nākamajai sezonai...

Stenlija kausa izcīņas pirmajā kārtā "Blue Jackets" spēkosies ar NHL regulārā čempionāta labāko komandu Tampabejas "Lightning", kas šosezon 82 mačos izcīnīja 62 uzvaras, atkārtojot līgas rekordu.

"Lightning" rindās lielisku sezonu aizvada Krievijas uzbrucējs Ņikita Kučerovs, kurš regulārajā čempionātā bija rezultatīvākais spēlētājs ar 128 punktiem (41 vārti un 87 piespēles).

Šosezon abas komandas NHL regulārajā čempionātā savā starpā tikās 3 reizes, visās pārliecinošu uzvaru izcīnot "Lightning" hokejistiem ar 5:1, 4:0 un 8:2. Ņemot vērā šo dueļu rezultātus, "Blue Jackets" izredzes pārvarēt pirmo kārtu ir samērā niecīgas.

"Lightning" šosezon NHL regulārajā čempionātā guva visvairāk vārtu (319) un vislabāk realizēja skaitlisko vairākumu (28,2%). "Blue Jackets" šajos rādītājos ieņēma attiecīgi 12. vietu (256 vārti) un tikai 28. pozīciju (15,4%) starp līgas 31 komandu.

Savukārt spēle skaitliskajā mazākumā abām komandām bija viena no labākajām visā līgā - "Lightning", "Blue Jackets" un Arizonas "Coyotes" sakrāja 85% rādītāju, kas bija labākais NHL regulārajā čempionātā.

NHL veiktajā aptaujā 10 no 15 hokeja ekspertiem uzskata, ka "Lightning" izcīnīs Stenlija kausu, bet 5 apskatnieki paredz, ka izslēgšanas turnīra vērtīgākā spēlētāja balvu varētu iegūt Tampabejas vienības krievu vārtsargs Andrejs Vasiļevskis.

Tiesa, vēsture liecina, ka rekordlielais uzvaru skaits NHL regulārajā čempionātā nebūt negarantē Stenlija kausu...

1995./96. gada sezonā NHL pamatturnīrā 62 uzvaras izcīnīja arī Detroitas "Red Wings" komanda, kas pēc tam sasniedza Rietumu konferences finālu, kur nācās atzīt Kolorādo "Avalanche" pārākumu ar Latvijas hokeja leģendu Sandi Ozoliņu sastāvā.

Teorētiski var sanākt, ka Bļugera pārstāvētā "Penguins" pirmajā kārtā uzvar "Islanders", otrajā kārtā pārspēj NHL čempioni "Capitals", bet Austrumu konferences finālā tiekas ar "Lightning"...

Atliek novēlēt Bļugeram atkārtot Ozoliņa panākumu un kļūt par otro Latvijas hokejistu, kurš izcīnījis Stenlija kausu. Gan jau tādā gadījumā kvēlākie Latvijas hokeja izlases līdzjutēji nepārdzīvos, ka Bļugers šogad nespēlēs pasaules čempionātā.

Savukārt cerēsim, ka "Blue Jackets" pirmajā kārtā atzīs "Lightning" pārākumu un Merzļikins laikus pievienosies Latvijas izlasei, lai pasaules čempionātā apliecinātu Kolumbusas kluba ģenerālmenedžera vārdus: "Elvis ir labākais vārtsargs pasaulē, kurš vēl nespēlē NHL."

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu