Latvijas futbolists Japānā: maskas izpērk ātri, bet dzīve norit normāli (1)

Vitālijs Maksimenko Foto: www.ardija.co.jp
CopyDraugiem X Whatsapp

Koronavīrusa pandēmijas laikā Japānā aizsargmaskas tiek ātri izpirktas, taču dzīve kopumā norit pilnīgi normāli, sarunā ar TVNET pastāstīja Latvijas izlases futbolists Vitālijs Maksimenko, kurš pārstāv Omijas "Ardia" komandu.

Patlaban 29 gadus vecais Maksimenko janvāra otrajā pusē vienojās par līgumu ar Japānas pēc spēka otrās līgas (J2) komandu Omijas "Ardia".

Latvijas futbola izlases aizsargs aptuveni divus mēnešus pavadījis Japānā, dzīvojot netālu no šīs valsts galvaspilsētas Tokijas.

"Dzīvoju 30 kilometru attālumā no Tokijas. Dzīvoklis man ir 11 stāvu mājas pēdējā stāvā, no balkona varu saskatīt Tokiju. Līdz turienei jābrauc aptuveni 40 minūtes ar vilcienu," pastāstīja Maksimenko.

Latvijas futbolists atzīst, ka pandēmijas laikā viņam gan nav vēlmes uzturēties Tokijā, kaut arī dzīve kopumā Japānā norit ierastajā ritmā. Futbola čempionāts uz laiku ir pārtraukts.

"Dzīve ir pilnīgi normāla, nekas daudz nemainījās. Veikalos viss vajadzīgais ir pieejams. Nav nekādu problēmu. Pats gan nekur daudz nestaigāju. Dažreiz aizeju uz lielveikalu, izdzeru tur kafiju. Tomēr pārsvarā uzturos mājās. Pēc treniņiem nekur apkārt nebraukāju, uz Tokiju nedodos."

23. februārī sākās J2 līgas sezona. Maksimenko komanda pirmās kārtas spēlē izcīnīja uzvaru ar 2:1. Latvijas futbolists gan šajā mačā palika uz rezervistu soliņa. Nu jau mēnesi sezonā ir pārtraukums.

"Nospēlējām pirmo spēli, pēc tam gatavojāmies otrajam mačam. Nedēļas vidū paziņoja, ka spēle tiks pārcelta uz apmēram 12. vai 18. martu. Tad nolēma uz vēl vēlāku laiku pārcelt spēles."

Maksimenko pastāstīja, ka Japānā cer atsākt futbola čempionāta spēles jau 4. aprīlī, taču tas ir maz ticams scenārijs.

"Šodien un rīt atkal būs sapulces. Mūsu kluba pārstāvji domā, ka diez vai sāksim spēlēt 4. aprīlī. Varbūt pārcels uz vēl ilgāku laiku. To mēs zināsim rīt, varbūt parīt. Treniņu process ir pilnīgi normāls, nekas nav mainījies."

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We're working hard, pre season continues ⚽️

A post shared by Vitalijs Maksimenko (@vitalijsmaksimenko2) on

Koronavīrusa uzliesmojuma sākumā Japāna bija viena no tām valstīm, kurās tobrīd bija visvairāk inficēto. Savukārt tagad vīruss strauji izplatījies Eiropas valstīs, bet Japānā inficēto skaits pieaug salīdzinoši minimāli.

"Kopš pirmās dienas nekas daudz nemainījās. Notiek normāla dzīvošana, uz ielām neko sevišķu nemana. Veikali ir atvērti, viss strādā. Cilvēki dodas uz darbu," teica Maksimenko.

"Jā, skolas un bērnudārzi ir slēgti. Sporta pasākumi nedrīkst notikt. Protams, izpirktas visas aizsargmaskas - tas gan."

Latvijas futbolists norāda, ka Japānā ļaudis aktīvi izmanto antibakteriālās ziepes un citus dezinfekcijas līdzekļus. Tāpat viņš atzīmē, ka japāņu kultūras iezīmes palīdz izvairīties no saslimšanas ar koronavīrusu.

"Vietējie ir tādi cilvēki, kam nepatīk kontaktēties. Viņi sasveicinoties nespiež roku, bet gan paklanās viens otram. Viņi ietur distanci."

"Protams, cilvēki runā par vīrusu, visi par to zina. Inficēto skaits vēl nedaudz palielinās. Šeit, Saitamas prefektūrā, kur es dzīvoju, saslimuši aptuveni 50 cilvēki," teica Latvijas futbolists.

Šā raksta tapšanas brīdī pēc "worldometers.info" datiem Japānā bija konstatēti 1140 saslimšanas gadījumi. 42 cilvēki pēc inficēšanās ar koronavīrusu zaudējuši dzīvību.

"Nezinu, cik patiesi ir Japānas valdības izziņotie dati, taču saslimušo skaits esot aptuveni 1200. Nav man zināms, vai šis inficēto skaits tiek paziņots mazāks, nekā tas ir realitātē, lai neceltu paniku," teica Maksimenko.

2020. gada vasarā Tokijā bija paredzēta olimpisko spēļu norise. Tomēr četrgades lielais sporta forums pārcelts uz nākamo gadu. Pirms vēl bija pieņemts šāds lēmums, Maksimenko sarunā ar TVNET to jau prognozēja. 

"Daudz tiek runāts par Olimpiādi. Viņiem tas ir ļoti svarīgi, reklāmu ir daudz. Visi par to runā - pārcelt olimpiskās spēles vai ne? Protams, viņi grib, lai notiktu šogad. Domāju, ka 90% iespējamība, ka tās nenotiks šogad," teica Maksimenko.

"Daudzas valstis atteiksies braukt, tāpēc nav vērts šogad rīkot. Domāju, ka japāņi to paši tagad ir sapratuši. Kanāda un Austrālija jau atteicās piedalīties," piebilda Latvijas izlases futbolists.

Maksimenko ir precējies un ir maza bērna tēvs. Sieva un meita gan šajā laikā atrodas Latvijā. Futbolists atzīst, ka viņam ļoti pietrūkst ģimenes. 

"Viņas palika Rīgā. Bija privātas lietas, ko vajadzēja izdarīt pirms pārcelšanās uz Japānu. Taču tad sākās visi notikumi saistībā ar koronavīrusu, tāpēc viņas nepaspēja atlidot uz Japānu. Gaidīsim, kā situācija pasaulē attīstīsies. Pagaidām šeit esmu viens."

Maksimenko gan nav zināms, vai kāds futbolists Japānā būtu inficējies ar koronavīrusu.

"Nav dzirdēts, ka būtu inficējies kāds futbolists no J1 vai J2 līgām. Vismaz oficiāli nekas tāds nav paziņots. Nezinu, vai tā ir patiesība vai ne. Mums komandā dažiem spēlētājiem bija paaugstināta temperatūra. Taču jau pēc dažām dienām viņi bija atpakaļ treniņos."

Maksimenko netika pārbaudīts, jo koronavīrusa testus taisīja tikai tiem, kuriem bija simptomi.

"Tie, kuriem bija simptomi, veica testus, taču koronavīrusu nevienam no viņiem nekonstatēja."

Treniņi notiek pēc plāna, taču pastiprināti tiek uzmanīta futbolistu veselība.

"Katru rītu pirms treniņiem mums vajag norādīt, kā mēs jūtamies - vai nesāp galva, vai nesāp kakls, vai nejūties vājš. Vajag pārbaudīt temperatūru," teica Maksimenko.

"Kluba bāzē teju katrā telpā ir pieejami dezinfekcijas līdzekļi. Visi tos izmanto."

Japāna - pilnībā cita pasaule

Maksimenko pastāstīja, ka sākumā bija pagrūti iejusties komandā un pierast pie sadzīves Āzijā.

"Te ir pilnībā cita pasaule. Pirmās divas nedēļas bija interesantas, viss ir jauns un svešs. Sākumā bija nedaudz grūti, bet tagad jau esmu pieradis pie dzīves apstākļiem un prasībām komandā," teica futbolists.

"Atšķiras arī pats futbols - citādāka taktika, treniņi, spēles ritms. Esmu iejuties daudz labāk, salīdzinot ar pirmo nedēļu un pirmo mēnesi."

Maksimenko vēl gan nav aizvadījis nevienu oficiālu spēli Japānā. Spriežot pēc pārbaudes mačiem, Japānā cenšas spēlēt pēc iespējas ātrāku futbolu.

"Spēle ar bumbu notiek vairāk pa zemi nekā gaisā. Te futbolu spēlē nedaudz ātrāk, grib ātrāk kustināt bumbu. Viņi visi mēģina spēlēt ar vienu vai diviem pieskārieniem. Reizēm pārāk daudz riskē, zaudē bumbu tādās situācijās, kur to varbūt vajadzētu vairāk pieturēt. Viņi grib spēlēt ar kustību uz priekšu. Te nav tik daudz improvizācijas," uzskata Maksimenko.

"Man šķiet, ka Eiropā gan no komandas biedru, gan pretinieku puses improvizācija bija vairāk. Te grib spēlēt ātrāk un vienkāršāk. Protams, lai labāk varētu salīdzināt, vajag aizvadīt vairākas oficiālas spēles. Pārbaudes spēlēs temps bija liels. Visi daudz skrēja - gan centra aizsargi, gan uzbrucēji. Spēlējām pārbaudes spēles pret četrām stiprām komandām no J1 līgas pirmā piecinieka. Varēja just, ka līmenis te ir augsts."

J1 līgas komandā Kobes "Vissel" profesionāla futbolista karjeras nogalē spēlē Spānijas izlases un "Barcelona" kluba leģenda Andress Injesta. 

Savukārt pērn J1 komandas Tosu "Sagan" sastāvā karjeras pēdējo sezonu aizvadīja slavenais spāņu uzbrucējs Fernando Torress.

"Mūsu komandā ir labi spēlētāji - gan jauni, gan pieredzējuši. J1 spēlē Injesta, viņš pārstāv Kobes komandu. Iepriekš J1 spēlēja arī Torress, bet citā komandā."

Saistībā ar Covid-19 uzliesmojumu nenotiks šomēnes paredzētās Latvijas futbola izlases pārbaudes spēles izbraukumā pret Melnkalni (26. martā) un Sanmarīno (31. martā). Debija pie valstsvienības stūres bija paredzēta jaunajam galvenajam trenerim Dainim Kazakevičam.

"Pietrūkst futbola spēles kā tādas. Protams, Latvijas izlasei kopumā gadā spēļu ir maz. Ceru, ka situācijas ar šo vīrusu jau drīz uzlabosies, lai vasarā vai rudenī varētu aizvadīt kādus izlases mačus un es būtu pievienojies komandai," teica Maksimenko.

"Mums ar Daini bija saruna. Iepriekš vienojāmies, ka martā nebraukšu uz šīm izlases spēlēm, kas nu ir atceltas. Atrodos tālu un ir vajadzīgs laiks, lai es adaptētos jaunajā klubā. Domāju, ka nākamajā treniņnometnē jau piedalīšos. Kad būs nākamā treniņnometne? To neviens nezina."

Klubs arī bijis pret to, ka Maksimenko pievienotos Latvijas izlasei, jo otrā pārbaudes spēle bija paredzēta izbraukumā pret Sanmarīno. Šo mazo valsti no visām pusēm ierobežo Itālija, kas ir koronavīrusa uzliesmojuma epicentrs Eiropā.

"Arī to pastāstīju Dainim. Viņš bija saprotošs un atbalstīja to, ka es palieku Japānā un trenējos, lai ātrāk iejustos komandā. Viņš teica, ka labprāt mani redzētu nākamajā treniņnometnē," pastāstīja Maksimenko.

"Ja mana ģimene būtu te, tad būtu vieglāk. Ļoti gribas būt kopā ar ģimeni," neslēpa Latvijas futbolists.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sunny December ☀️??

A post shared by Vitalijs Maksimenko (@vitalijsmaksimenko2) on

Japāņiem darbs pirmajā vietā

"Viņi vēlas visu darīt tā, lai būtu ideāli. Ja YouTube paskatās kaut ko par Japānu, tad varu teikt, ka viss te tā arī ir patiesībā [smejas]. Piemēram, kas notiek vilcienā - cilvēku ir pilns, bet viņi nesarunājas, ir mulsinošs klusums. Katrs skatās telefonā vai planšetē, bet neviens nerunā," pieredzētajā dalījās Maksimenko.

"Mēs ar komandas biedru vilcienā bijām vienīgie, kuri runāja. Pēc tam viņam teicu, ka varbūt labāk jāpārtrauc runāt, jo vienīgie to darām. Viņiem [japāņiem - aut.] pats galvenais ir darbs, jo šeit ir nereāli liela konkurence."

Arī kluba apkalpojošais personāls darot visu iespējamo, lai komandas futbolistiem palīdzētu.

"Mums ir tulki, kuri dara visu, lai būtu ideāli apstākļi. Viņi ir gatavi palīdzēt jebkurā jautājumā par jebkādu tēmu. Viņi ir gatavi palīdzēt gan futbola, gan sadzīves jautājumos. Piemēram, ja treneris treniņā sāk runāt, viņi uzreiz ir blakus un tulko. Klubā patiešām viss ir profesionālā līmenī. Cepuri nost par to."

Maksimenko norādīja, ka viņa pārstāvētās komandas mājas spēles klātienē stadionā apmeklē aptuveni 10 līdz 12 tūkstoši līdzjutēju.

"Prasīju spēlētājiem, kuri teica, ka iepriekšējā sezonā gandrīz uz visām mājas spēlēm bija pilns stadions. Šosezon pirmajā kārtā spēle bija izbraukumā. Tur bija mazāks stadions, ar 8 līdz 10 tūkstošiem vietu, bet tas bija pilns. Bija gan pretinieku fani, gan līdzi atbrauca daži tūkstoši mūsu kluba līdzjutēju," pastāstīja Latvijas futbolists.

"Futbolu šeit mīl. Kaut tā ir tikai otrā līga, uz spēlēm nāk 8, 10 un vairāk tūkstoši fanu. J1 jeb pirmajā līgā vispār spēles apmeklē pa 20 un 30 tūkstošiem. Stadioni ir pilni."

Maksimenko sezonas pirmajā mačā nespēlēja. Tas esot bijis trenera lēmums.

"Jā, tas bija trenera lēmums. Vajag iejusties, saprasties ar komandas biedriem, iepazīt taktiku un spēles stilu."  

Latvijas futbolistam konkurents uz vietu sastāvā ir Japānas aizsargs Hirojuki Komoto.

"Konkurents ir pieredzējis japānis. Viņam ir 34 gadi. Viņš ir centra aizsargs. Tā kā spēlējam ar trim centra aizsargiem, var spēlēt divās pozīcijās - gan vidū, gan kreisajā pusē. Konkurence ir visur."

J2 līgā piedalās 22 komandas. Līdz ar to sezonā katrai komandai ir jāaizvada 42 spēles.

"Šeit čempionātā ir daudz spēļu, vairāk nekā 40. Iespēja spēlēt būs visiem. Spēles tagad ir pārceltas, vēlāk kalendārs būs saspringts, mēnesī būs jāaizvada vairāk spēļu. Tā ka viennozīmīgi dabūšu savas minūtes," pārliecināts ir Maksimenko.

"Domāju, ka visiem eiropiešiem sākumā ir grūti šeit iejusties. Tagad esmu pieradis, un dažas lietas Japānas kultūrā sāk man patikt," atzina Latvijas futbolists.

"Viņi ļoti daudz ēd rīsus, katru dienu (smejas). Kluba bāzē mums pasniedz pusdienas, es tad ņemu pauzi no rīsiem. Viņiem arī patīk gaļa. Biju pazīstamā restorānā, kur atnesa gaļu un uz galda blakus bija mazs grils. Pats uz tā vari cept cūkgaļu, arī vistas un liellopa gaļu. To sauc par Yakiniku, tas bija garšīgi, un man iepatikās."

Maksimenko daudz gatavo mājās. Viņš ir iecienījis jūras veltes, kas pie mājām ir nopērkamas vēl svaigas.

"Kluba sporta direktors un vēl viens komandas pārstāvis mani pirmajā dienā aizveda uz restorānu. Ēdu suši, tie bija ļoti garšīgi, pavisam citādi nekā pie mums [Latvijā - aut]. Tikai zivis, viss svaigs, baigi garšīgi. Jau pamēģināju sashimi, arī bija ļoti garšīgi. Man vispār patīk jūras veltes. Gandrīz katru dienu gatavoju zivis, garneles... Viss tepat blakus mājām ir nopērkams svaigs. Esmu tāds cilvēks, kurš kādreiz brīvdienās dodas paēst uz restorānu. Pusdienas mums nodrošina kluba bāzē, bet brokastis un vakariņas gatavoju mājās pats."

Maksimenko no Slovēnijas uz Japānu pārcēlās, jo aģents izteica šādu piedāvājumu. Sarunas ar klubu bijušas veiksmīgas, tāpēc izdevās vienoties par līgumu.

"Bija piedāvājums no mana aģenta. Viņš prasīja, vai man būtu interese aizbraukt uz Japānu. Piekritu pārrunām ar klubu. Sākām pārrunas un nonācām līdz īgumam."

Latvijas futbolists sacīja, ka vieta pamatsastāvā viņam nav apsolīta, par to ir jācīnās. Komandā ir arī vārtsargs Filips Kljajičs no Serbijas, kā arī uzbrucējs Nermins Haskičs no Bosnijas un Hercegovinas.

"Neviens man nesolīja, ka būs vieta pamatsastāvā. Nav arī jēgas to darīt. Var treneris teikt kaut ko vienu, bet pēc diviem vai trim mēnešiem atnāks cits treneris un tie iepriekšējie solījumi vairs nebūs spēkā. Domāju, ka visus ārzemniekus šeit ņem, lai pastiprinātu sastāvu. Vajag cīnīties par savu vietu."

Maksimenko norādīja, ka ilgā pauze ir traucēklis, jo fiziskajā sagatavotībā ir kāpumi un kritumi.

"Kad atcēla spēles, tika iedotas kādas piecas brīvdienas. Varbūt atkal iedos dažas brīvas dienas. Bet kā jau teicu, treniņu process notiek kā parasti, strādājam katru dienu. Treniņi ir kā pirmssezonas posmā, tas ilgst jau trīs mēnešus. Trenējamies un trenējamies. Paspēju jau uzņemt formu un arī pazaudēt to. Tagad atkal vajag uzņemt formu."

Komentāri (1)CopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu