Daugaviņš: Jau sezonas sākumā man pateica, ka esmu aizmainīts uz citu komandu (6)

Kaspars Daugaviņš Foto: HC Spartak Moscow (Facebook)
CopyDraugiem X Whatsapp

Kontinentālās hokeja līgas (KHL) kluba Maskavas "Spartak" uzbrucējs Kaspars Daugaviņš pirmdien ar automašīnu veica ceļu no Krievijas galvaspilsētas uz mājām Latvijā. Tagad viņš divas nedēļas mājās atradīsies viens, jo ievēros 14 dienu paškarantīnu. Portāls TVNET aicināja Kasparu uz sarunu par aizvadīto sezonu.

Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētā "Spartak" komanda ar Daugaviņu un Mārtiņu Karsumu ierindā pagājušajā nedēļā izstājās no Gagarina kausa izcīņas, jau pirmajā kārtā ar 2-4 piekāpjoties Mika Indraša pārstāvētajai Maskavas "Dinamo" komandai. Pēdējo spēli komandas aizvadīja bez līdzjutējiem tribīnēs.

31 gadu vecais Daugaviņš aizvadīja savu rezultatīvāko sezonu līdzšinējā KHL karjerā, 59 regulārās sezonas spēlēs gūstot 19 vārtus un veicot 21 rezultatīvu piespēli. Sešos Gagarina kausa dueļos viņam vieni vārti un trīs piespēles.

Jāuzticas profesionāļiem, nevis pašiem jāinterpretē

TVNET: Kaspar, esi nesen atbraucis no Maskavas. Tas nozīmē, ka divas nedēļas tev jāpavada izolācijā no sabiedrības.

Kaspars Daugaviņš: Tieši tā. Man tagad ir 14 brīvas dienas. Esmu viens pats mājās, bez ģimenes. Tīru māju, kopju dārzu. Pa gadu jau tie mājas darbi ir sakrājušies. Pārējā ģimene ir devusies pie sievas vecākiem uz laukiem. Es divas nedēļas padzīvošu viens, lai būtu drošs par savu un tuvāko veselību.

TVNET: Kāpēc brauci ar auto? Vai aviolidojumu ierobežotā piedāvājuma dēļ?

K.Daugaviņš: Nē, man Maskavā bija personīgais auto. Tāpat tas būtu jāved mājās. Jau vairākus gadus uz turieni braucu ar mašīnu. Tā ir vieglāk. Nekas traks. No Maskavas dzīvokļa savācu pilnīgi visu, jo ar "Spartak" līgums ir beidzies. Nav ne jausmas, kas būs turpmāk. Bija paredzēts vēl trenēties, bet komandas vadība man atļāva braukt mājās, kamēr vēl robežas ir vaļā.

TVNET: Kurā brīdī tu saprati, ka situācija ar koronavīrusa izplatību pasaulē ir pavisam nelāga?

K.Daugaviņš: Nebija tāda viena brīža. Sekojām līdzi KHL norādījumiem. Spēlējām pie tukšām tribīnēm. Mums jau nekas nemainījās. Zaudējām sērijā un beidzām savu sezonu. Kad pēc sezonas beigām Maskavā krāmēju savas mantas, tad paziņoja, ka drīz slēgs robežas. Tad sajūtas bija dīvainas. Krievijā paniku nejūt. Ziņās stāsta tikai to, kas notiek ārzemēs. It kā pie viņiem tā vīrusa nemaz nebūtu. Braucot mājās, sapratu, ka jābūt piesardzīgam, jo biju daudzmiljonu pilsētā.

Kontakts bija ar ļoti daudziem cilvēkiem. Arī ar metro braucu. Labāk ievērot visus drošības pasākumus, nekā vēlāk nožēlot. Trakākais Maskavā ir tas, ka tā ir tik milzīga. Ja tur neapturēs vīrusa izplatību, tad tas viss var beigties ļoti bēdīgi.

TVNET: Ko tu domā par KHL vadības savdabīgo lēmumu ieturēt nedēļu ilgu pauzi, lai pēc tam, visticamāk, turpinātu Gagarina kausa izcīņu ar sešu klubu piedalīšanos? (Saruna notika, pirms KHL paziņoja, ka aptur Gagarina kausa izcīņu līdz 10. aprīlim.)

K.Daugaviņš: No vienas puses  - tas ir diezgan briesmīgi. Nedēļa neko neizšķirs. Uzliesmojums tikai sākas. Ja divas komandas atsakās turpināt spēlēt, tad viss būtu jāatceļ. Jāseko pasaules piemēram. Izbraukumi tomēr nozīmē ceļošanu, tikšanos ar cilvēkiem. Lai gan spēlē pie tukšām tribīnēm, fani tik un tā tevi sasniedz, jo pēc spēles sagaida pie halles. Līgas prezidents bija arī uz mūsu sezonas pēdējo maču, kas notika bez skatītājiem. Domāju, ka viņš saprata, ka tas vairs nav nekāds "play-off" hokejs. Domāju, ka Gagarina kausa izcīņas atcelšana ir tikai laika jautājums. 

TVNET: Tu esi viens no tiem latviešu hokejistiem, kurš piedzīvojis Nacionālās hokeja līgas (NHL) lokautu, tur spēlējot. Vai šībrīža sajūtas var salīdzināt ar tām, kas tevi pārņēma lokauta laikā?

K.Daugaviņš: Nē, to vispār nevar salīdzināt. Šobrīd visā pasaulē cilvēki mirst no bīstamas slimības. Lokauts ir pavisam cita lieta. Komandu īpašnieki mēģina sarunāt ar spēlētājiem labākus savstarpējos noteikumus. Lai visiem būtu forši. Lokauta laikā trenējies vai spēlē kaut kur prieka pēc. Šobrīd es pat nevaru aiziet uz veikalu. Nesu sociālo atbildību, lai neinficētu kādu citu, ja nu manā organismā ir šis vīruss.

Es reāli sēžu mājās, neejot ārpus dārza. Domāju, ka daudzi neapzinās situācijas nopietnību. Palasa ziņas, bet turpina domāt, ka viņus tas nekādi nevar skart. Lai ātrāk viss beigtos, jāieklausās profesionāļos. Es neesmu dakteris, tāpēc nepaļaujos uz saviem lēmumiem, bet klausu profesionālu cilvēku teiktajam.

Uzlika "mēmo" un viss aizgāja pareizajās sliedēs

TVNET: Parunāsim arī par hokeju. Kāda bija šī KHL sezona tev personīgi un "Spartak" komandai?

K.Daugaviņš: Tā bija viļņaina. Ar vienu frāzi aprakstīt grūti. Sākums mums bija katastrofāls un man nesaprotams. Statistiski gan beigās izrādījās mana labākā sezona KHL. Arī komandai sezona bija raiba. Beigās gan parādījām, ka esam "melnais zirdziņš". Žēl, ka izslēgšanas spēles tik ātri mums beidzās. 

TVNET: Sezonas sākumā likās, ka Mārtiņš Karsums, kā ierasts, Oļega Znaroka taktiskajās shēmās jūtas kā zivs ūdenī, bet tev ir problēmas ar adaptēšanos. Bija vajadzīgs laiks, lai sastrādātos ar treneri Znaroku?

K.Daugaviņš: Jā, jo katram trenerim ir savs redzējums. Pagāja laiks, kamēr es sajutu viņa uzticību sev. Sezonas sākumā jau likās, ka mani aizmainīs uz citu komandu. Tās baumas, kas bija medijos, nebija nekādas baumas (par pārcelšanos uz tobrīd Pētera Skudras trenēto Čeļabinskas "Traktor" - aut.). Man jau teica, ka esmu aizmainīts. Tas arī bija pagrieziena punkts. Sapratu, ka vairs jau neko nevaru izmainīt.

Uzliku "mēmo". Sapratu, ka jānospēlē vēl līdz galam šajā komandā. Tas galvā radīja kaut kādu klikšķi. Pēc tam sezona aizgāja pareizajā gultnē.

TVNET: Vai tu tiešām tiki aizmainīts uz "Traktor"? Varbūt tas bija tāds kluba vadības psiholoģiskais triks?

K.Daugaviņš: Nevaru pateikt, vai mani tiešām aizmainīja vai ne, bet tas bija par 90 procentiem gatavs darījums. Tā man stāstīja. Tas  bija diezgan nopietni. Nedomāju, ka tas bija kaut kāds "Spartak" vadības triks. Tajā brīdī jau pat ir vienalga, kur aizsūtīs. Vienkārši gribas sajust atkal to līdera lomu. To, ka komandas vadība uzticas. Ja zvana cita kluba vadība, kas sola šo līdera lomu, tad atrašanās vietai pat nav nozīmes. Brauksi vienalga uz kurieni. Biju gatavs braukt uz Čeļabinsku. Sieva atbalstīja, visa ģimene būtu braukusi līdzi. Labi, ka viss tomēr notika tā, kā notika.

TVNET: Pagaidām vēl nav oficiāli paziņots par maijā gaidāmā pasaules čempionāta atcelšanu, bet turnīrs, visticamāk, šogad nenotiks. Latvijas izlasei jākoncentrējas augusta beigās Rīgā gaidāmajam olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīram, vai ne?

K.Daugaviņš: Domāju, ka tuvāko dienu laikā pasaules čempionātu atcels. Jau runāju ar [Latvijas Hokeja federācijas ģenerālsekretāru] Viesturu Koziolu un [Latvijas izlases galveno treneri] Bobu Hārtliju. Tiks sagatavots īpašs plāns vasaras individuālajiem treniņiem izlases kandidātiem. Domāju, ka uzsvars šobrīd federācijā tiek likts arī uz to, lai izveidotu kopēju gatavošanās plānu komandai. 

TVNET: Sarunas noslēgumā jautāšu par starpsezonas prioritātēm. Esi devis aģentam ziņu, lai uzklausa visu komandu piedāvājumus, vai tomēr primāri vēlies palikt "Spartak"?

K.Daugaviņš: Vienmēr esmu teicis, lai aģents primāri uzzina līdzšinējā kluba plānus saistībā ar mani. Pirms tam nekad nerunāju ar citām komandām. Gaidīšu, kad "Spartak" pateiks - esmu viņiem vajadzīgs vai ne.

Komentāri (6)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu