Samoilovs: Treneris ir diezgan skeptisks par mūsu rezultātu (1)

CopyDraugiem X Whatsapp
Aleksandrs Samoilovs
Aleksandrs Samoilovs Foto: Vadims Morozovs

Ja neskaita pagājušajā nedēļās izcīnīto zelta medaļu Pasaules tūres četru zvaigžņu posmā Maskavā (Krievija), tad šī sezona nav izdevusies kā plānots, sarunā ar TVNET atzina pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs.

Samoilovs kopā ar pārinieku Jāni Šmēdiņu pagājušajā nedēļā triumfēja turnīrā Maskavā. Latvijas duetam šosezon Pasaules tūrē šis bija pirmais pjedestāls.

"Ja atmetam Maskavas turnīru, tad sezona iet pilnībā pretēji tam, kā bijām plānojuši. Mēs līdz šim nekādi nevarējām parādīt savu labāko spēli," sacīja Samoilovs. 

Viens no Latvijas vadošajiem pludmales volejbolistiem norādīja, ka viņam ar pārinieku šosezon bieži neizdodas uzvarēt izšķirošos jeb svarīgākos punktus.

"Svarīgos punktus mēs parasti paņemam, salaužam spēli un pēc tam uzvaram. Šogad šos punktus pārsvarā zaudējam."

Šādas neveiksmes emocionāli nogurdinājušas, tādējādi negatīvi ietekmējot Latvijas pludmales volejbolistu rezultātu. 

"Maskavas turnīra rezultāts mums bija vajadzīgs kā smadzenēm svaigs gaiss," sacīja Samoilovs.

"Sagatavošanās posms aizvadīts līdzīgi kā pagājušajā gadā, pat vēl vairāk. Bija trīs treniņnometnes Ēģiptē, sparinga nometnes, ļoti daudz turnīri - četrus mēnešus bijām prom no mājām. Vienā brīdi sāc domāt, kāpēc nav rezultāta, jo visu taču dari ar maksimumu. Maskavas zelts bija vajadzīgs, lai nepazaudētu motivāciju. Lai saprastu, ka smagais darbs atmaksājas. Jāturpina strādāt, tad rezultāts būs. Tikai smags darbs dod rezultātu."

2020. gada Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas rangā, kas tiks apkopots nākamgad jūnijā, Samoilovs/Šmēdiņš patlaban ieņem 13. vietu starp 15 duetiem, kuri pēc reitinga iegūs ceļazīmi uz Olimpiādi. Šajā rangā Mārtiņš Pļaviņš un Edgars Točs ierindojas 8. pozīcijā.

"Treneris ir diezgan skeptisks par mūsu rezultātu. Viņš jau teica - jūs uz olimpiskajām spēlēm netiksiet, jādomā par kardinālām pārmaiņām... Varbūt (Maskavā) ieslēdzām kaut kādu vēlmi visiem pierādīt sevi."

Jūrmalā, Majoru pludmalē no 22. līdz 25. augustam notiks Pasaules tūres trīs zvaigžņu turnīrs. Pasaules tūres posms Latvijā notiks pirmo reizi. Šis ir prestižs turnīrs, tomēr daudzi vadošie dueti tajā nepiedalīsies. Šonedēļ daudzviet ir nacionālie čempionāti.

"Trīs zvaigžņu turnīros Eiropā parasti ir spēcīgs sastāvs. Jūrmalas turnīrs tika izziņots vēlu. Turklāt šajā un nākamajā nedēļā daudzās valstīs ir nacionālie čempionāti. Mums kā sportistiem - jo vājāks turnīrs, jo labāk. Mums reitinga punkti jau nemainās."

Pludmales volejbolisti turnīrā cīnīsies par naudas balvām 75 000 dolāru apmērā. Uzvarētāji saņems 10 000 dolāru, kā arī 600 ranga punktus - tikpat reitinga punktu, cik par uzvaru Eiropas čempionātā. Līdz nākamā gada jūnijam turpinās kvalifikācija Tokijas olimpiskajām spēlēm, tāpēc ranga punkti sportistiem ir ļoti svarīgi.

"Ja kādas komandas neatbrauca, tad tās ir viņu problēmas. Reitinga punktiem paliek un cīņa turpinās. Tiekot četriniekā, mums ir laba iespēja uzlabot savu vietu olimpiskajā reitingā."

Samoilovs ir jūrmalnieks, un viņš dzīvo tik tuvu Majoru pludmalei, ka uz mājām var aiziet ar kājām. 2017. gada Eiropas čempionātā, kas notika Jūrmalā, viņš izlēma nakšņot viesnīcā.

"Pirms diviem gadiem Eiropas čempionāta laikā dzīvoju viesnīcā. Man ir divi bērni, vienam tobrīd bija pieci mēneši. Mazais vēl raudāja, tāpēc... Tagad viņi ir paaugušies, ir stingrs režīms. Mājas gulta tomēr ir mājas gulta."

Samoilovs atklāja, ka viņš labāk izguļas uz cieta matrača nekā uz mīksta.

"Man tā ir lielāka problēma, braukājot apkārt pa pasauli. Mainās spilvens un matracis. Muskuļi visu laiku ir tonusā - kad pamodies, vajag kādas piecas minūtes, lai izkustētos. Man mājās matracis ir tā kā galds. Kad iepazināmies ar sievu, viņa pirmo nedēļu nevarēja gulēt, jo viņai visas malas sāpēja. Uz tik cietas gultas viņa nekad nebija gulējusi. Man tieši ir labāk, ja gulta ir cieta. No rīta esmu uzreiz gatavs, jo nekas nav stīvs."

Kaut arī plāns ir nakšņot mājās, Samoilovs tomēr dienas laikā uzturēsies viesnīcā, lai saglabātu ierasto rutīnu pirms spēlēm.

"Noteikti viesnīcu paņemšu, lai starp spēlēm tur atpūstos un pirms spēlēm fokusētos, jo man ir savs režīms. Pusotru stundu pirms spēles 30 minūtes es kaut ko palasu, tad stundu pirms spēles sāku tai gatavoties. Gribu ievērot savu rutīnu, bet nakti pavadīšu mājās."

Samoilovs un Šmēdiņš trešdien aizvadīja treniņu ar ASV duetu Čeisu Badingeru un Keisiju Patersonu.

Kvēlākie sporta līdzjutēji noteikti atminas, ka Badingers savulaik septiņas sezonas nospēlēja Nacionālajā basketbola asociācijā (NBA), turklāt viņam ir latviešu saknes, tāpēc tika apsvērta doma par viņa spēlēšanu Latvijas basketbola izlasē.

"Viņi labi spēlē. Viņi būs vieni no lielākajiem favorītiem šajā turnīrā," uzskata Samoilovs.

Par faktu, ka Badingeram (attēlā otrais no kreisās) ir latviešu saknes, bieži tiek jokots, pastāstīja Samoilovs.

"Patersons jau pirms bildes teica - fotografēties var tikai latvieši vai viņš arī drīkst?"

Tāpat pie Jūrmalas turnīra favorītiem Samoilovs pieskaita Pļaviņu/Toču.

"Noteikti atbalstītāji gribēs, lai uzvar kāds Latvijas duets. Ar viņiem (Pļaviņu/Toču) mums vienmēr baigās cīņas. Mēs šogad varam zaudēt jebkurai komandai, ja nenospēlējam savā līmenī. Katrā spēlē jāiet uz maksimumu, koncentrēti."

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu