Kas jauns futbolā? Runā Kreipāns: brīva vairs tikai "bronza"?

Anatolijs Kreipāns
CopyDraugiem X Whatsapp
Foto: Nora Krevņeva Baibakova (optibetvirsliga.com)

Komandām "Optibet" futbola virslīgā ir atlicis aizvadīt no sešām līdz astoņām spēlēm un arvien skaidrāk iezīmējas to izredzes turnīra finišā. Kādai vēl ir saskatāma cerība tuneļa galā, bet kādai tā jau ir apdzisusi un jāsāk domāt par nākamo sezonu vai par Latvijas kausa izcīņas pusfināliem un - uzvaras gadījumā - finālu.

Ceturto vietu no otrās vietas pašreiz šķir 8 punkti un tik īsā distancē tas ir daudz, kaut arī līderu grupas komandas var zaudēt punktus spēlē ar jebkuru pretinieku. Viss skaidrs? No otras puses - trešo vietu no otrās šķir tikai četri punkti, turklāt FK "Ventspils" ir par vienu aizvadītu spēli mazāk nekā RFS un vai brīva vairs tikai "bronza", vai arī par "sudrabu" vēl var paspēkoties - to lielā mērā var ietekmēt trešā riņķa pārceltā spēle 18. septembrī starp "Riga FC" un FK "Ventspils".

Čempions pirmajā vietā jūtas ļoti pārliecinoši - 8 punktu pārsvars un plus vēl par divām spēlēm mazāk nekā tuvākajam sekotājam RFS, taču diezin vai "rīdzinieki" savā laukumā gribēs kaut par nieka tiesu sarežģīt sev turnīra finišu.

Ventspilnieki iepriekšējā spēlē zaudēja svarīgus punktus mačā ar FK "Jelgava", kas jau vairāk domā par Latvijas kausa izcīņu un nākamo sezonu. Ja paskatās tikai FK "Ventspils" mājaslapā ievietoto video pie kluba vēstules par tiesāšanu šajā mačā, tad gandrīz visam jāpiekrīt (dzeltenā kartīte Kazačokam laikam tomēr bija pelnīta) un interesanti būs sagaidīt reakciju no "pretējās nometnes" - proti, no tiesnešu vadības (ja vien mēs par to uzzināsim).

Jebkurā gadījumā ventspilnieku izredzes uz vietu trijniekā pašreiz izskatās labākas nekā viņu tuvākajiem sekotājiem, turklāt vēl Jūrmalas "Spartaks" ar 0:6 nupat piekāpās RFS komandai, bet valmierieši zaudēja punktus Daugavpilī. Pēc spēles ar "Riga FC" ventspilniekiem būs spēle Rīgā ar pretēja pola komandu - ar FK "Metta", kamēr "Spartaks" uzņems FK "Liepāja", bet "Valmiera Glass ViA" spēlēs mājās ar čempionu un līderi.

Ventspilnieki un spartakieši palaiduši (pārdevuši un aizdevuši) uz ārzemēm savus uzbrucējus - attiecīgi Tosinu Aijegunu un Šerpantjē, taču tas nenozīmē, ka RFS var mierīgāk justies otrajā vietā. Sportisko mērķu sasniegšana tiek apvienota ar tā saukto futbola biznesu un tas sen vairs nav nekas jauns.

Labvēlīga situācija ventspilniekiem izskatās tagad, bet kāda tā būs pēc nedēļas - to nevar paredzēt. Jelgavas un Liepājas komandām it kā neko nevajag, taču šis ir tas turnīra posms, kad komandas, kurām ir maz izredžu vai jau nav gandrīz nemaz izredžu tikt pie medaļām jeb tā sauktajā Eiropas kausu zonā, kaļ savas tālākās attīstības un varbūt pat sekmīgas izdzīvošanas (proti - palikt vismaz tādā pašā līmenī) plānus.

Jelgavnieki, piemēram, papildinājuši sastāvu ar gruzīnu pussargu Cincadzi un pašreiz viņiem veidojas ļoti labs sastāvs, lai paspēkotos par Latvijas kausu un iekļūtu Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā. Pusfinālā jāspēlē ar 2. līgas komandu Liepājas "Karosta", uzvaru jelgavniekiem neviens nedāvinās, bet tomēr...

Savukārt fināls būs Jelgavā. Līdz finālam - ja tur tiks - atlikušās spēles jelgavniekiem ir labākā gatavošanās cerību piepildīšanai (iekļūšanai Eiropas kausos) un komandas kodola veidošanai nākamajai sezonai, tā ka RFS futbolistiem nav iemesla sestdien braukt uz Jelgavu bez uztraukuma par spēles iznākumu.

Liepājnieki arī nesēdēs rokas klēpī salikuši - viņi pašreiz no līderu kvarteta atpaliek vairāk nekā no viņiem pašiem atpaliek tuvākie sekotāji, kaut gan sastāva un spēles ziņā Liepājas komanda noteikti ir tuvāk augšai nevis lejai.

Latvijas čempionāta distance nav īpaši īsāka nekā futbola lielvalstīs (mums tās ir 32 spēles katrai komandai, bet futbola lielvalstīs - 34 līdz 38 spēles), taču mūsu komandas katra ar katru tiekas četras reizes un atliek tev tikai aizvadīt dažas neveiksmīgas spēles ar tiešajiem konkurentiem, kā esi jau atpalicis. Tā arī notika šosezon gan ar Jelgavu, gan ar Liepāju.

Cerības uz medaļām noteikti nav atmetusi Valmieras komanda un Daugavpilī divi zaudēti punkti tās var krietni sašķobīt. Daugavpils komandu izmisīgi cenšas ķert "Metta" un ar to tā ir bīstama jebkuram pretiniekam (0:5 ar "Riga FC" - tas ir izņēmums). Arī ar to šā gada virslīgas čempionāts ir ievērojams, ka vismaz pagaidām nav nevienas komandas, kura bez īpaša noskaņojuma aizvadītu vai grasītos aizvadīt atlikušas spēles. Un jau pieminētie 5:0 un 6:0 aizvadītās nedēļas divās spēlēs ir šīs sezonas izņēmums.

Kurš kļūs par labāko vārtu guvēju? Līderis ar 11 (tikai!) gūtiem vārtiem ir Aijeguns, taču viņš jau ir prom un virslīgā šosezon vairs nespēlēs. Lemajičam no RFS līdz ar to ir iespēja - 10 vārti - otro gadu pēc kārtas kļūt par labāko vārtu guvēju. Divas reizes pēc kārtas labākais vārtu guvējs pēdējo reizi bija Vits Rimkus - 2008. un 2009. gada virslīgas čempionātā.

Lemajičam cieši seko arī Džamalutdinovs no "Metta" (9), Askerovs no FK "Liepāja" un Belakovičs no "Spartaka" (abiem pa 8 vārtiem). Kur ir Latvijas uzbrucēji un vārtu guvēji? Kaut 6 vārtus diemžēl nav guvis neviens... Satraucošs un apbēdinošs fakts.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu