Zvirgzdiņš: Man gribas vēlreiz tikt uz olimpiskajām spēlēm (5)

TVNET Sports
CopyDraugiem X Whatsapp

Rubrikas "Ģenerāļa stūrmaņi" šīs sezonas trīspadsmitajā epizodē Valdis Valters uz sarunu aicinājis pieredzējušo basketbola treneri Ainaru Zvirgzdiņu.

Pašlaik 60 gadus vecais Zvirgzdiņš laika posmā no 2007. līdz 2009. gadam bija Latvijas sieviešu basketbola izlases galvenais treneris. Atkārtoti viņš šo amatu ieņēma arī no 2014. līdz 2015. gadam.

Zvirgzdiņa vadībā Latvijas dāmu basketbola izlase 2007. gadā izcīnīja 4. vietu Eiropas čempionātā, bet 2008. gadā valstsvienība piedalījās arī Pekinas olimpiskajās spēlēs (9. vieta).

Treneris pastāstīja, ka bija ļoti grūti izveidot labu mikroklimatu Latvijas dāmu basketbola izlasē. Komandā bija divas spilgtas līderes Anete Jēkabsone-Žogota un Gunta Baško.

"Man bija jātiek galā ar vienu pusi un otru pusi, pa vidu bija vēl trešā puse. Man ir grūti spriest, ko viņas dalīja. Katra spēlētāja ir profesionāle, viņa attīstās, un katra ir personība. Jo vairāk ir sasniegumu, jo vairāk tu paliec mērķtiecīgāks un prasīgāks," pastāstīja Zvirgzdiņš. 

Šovasar Latvijas izlasei Eiropas čempionātā nepalīdzēja viena no komandas līderēm Anete Šteinberga. Latvijas izlase turnīrā zaudēja astotdaļfinālā, kas lika no amata atkāpties galvenajam trenerim Mārtiņam Zībartam.

"Problēmas sākās (pērn) pēc pasaules čempionāta, kad Zībarts presē sāka minēt, ka viņa ir darbojusies egoistiski un individuāli. Parādiet man kādu treneri Latvijā, kurš šādi ir izteicies presē par komandas līderi?"

Zvirgzdiņš skeptiski raugās uz to, ka Latvijas dāmu basketbola izlasi galvenā trenera amatā tagad vadīs Mārtiņš Gulbis, kuram nav iepriekšējas pieredzes dāmu basketbolā.

"Ticu, ka viss būs labi, bet mani biedē tas, ka atkal ir kārtējais eksperiments," teica Zvirgzdiņš, paužot bažas, ka treneriem nebūs pietiekami daudz laika, lai analizētu pretinieces.

"Man ir informācija, ka tie, kuriem ir vairāk nekā 50 gadu, tie vairs nav vajadzīgi (Latvijas Basketbola savienībai). Kā teica Valdis Voins (LBS prezidents), jūs esat pārāk liela autoritāte - jūs nospiedīsiet jaunos."

Zvirgzdiņš uzskata, ka Latvijas Basketbola savienībā noteikti ir vajadzīgas pārmaiņas. Janvārī ir gaidāmas LBS prezidenta vēlēšanas.

"Es labprāt darbotos, jo man ir zināšanas un enerģija. Mani pat neaicina tuvumā. Latvijas Basketbola savienībai nav vajadzīgas spēcīgas personības..." 

2012. gadā Zvirgzdiņš bija Krievijas sieviešu basketbola izlases treneru korpusā, palīdzot komandai izcīnīt 4. vietu Londonas olimpiskajās spēlēs.

"Šobrīd esmu nogaidīšanas režīmā. Mēģinu pielāgoties šai situācijai, kurā esmu nokļuvis. Pirmkārt, ļoti daudz strādāju individuāli ar profesionāļiem un jauniešiem. Man tomēr gribas vēlreiz tikt uz Olimpiādi. Es divreiz esmu bijis - gan ar Latvijas, gan Krievijas izlasi. Domāju, ka Latvijā vajag vēl vienu labu sieviešu basketbola komandu," teic Zvirgzdiņš.

Trenera vīzija ir nokomplektēt Latvijas sieviešu 3x3 basketbola komandu, kas cīnītos par ceļazīmi uz 2024. gada olimpiskajām spēlēm Parīzē, Francijā.

"Esmu jau sācis apzināt spēlētājas. Sekoju līdzi. Esmu sapratis, kas ir vajadzīgs lai izveidotu labu komandu. Tas man ir jauns, ambiciozs mērķis."  

Tāpat treneris strādājis vairākos Latvijas vīriešu basketbola klubos - Rīgas "LainERS", BK "Ventspils", BK "Valmiera", BK "Jūrmala" ("Jūrmala"/"Fēnikss").

Zvirgzdiņš pastāstīja, ka deviņdesmitajos gados "LainERS" komandā bijuši spēlētāji, kuri nevarējuši paspēlēt, ja pirms mača nebija izdzerti 50 grami alkohola.

"Bieži bija gadījumi, kad vadu treniņu vai spēli, un es jūtu, ka kaut kas smaržo. Tagad jau cīnās par to, lai telefonus nelieto, bet mums smaržoja. Uz maču atnāk, viss ir normāli, bet pēc pārtraukuma smaržo. Izrādās, ka dažs nemaz nevar uzspēlēt, ja neierauj 50 gramus," atminas treneris.

"Es vienmēr meklēju kompromisu. Uzskatu, ka trenerim ir jāmāk saglabāt savu labāko spēlētāju komandā, lai kādas būtu pretenzijas vienam pret otru."

Būdams galvenā trenera Kārļa Muižnieka asistents "Ventspils" komandā, Zvirgzdiņš kļuva par pieckārtēju Latvijas čempionu laika posmā no 2001. līdz 2006. gadam.

Strādājot Ventspilī, trenerim zuda motivācija, jo komanda Latvijas Basketbola līgā dominēja. Zvirgzdiņš saņēma piedāvājumu vadīt zvaigznēm bagāto Krievijas sieviešu basketbola klubu Maskavas "Dinamo". Treneris neslēpa, ka tur atalgojums mēnesī bija septiņreiz lielāks nekā Kurzemes komandā.

Komentāri (5)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu